Güncelleme Tarihi:
Mide reflüsü, beslenme ile kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle gün içinde yada yemek öğünleri esnasında reflüye iyi gelen yiyecekler, içecekler, bitkiler ve çaylar tercih edilerek daha rahat bir öğün geçirilebilir.
Reflüye İyi Gelen Bitkiler ve İçecekler Nelerdir?
Reflü, midenin asit konusunda sorun yaşamasından dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide reflüsü olan kişiler besinleri sindirmekte sorun yaşayabilir. Bu nedenle daha rahat sindirebileceği ve sindirime yardımcı etkileri olan yiyecek ve içecek tercih etmeleri gerekir. Özellikle bitkiler ile reflünün tedavisi mümkündür. Sizler için ilk olarak reflüye iyi gelen bitkileri sıraladık;
Meyan kökü
Papatya
Zerdeçal
Brokoli
Hatmi çiçeği
Lahana
Kereviz
Havuç
Kantaron
Patates
Şeftali
Muz
Karpuz
Maydanoz
Nane
Reflüye iyi gelen ürünlerin başında lifli gıdalarda gelmektedir. Ayrıca tüketilmesi gerekenler kadar tüketilmemesi gereken de birçok şey vardır. Çikolata ve abur cubur ürünlerinde aşırı tüketimden mutlaka kaçınmak gerekir. Reflüyü fazlasıyla tetikleyecektir. İçecek türleri hafif ve kolay sindirime sahip olduğu için bol bol tüketilebilir. İçecek grubunun başında ise kesinlikle su gelir. Diğer içecekler şöyledir;
Ayran
Bitki çayları
Elma suyu
Şeftali suyu
Ananas suyu
Maydanoz suyu
Nane limon
Limonata
Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri
Reflü sorunu ile baş etmenin hem lezzetli hem de sağlıklı olan yollarından biri bitki çayı tüketimidir. Hemen hemen bütün bitki çayları reflüye iyi gelmektedir. Reflüye iyi gelen bitki çaylarından bazılarını tarifleri ile beraber sizlere hazırladık;
Nane-Limon
1 adet limon
1 yemek kaşığı nane
3 su bardağı su
Çaydanlık ya da ufak bir tencereye alınan suya kesilen limon parçaları ve nane eklenerek kaynaması beklenir. Ardından 5 dakika kadar dinlendirilir ve süzülerek tüketilir.
Papatya Çayı
1 su bardağı su
1 tutam kurutulmuş papatya
Kaynamış olan suyun üzerine papatyalar atılır ve ağzı kapatılarak dinlenmesi beklenir. Süzülerek ılık yada sıcak olarak tüketilir.
Rezene Çayı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı rezene
Kaynamış olan suyun üzerine rezeneler atılır ve ağzı kapatılarak dinlenmesi beklenir. Süzülerek ılık ya da sıcak olarak tüketilir.
Zencefil çayı
Taze zencefil
Limon
Bal
Çubuk tarçın
Kaynamış bir miktar suyu 2 dakika kadar dinlendirdikten sonra içerisine ilk olarak ceviz büyüklüğünde zencefil soyularak ve ince ince doğranarak eklenir. Daha sonra çubuk tarçın ilave edilir. Son olarak bir miktar limon sıkılarak bal ile tatlandırılır. Ilık bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Elma Çayı
1 adet elma
Çubuk tarçın 2, 3 adet karanfil
Limon
İsteğe göre ıhlamur eklenerek tat verilebilir.
Soyulan ve ince ince doğranan elmalar suyun içerisine alınır ve kaynatılır. Kaynatılırken içerisine çubuk tarçın ve karanfiller de eklenerek aroma vermesi sağlanır. Altı kapandıktan sonra limon suyu eklenir. Bir süre demlenmesi beklenir ve ardından süzülerek tüketilir.
Kuşburnu Çayı
1 çay bardağı kuşburnu
3 bardak su
Çubuk tarçın
Suyun içerisine ilk olarak kuşburnu eklenir ve kaynatılır. Kaynamak üzereyken çubuk tarçın da ilave edilir. Kaynadıktan sonra dinlendirilir ve süzülür. Sıcak ya da ılık olarak tüketilir.