Çocuklarda reflü nedir, neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda reflüye ne iyi gelir ve belirtileri nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda reflü nedir, neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda reflüye ne iyi gelir ve belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 20:32

Reflü hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Hastalığın tanısını koymak için kişide belirli incelemeler yapılması gerekmektedir. Özellikle gösterilen belirtiler doğrultusunda tedavi aşamalarına geçmek çok daha doğrudur. Çocuklarda oluşan reflü hastalığı da özellikle anne ve babalar tarafından keşfedilmektedir Belirtileri takip eden ebeveynler daha sonra uzman kişi desteğine başvurmaktadır. Çocuklarda reflü nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nedir ve neler iyi gelir sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

Çocuklarda ve bebeklerde reflü en sık görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Mideden yemek borusuna kadar uzanan yanma hissi ile birlikte asit yayılmaya başlamaktadır. Mide asidinin yüksek orana çıkması ile kişilerde yanmaya bağlı olarak kusma da görülebilmektedir. Acı tat gelme durumu ya da yemek borusunun yanması reflü habercisidir. Yemek borusunun iç tarafından belirli bir süre sonra ödem oluşmaya başlamaktadır. Bu ödeme bağlı olarak yeme içme durumlarında ağrı hissi de yaşanabilir.

Çocuklarda Reflü Nedir?

Reflü hastalığı bir çeşit asit ve yanma hissinin yaşandığı durumlardan biridir. Midede ve yemek borusunda oluşan bu yanma hissi ile acı tat gelme durumları yaşanmaktadır. Reflü hastalığında midenin yiyecekleri tam olarak sindirememesi ve geri göndermesi durumları görülmektedir. Yutkunmada, yemek yeme ve içmede zorluk çekmek reflünün başlıca belirtileri arasına girmektedir. Çocuklarda daha sık reflü hastalığı ile karşılaşılmaktadır. Bu hastalık genellikle kusma olarak kendisini göstermektedir. Çocuklarda sık sık kusma nedeni reflü ile bağlantılıdır.

Haberin Devamı

Bebeklerde ve çocuklarda reflü oluşumu yetişkinlere göre daha fazladır. Bunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Özellikle bebeklerde reflü oluşumu bebeğin yatış pozisyonunda çıkarılan gaza kadar etkilemektedir. Aynı zamanda bebeklerin ek gıdaya geçme sürecinde yediği ve içtiği besinler de reflünün başlıca kaynakları arasına girmektedir. Reflü hastalığı çocuklarda ve bebeklerde mide yanması, yemek borusu yanması ve kusma şikayetleri ile başlamaktadır. Sık sık bu gibi durumları yaşayan ve yemek sonrasında sindirememe gibi şikayetler reflüyü işaret etmektedir.

Çocuklarda Reflü Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çocuklarda reflü oluşumu yetişkinlere göre daha fazladır. Bunun temel nedenleri arasında genetik yatkınlık, yeme içme aralığı, tükettiği besinler, gazın doğru bir şekilde ve aralıkta çıkarılması ve yatış pozu yer almaktadır. Anne ve babalar bebeklerinde bu gibi durumlara dikkat etmediği zaman reflü oluşumuna ortam hazırlamaktadır. Çocuklarda görünen bu hastalık tedavi edilmez ise kronik bir hastalığa dönüşebilmektedir. Çocuklarda reflü için uzman gözetimi altında tedavi yapılması önerilmektedir. Uzmanlar bebekte reflü olup olmadığı konusunda çeşitli testler yapmaktadır.

Haberin Devamı

Çocuklarda Reflüye Ne İyi Gelir ve Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda reflüye iyi gelen pek çok besin ya da tedavi yöntemi bulunmaktadır. İlk olarak anne ve babalar çocuklarında reflü belirtilerini incelemektedir. Bu belirtiler başlıca, kusma, mide yanması, huzursuzluk hissi, ateş, yemek borusunda yanma, yeme ve içmede zorluk çekme, ağza acı bir tat gelmesi olarak görülmektedir. Aynı zamanda kuru öksürük ve göğüs ağrısı da ilerleyen reflü hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtileri gözlemleyen anne ve babalar çocukları için anında tedavi yöntemlerine yönelmektedir.

Reflü hastalığını ortadan kaldırarak iyi gelen şeyler arsında sık sık ama az az beslenme düzeni yer almaktadır. Bebeklerin ve çocukların azar azar fakat sık aralıklar ile besin tüketmeleri önerilmektedir. Yenilen besinlerin uzun süreli çiğnenmesi de oluşabilecek sindirim problemlerinin önüne geçmektedir. Yatmadan önce iki saat hiçbir şey yenmemesi önerilmektedir. Aynı zamanda çok tok karnına yatılmamalıdır. Sıvı tüketimi ise yemek ile beraber değil yemekten en az yarım saat sonra yapılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!