Günümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#Patlıcan40 yıldır hemen her kitabını okuduğum, kitaplarının arası biraz uzasa merak edip sorduğum, bende ‘tiryakilik’ yaratan bir isim Murathan Mungan. Denemelerini topladığı ‘Evrak Çantası’nda müzikten sinemaya, politikadan toplumsal yaşama, elbette edebiyata, şiire dair yazılar var. Mungan gibi edebiyatımızın yetkin adlarının denemeye nefes aldırması, iyi yazarların edebiyatı savunmasıdır aynı zamanda.
#Murathan MunganAdnan Giz’in, ilk olarak 1988’de yayımlanan çalışması ‘Bir Zamanlar Kadıköy’ özenli tasarımıyla yeniden elimizde. Sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sporcularla renkli bir galeri, Haldun Taner’in deyişiyle ‘Türkiye’nin en kültürlü kenti’ Kadıköy’ün 150 yıllık hikâyesi bu...
#Bir Zamanlar Kadıköyİnanç, tarih boyunca günümüzün ‘mutlaka görülmesi gerekenler’ listelerinde olan bazı yapıları ortaya çıkaran en önemli faktörlerden biri oldu. Biz de ramazan ayını fırsat bilip maneviyatı yüksek, İslami açıdan önemli seyahat adreslerini jürimize sorduk ve 10 farklı noktayı derledik.
#GeziBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#EnginarArtun Ünsal'ın yeni kitabı 'Nadide Bir Goncadır Enginar'. Kaleminden ne çıksa okunur sevgili Artun Ünsal Hocam, “darılır yoksa bu hassas yürek” diyorsa, ona özel ihtimam göstermek gerek, nadide bir gonca olan enginarı pişirirken zeytinyağını eksik etmemek, bir de, eh söylememe gerek yok, Hocamın lezzetli üslubuyla tanışmak gerek!
#Artun ÜnsalSevdiğimiz şarkıların güftesini yazanı, türkülerin bestecisini, derleyenini, beğenerek seyrettiğimiz operanın librettosunu yazanı merak edip tanımalıyız. Hikmet Münir Ebcioğlu ve Mustafa Nafiz Irmak, türlerinin en iyi örneklerini veren güfte yazarlarındandır...
#Mustafa Nafiz IrmakDoğan Hızlan ile Hürriyet’te çalışmaya başladığım günden bugüne, yani altı yıldır hemen her gün görüşüyoruz. Ben onun beşinci kattaki odasına gidiyorum, yaklaşık 10-15 dakika edebiyattan siyasete günlük sohbetler yapıyoruz. Siz buna dedikodu da diyebilirsiniz rahatlıkla... Yeni kitabı ‘Yazı Kalır’ın çıktığını görünce yine kapısını çaldım. Kitap, adeta bir edebiyat belgeseli, Hızlan’ın edebiyatçılarla geçmişte yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Adalet Ağaoğlu’ndan Yaşar Kemal’e kimler yok ki içinde? Kitaptan yola çıktık, yazın dünyasının içine daldık...
#Doğan Hızlan