Bir Ramazan ayıyla daha buluşmanın sevincini yaşıyoruz, fakat bu yıl başka. Bu yıl buruk sevinçle yaşıyoruz Ramazan’ı. Bereketiyle birlikte gelen bu ay, yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle biraz kederli geçse de Ramazan ayının sahip olduğu paylaşma ve dayanışmanın, millet olarak daha fazla kenetlenmemize vesile olacağına inanıyorum.
#GüllaçOn bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçRamazan denince akla gelen birkaç lezzet vardır: Ramazan pidesi, hurma ve güllaç. Özellikle güllacın fanatikleri çoktur ama herkesin güllaç yapma yöntemi de diğerlerinden farklıdır. Kimi cevizli yapar, kimi üzerine nar tanesi koyar, kimi de gül suyu ekler, kimi de sadece süt, şeker ve güllaç yaprakları kullanır. Sizin için iyi bir güllaç yapmak için bilmeniz gereken ipuçlarını derledik. İşte enfes güllacın sırları ve nefis bir güllaç tarifi...
#Güllaç Nasıl YapılırŞırnak’ta miting yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz bakmayın felaket tellallığı yapanlara, Türkiye’nin önü de ufku da bahtı da açıktır. Gabar Dağı’ndaki günlük petrol üretimi 37 bin varili geçti. Hedef 100 bin varil. Buralar uçacak, uçacak” dedi.
#Şırnakİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanOsmanlı Saray Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu için mutlaka eklen gül suyu hem yapraklara hem de süt içerisine eklenerek katılmaktadır. Ekseriyetle Ramazan ayında rağbet edilmesi sebebiyle, Ramazan ayının denk geldiği mevsime göre üzeri süslenir. Bilhassa nar ile süslenmesi geleneksel tercih olsa da diğer göz alıcı renklere sahip olan çilek, kızılcık gibi meyvelerle veya ceviz, antep fıstığı ile de süslenebilir yahut sade olarak da servis edilebilir. Bunun yanında sarma güllaç da yaprakların sütle ıslatılıp yumuşatılması sonrası yapılan başka bir türüdür. Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyorlar.
#GüllaçRamazan ayı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de güllaç tatlısı oluyor. Hafifliği nedeniyle uzmanların da önerdiği güllaç, yapımının pratikliği nedeniyle de tercih ediliyor. Ramazan ayında güllaç tatlısını her pastanede veya fırında bulmak mümkün. Ancak evde güllaç yapımını öğrenerek damakları şenlendiren bu tatlıyı her daim sofralarınıza ekleyebilirsiniz. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç yaprağı evde yapılır mı? İşte evde güllaç tarifi
#Güllaç Nasıl Yapılır?Arda'nın Ramazan Mutfağı programının 15 Mayıs 2019 Perşembe günü yayınlanan bölümünde yapılan tariflerden biri de muhallebili güllaç oldu. Ünlü şef Arda Türkmen, güllaç için gerekli malzemeleri, tarifi ve püf noktalarını verdi. Peki, muhallebili güllaç nasıl yapılır?
#Muhallebili GüllaçRamazan ayının gelmesi ile beraber, iftar sofralarının baş tacı olan güllaç tarifleri de internette en fazla araştırılan konulardan biri haline geldi. Özellikle iftar hazırlığı yapan ev hanımları, lezzetli ve yapımı kolay güllaç tariflerini araştırıyor. Peki, güllaç nasıl yapılır? Lezzetli güllacın püf noktaları nelerdir? İşte, midenizi yormayacak, yapımı kolay ve pratik güllaç tarifleri...
#Güllaç Nasıl Yapılır?Güllaç tatlısı, Ramazan ayında sofraları süsleyen lezzetler arasında yer almaya devam ediyor. Hafif ve tatlı tadıyla sofraların vazgeçilmezi olan güllaç tatlısının yapılışını sizler için derledik. İşte, güllaç tatlısı tarifi ve malzemeleri.
#Güllaç TatlısıGüllaç, Ramazan ayının en çok tüketilen tatlısı olmaya devam ediyor. Peki, pratikliğinin yanı sıra şerbetli ve unlu tatlılara oranla daha hafif olması nedeniyle de tercih edilen Güllaç tarifini kakao ve çikolatayla denediniz mi? Ramazan ayı denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri olan geleneksel lezzetin kakaolu halini sizler için derledik. İşte, çikolatalı ve kakaolu Güllaç tarifi!!
#Güllaç