Güncelleme Tarihi:
Ramazanda akla ilk gelen yiyeceklerden biri güllaç. Göze ve damaÄŸa hitap ettiÄŸi kadar ÅŸerbetli ve unlu tatlılara oranla daha saÄŸlıklı bir seçenek olarak da karşımıza çıkıyor. Ancak yine de kalori deÄŸerini hesaba katmakta fayda var. Â
Hem hafif hem faydalı ama ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan güllaç tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü bir ince dilim güllaç 250 kalori içeriyor. 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.
Güllacın Dayanma Süresi Nedir?
Güllaç yapraklarının iki yılda tüketilmesi gerekiyor. Güllacın içine süt, şeker ve gülsuyu ilave edilince bir gün içinde tüketilmesi gerekiyor. İkinci güne bırakılmaması gerekiyor.
Güllacın Yararları Nedir?
Güllaç; protein, B ve E vitaminleri içeriyor. Bu vitaminler nedeniyle güllaç bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Oruç nedeniyle düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı oluyor. Ayrıca hafif bir tatlı olduğu için oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmiyor, kolay sindiriliyor. İşte bu yüzden daha çok Ramazanda tercih ediliyor.
Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı. Bu nedenle diyabet hastalarının tüketmemesi, ne kadar hafif olursa olsun tatlıyı çok sık tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastası olmayan kişiler ise güllaç tatlısını ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı niyetine taze mevsim meyveleri seçilmeli. Bu sayede lif, vitamin ve mineral almakla birlikte oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu yerine koymuş olacaksınız.
GÜLLAÇ TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT!
• Gaz sorununa yol açmaması için güllacı çok soğuk tüketmeyin.
• Buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin.
• 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.
• Güllaç yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun.
• Güllacın ve diğer sütlü tatlıların üzerine toz tarçın serpmek de kan şekerini dengelemek açısından faydalı.
Â
Â