Yemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Kültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır. İşte, sizler için hazırladığım kremalı mantar çorbası, patatesli sulu köfte, üç renkli irmik tatlısından oluşan Ramazan 23. gün menüsü...
#Ramazan Menüsü11 Ayın sultanı Ramazan geldi. Her yıl heyecanla beklediğimiz Ramazan'da her güne bir iftar menüsü çıkardık. 30 güne özel hazırlanmış, denenmiş, ekonomik, kolay, Rüzgar SÜNBÜL ile leziz yemeklerden oluşan İftar menüsü örnekleriyle işinizi kolaylaştıracağız.. Güzel iftar sofralarında sevdikleriyle buluşmak, paylaşmak, oruçla vücudumuzu terbiye etmek, Ramazan'ın olmazsa olmazı.
#Ramazan MenüsüGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#BursaKitle turizminin istilası, her şey dahil sistem derken tarihinden gastronomisine Antalya’nın çok önemli özellikleri yıllardır hasır altına itildi. Oysa malzemesinden yemeğine, geleneksel üretimden yarım asırlık ustalarına keşfedilecek o kadar çok şey var ki! Buyurun sizi yoldan çıkaracak bir gastronomi rehberi…
#YazarÇorba çeşitleri Ramazan sofralarının olmazsa olmazı. Uzmanlar orucun ardından yemeğe çorbayla başlamanın sağlıklı açısından önemli olduğunu belirtiyor. Mutfağımızda ise çeşit çeşit ve birbirinden lezzetli çorba tariflerimiz mevcut. Mantar, mercimek ve yayla çorbaları da bunlardan biri. İftar sofranızda bu tariflere yer vermeye ne dersiniz? İşte Ramazan’a özel çorba çeşitleri; Mantar, mercimek, yayla çorbası tarifleri
#Çorba TarifleriMüslümanlar için mübarek olan ve oruç ibadetinin idrak edildiği Ramazan ayı tüm yurtta karşılandı. Ramazan ayı ile beraber, vatandaşlar da sahur ve iftar sofralarında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Sahurda tüketilen sağlıksız besinlerle mide yorularak, sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
#RamazanFarklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşları takiben daha az ve öz yemek, günde 2 öğüne geçmek sadece hayat kalitemizi yükseltmekle kalmıyor, hastalıkları önlüyor, ömrü uzatıyor.
#YazarGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile Türkiye arasındaki Ortaklık Programı’nda dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin israf edildiğini belirtmiş. Lokantalarda ve lüks otellerde porsiyonların küçültülmesi önerisinde bulunmuş.
#Müge AkgünArtık tatil zamanı… İş koşuşturması biraz yavaşladı. Birçok kent boşaldı. Deniz kıyıları neşeli çığlıklarla çınlamaya başladı. Özellikle bu yaz bastıran bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak için çoğu tatilci denizin serin sularına sığındı.Bu hafta size en çok gidilen tatil noktalarındaki lezzet duraklarını tanıtmaya çalışacağım. Tatilinize lezzet katmaya çalışacağım. Ama şu uyarıyı da yapmadan edemiyorum: Sıcaklar rekor üstüne rekor kırıyorlar. Onun için güneş tepedeyken ağır yiyeceklerden uzak durun. Bol bol ayran, su içerek serinleyin. Açlığınızı, salata, meyve gibi hafif yiyeceklerle bastırın. Ama karanlık çöküp de hafif bir serinlik başlayınca keyifli bir sofranın da tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.
#Tatil LezzetleriRamazan öncesinde kilo vermek için harekete geçen vatandaşlar, bu kutsal ay içerisinde de yediklerine içtiklerine dikkat etmek istiyor. Peki, Ramazan ayında kilo vermeye devam etmek için nelere dikkat etmek gerekir? İşte, Ramazan ayında kilo vermek isteyenler için öneriler!
#Ramazanda Kilo VermekManevi duyguları geliştirip çoğaltmanın, daha da özeti manevi iyileşmenin “iyi hayat”a katkıları tartışılmaz. Bu nedenle söz konusu sağlık olduğunda ramazan ayı bir “iç doktor”, bir “doğal iyileştirici”, bir çeşit “şifacı” gibidir. Bu güzel ay her şeyden önce bir ruhsal temizlik, bir bedensel arınma fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Daha keyifli, huzurlu, sağlıklı bir ramazan geçirebilmenize destek olabilecek bazı tavsiyeler yayınlayacağım. Hepimize huzurlu, sağlıklı ve güzel bir ramazan diliyorum.
#Osman Müftüoğlu