Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin psikolojik problemlerle birlikte açığa çıkabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, “Toplumun yüzde 85’inde obezite hastası olmaya yol açacak genler vardır” dedi.
#ObeziteSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiCERRAHİ operasyon geçirmek istemeyen ve mide botoksu için uygun hastalarda yüz güldüren sonuçların alındığını belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, mide botoksu uygulamasının günübirlik işlem olduğunu ve ortalama 15-20 dakika sürdüğünü söyledi.
#13-4 gündür arayan arayana: ‘Zeytin Ağacı’nı izledin mi?’ Bir online platformda yayına giren, üniversiteden arkadaş 3 kadının; Sevgi, Leyla ile Ada’nın ani bir kararla çıktıkları Ayvalık macerasını konu alıyor dizi. Buraya kadar ‘tipik bir yaz dizisi’ diyebilirsiniz ama karakterlerden Sevgi kanser. Kemoterapiler sonrası, kanseri tam ‘Kurtuldum’ derken nüksediyor ama “kök aile açılımı” ile şifa buluyor. Kanser sürecime şahit olanlar bu nedenle ‘izle’, ‘uygula’ diye arıyorlardı. Ama bilmedikleri bir şey var! Kendini tanımak ve geçmişteki yaralarıyla yüzleşmek isteyenler için en etkin terapilerden olan ‘aile dizimi’ni tedavim sürecinde zaten uygulamıştım. Dizi ile gündeme gelen yöntemi ve detaylarını Aile Dizimi Eğitmeni Fulya Nanba anlatıyor.
#Aile Dizimi9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel bir toplantı çıkışında kendisine “Ekonomiyi tek kelimeyle özetler misiniz?” diye soran gazete muhabirine “İyi” yanıtını verir. Muhabir soruyu bu defa “Peki, durumu iki kelimeyle özetler misiniz?” şeklinde değiştirince de gülümseyerek “İyi değil” deyiverir. Bana sorarsanız bizde de diğer ülkelerde de şimdi pandemide tam da böyle bir durumla karşı karşıyayız. Durumumuz tek kelimeyle “İyi”, iki kelimeyle ifade edilecek olursa “İyi değil”dir. Nedeni şu...
#KoronavirüsYataş Bedding, uykunun önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla her biri alanında uzman doktor ve danışmanlardan oluşan Yataş Uyku Kurulu’nu hayata geçiriyor. Yataş Uyku Kurulu uzmanları, kendi uzmanlık alanları çerçevesinde uykunun önemi, uyku-sağlık ilişkisi gibi konularda toplumda bir bilinç oluşturmak için içerikler üretecek.
#YataşTürkiye'de toplam 24 üniversitede Beslenme ve Diyetetik Bölümü bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer alan bölümden mezun olanlara ''Diyetisyen'' denir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü dersleri nelerdir, bu bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Nedir?İnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriSivas Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı ile kadrosuna 400 yeni personel katacak. Hemşire, biyolog, diyetisyen, ebe, eczacı gibi pek çok unvanda gerçekleşecek olan Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı ile 400 kişi belirli koşulları karşılamaları halinde istihdam edilecek. Peki, Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı başvurusu nereden yapılacak ve şartları neler olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Cumhuriyet ÜniversitesiKoronavirüs yetişkinler kadar çocukların da gündeminde. Okullar tatil edildi, birçok iş yeri evden çalışma düzeni getirdi, televizyonlarda sürekli hastalık haberleri ve uyarıları dönüyor. Tüm bunlar olup biterken çocukları hala güvende hissettirmek, süreci anlamlandırmalarına yardımcı olmak yetişkinler olarak bizlerin elinde.
#KORONAVİRÜSSağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın tetiklediği obezite tedavisi için başvurulan mide ameliyatları, sorunun giderilmesinde başarılı sonuçlar verse de asıl sorun daha sonra başlıyor. Ameliyatların ardından verilen aşırı kilolar, vücutta deri sarkmaları ve çeşitli deformasyonlara neden olabiliyor. Buna bağlı olarak vücudun yüz, meme, kol, bacak, kalça ve kasık gibi hemen her bölümünde göze hiç de hoş gelmeyen deri sarkmaları ve gevşeklikler oluşabiliyor.
#Obezite AmeliyatıHayvanlarla birlikte yaşamanın ne kadar rahatlatıcı bir şey olduğunu tüm hayvan dostları çok iyi bilir. Hayvanlar sizinle aynı dili konuşmasa da benzer fiziksel özellikleri göstermese de derin bir bağla iletişim kurmanın yolunu bulur. Bu derin ve sezgisel özellikleri nedeniyle de kalbinizi kolayca çalmayı başarırlar. Tüm bu bağın dışında uzmanlar hayvanların; depresyon, aksiyete gibi hastalıklar üzerinde de önemli oranda etkili olduğunu söylüyor. Hayvanlar depresyon ve anksiyeteyi azaltıyor, insanların yas tutma ve kayıp yaşama gibi süreçlerinde onlara iyi geliyor ve zorluklarla başa çıkmak konusunda yardımcı oluyor.
#Anksiyete15 yaşındaki Sinan Can’ın, bilgisayar oyunlarına fazla zaman ayırdığı için sağlık sorunları yaşadığının ortaya çıkmasıyla, bilgisayar ve teknoloji kullanımı yeniden tartışılmaya başlandı. Bilgisayar oyunlarının çok da masum olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Çocuk ve gençleri teknolojinin zararlı etkilerinden korumanın zor olmadığını belirten uzmanlar, bazı oyunların çocukların kriz çözme, zaman yönetimi, hızlı karar verme gibi olumlu etkilerinin yanı sıra, fazla kullanımın sosyalleşememe, öğrenme güçlüğü, kötü not gibi psikolojik ve obezite, görme bozukluğu, sinir sıkışması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunun altını çiziyor.
#BilgisayarObezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
#Obezite