Güncelleme Tarihi:
Terapi yöntemi olarak kullanılıyor.
Psikoloji bilimi hayvanların insanlar üzerindeki etkisini görünce bu sevimli yaratıkları insanlar için bir tedavi yöntemi olarak da kullanmaya başladı. Günümüzde birçok psikolojik problem için hayvanlar bir terapi yöntemi olarak kullanılıyor. Çünkü hayvanlarla iletişim kuran insanların özgüvenleri artıyor ve doğal olarak daha aktif bir yaşam sürmeye başlıyorlar.
Obeziteye de yararı var.
Eğer bir hayvan dostunuz varsa, o nasıl size ayak uyduruyorsa siz de ona ayak uydurmaya çalışıyorsunuz. Bu da doğal olarak daha fazla hareket demek. Dolayısıyla obezite gibi hareketsizlikten kaynaklanan hastalıklara yakalanma riski düşüyor.
Alerji riskini düşürüyor.
Normalde genel kanı tam tersidir: Evde bir hayvanın olmasının çocuklar üzerinde alerji gibi problemler yaratabileceği düşünülür. Oysa gerçek tam tersidir. Bilimsel araştırmalar çocukluk döneminde hayvanlı ortamda büyüyen insanların alerjilere karşı daha dirençli olduğu saptanmıştır.
Depresyonu önlüyor.
Depresyondaki insanlar çevreye karşı isteksiz ve duyarsızdır. Bu nedenle sosyal ortamlarda uzaklaşır ve bunun sonucu olarak da depresyon gittikçe ilerler. Oysa hayvanlar -özellikle kopek gibi sosyal hayvanlar sizin diğer insanlarla iletişime geçmenizi sağlar. Onun egzersizini yaptırmak için sokağa çıkmak bile sosyalleşmenize yardımcı olur ve depresyonun semptomlarını hafifletir.
Yas sürecinde iyileştirici etkileri vardır.
En zor psikolojik süreçlerden biri olan yas süreci insanın hayatında derin yaralar bırakabilir. Ancak kayıp durumlarında hayvanların sorumluluktan vazgeçmemek, hayata bağlı kalmak gibi olumlu düşünceler üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Hayvan sahipleri bu süreçleri daha kolay atlatabilirler.