PSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirÜrolojik şikâyetleri olan kişilerin doktora başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenleri utanma ve yakınmaları göz ardı etmeleridir. Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri ve diğer ürolojik hastalıklarla ilgili olarak insanları bilinçlendirmek amacıyla ilan edilen ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinliklerin yapıldığı ‘Dünya Üroloji Haftası’ süresince, bu konularda şikayetleri olan bireyleri doktora başvurmaya teşvik etmek ve toplumda bilinç oluşturmak hedeflenmektedir.
#Ürolojik KanserlerSu hayattır ve her besin gibi suyun da iyisi kötüsü, kalitelisi kalitesizi vardır. Ayrıca iyi ve güvenli su her insanın değişmez, vazgeçilmez bir yaşam hakkıdır. Mühim pek çok ayrıntı daha var. Mesela her suyun yapısı H2O’dan ibarettir, yani aynıdır. Suya kalite katan ise içindeki minerallerin (kalsiyum, magnezyum) miktarıdır. Güvenliğini sağlayan da paketi yani ambalajıdır. Peki diğer detaylar neler? Buyurun...
#Osman MüftüoğluErkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi cihazını Türkiye’ye getirdi. Merkez Sorumlusu Doç.Dr Ahmet Tuncay Turgut, her yıl dünyada 258 bin kişinin prostat kanserinden öldüğüne dikkat çekerek, 50 yaş ve üzerindeki tüm erkekleri, şikayeti olsun olmasın yılda bir kez kanser taraması yapmaya çağırdı.
#KanserHasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1Prostat, özellikle de yaşı ilerleyen pek çok erkeğin sıkça karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Prostatı önlemek için tüketilebileceği bazı yiyecekler vardır. Bunlardan bazıları ise, zerdeçal ve nardır. Yiyeceklerin hastalığı önleyici etkilerinden faydalanmak için çok yönlü bir beslenme tarzını benimsemeniz gerekir. Prostata iyi gelen yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#ProstatZaman zaman yaptıracağınız bazı kan tahlilleri, pek çok sağlık sorununun erken teşhisi ya da doğru takibinde hem size hem de bize çok değerli bilgiler verir. Kendinize iyi bakıp bakmadığınızın, bedeninizde işlerin yolunda olup olmadığının en iyi kanıtı da yine bu kan değerlerinizdir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek, daha az hastalanmak için gösterdiğiniz gayretin en iyi göstergesi, kandaki biyokimyasal verilerinizdir. İşte bazı örnekler...
#Osman MüftüoğluBir erkekte yaşamı boyunca prostat kanseri saptanma olasılığı yaklaşık yüzde 15. Bu kansere bağlı ölme olasılığı ise yüzde 2 dolaylarında. Kabaca bir hesapla, prostat kanseri teşhisi alan 10 erkekten birinin yaşamı bu hastalık nedeniyle tehdit altında. Neyse ki tarama ve muayene programlarıyla hastalığı erken yakalamak ve tedavi etmek mümkün.
#KanserHastalıklarla mücadelede en önemli etkenlerin başında, erken teşhis geliyor. Erken teşhis için de en önemli adım, ‘check-up’ diye bilinen kapsamlı taramalar. Peki, her yıl yaptırdığımız, yüklüce para ve ciddi zaman harcadığımız bu tarama ve testlerden daha etkili sonuçlar alabilmek için ne yapmalıyız? İşte bu sorunun yanıtları...