Belden aşağı sağlıkları hakkında konuşmak, bırakın en yakınlarını, genelde erkeklerin doktorlarıyla bile yapmak isteyeceği bir konuşma değildir. Ancak erkeklerde en sık görülen ve aynı zamanda en zor anlaşılan kanser türlerinden biri olan prostat kanseri, üzerinde uzun uzun konuşmayı gerektiren bir konu.
#Prostat KanseriProstat kanseri, ülkemizde her 10 erkekten 1’ini etkileyen ve görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaygın bir kanser türüdür. Bu hastalık, prostat bezini oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlerdir.
#Prostat KanseriÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Prostat kanseri 50 yaşından sonra sık görülmeye başlıyor. Hastaların yüzde 25'i 50-60 yaş arasında. Yüzde 50'si 60-69 yaş arasında. O nedenle, 50 yaşından sonra bu hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Prof. Dr. Sinan Sözen ile Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı prostat kanseri hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Prostat KanseriProstat kanserinin genellikle ileri yaş hastalığı olup 65 yaş üstü erkelerde görülebilen, erken dönemlerinde ise hiçbir belirti göstermeyen sinsi bir kanser türüdür. Prostata sınırlı bir kanserle prostat sınırını aşmış kanserin tedavisinin farklı yapılması gerektiğinin ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, bu kanser türünün tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Prostat KanserProstat kanseri dünya genelinde erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türüdür ancak erken tanı ile yüksek oranda tedavi edilebilir. Peki prostat kanseri belirtileri nelerdir? Prostat kanseri nasıl teşhis edilir? Prostat kanseri testi nasıl yapılır? Prostat kanseri tanısı koyulan hastalar neler yapmalıdır? Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Berkan Reşorlu, ‘’Prostat kanseri nedir? Prostat kanseri belirtileri nelerdir?’’ sorularını sizin için yanıtladı.
#HtvsaglikkulubuSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiPSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Güneş ışınları insan sağlığı üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir. Güneşin ışığı, vücudumuzda D vitamini sentezini sağlar ve ruh halimizi iyileştirebilir. Ancak aşırı güneşe maruz kalma, cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
#SağlıkGeceleri sık sık uyanıp tuvalete giden ve kendini sürekli yorgun hisseden James Lamerton isimli adama uyku apnesi teşhisi konuldu. Şikayetleri bir türlü geçmeyen adam 3 ay içinde 8 kez doktora gitti ancak bir türlü iyileşemedi. Durumu gidererek ağırlaşan ve yemek yiyemeyecek hale gelen adamın gerçek hastalığının beyin tümörü olduğu ortaya çıktı.
#Beyin Tümörüİngiltere'de yaşayan Gareth Dixon günlerce hastane randevusu alamadıktan sonra ağrılarının artması ile acil servise gitti. 40 yaşındaki adam acil serviste 20 saat bekleyip, kan tahlili yapılması için ısrar ettikten sonra lösemi teşhisi aldı. İşte İngiltere'nin konuştuğu inanılmaz hikaye...
#İngiltereAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp Sağlığı