Progesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkHormonlarımız hayatımızın her döneminde sağlığımızı yakından ilgilendiren ve bir çok hastalığın habercisi olabilecek değerdedir. Özellikle hamilelikte, kadınsal döngüde, erkeklerde ve kadınlarda üreme hormonlarına etkisi büyüktür. İşte, progesteron da kadın sağlığını belirleyen hormonlardan biridir. Peki, progesteron hormonu nedir, ne işe yarar? Progesteron yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri haberimizde...
#ProgesteronÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak Sağlığıİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkSağlık sorunları yaşayan ya da rutin kontrollerini aksatmak istemeyen kadınlar, Ramazan ayında sağlık muayenelerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini araştırıyorlar. Manevi iradenin önemli olduğu bu ayda vatandaşlar her konuda en ince ayrıntısına kadar emin olmak istiyorlar. Peki, vajinal muayene orucu bozar mı? Ourçluyken jinekolokik muayene yaptırılır mı? İşte konuyla ilgili Diyanet yanıtı...
#Vajinal Muayene Orucu Bozar Mıİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikYunanca'da "uyarmak, canlandırmak" anlamındaki 'ormóni' kelimesinden gelen 'Hormon', iç salgı bezlerimiz vasıtasıyla kana geçerek organlarımızın düzgün işlemesini sağlayan maddelerin genel adıdır. Bu maddelerin ne denli önemli olduğunu ise ancak hormonlarımızda dengesizlikler meydana geldiğinde anlarız.
#CinsellikKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriTüp bebek tedavisinde hamilelik oluşması için kişiye özgü tedavi planı uygulamak ve bu doğrultuda başarıyı artırmak çok önemlidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tüp bebek tedavisinde hamilelik elde edilmesini büyük oranda artıran luteal faz desteğini, kimlere uygulandığını ve detaylarını anlattı.
#HamileModern zamanların en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri spiraldir. Peki, spiral nedir? Spiral nasıl takılır? Spiralin yan etkileri nelerdir? Kimlere spiral takılmaz? Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?Konuyla ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu veriyor.
#Doğum KontrolHamile olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Bunu öğrenmenin kesin tek bir yolu vardır, o da hamilelik testi yaptırmaktır. Ancak bu olasılığın varlığını gösteren erken hamilelik belirtileri de vardır. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu belirtileri anlattı.
#Hamilelik BelirtileriDış gebelik nedir? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalınır mı? Dış gebelik belirtilerinin normal hamilelikten farkı var mıdır? Kimler dış gebelik açısından riskli grupta? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar süre geçmeli? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay, dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
#GebelikDoğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Doğum Kontrol HapıRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın HastalıklarıRahim içi araç olarak da bilinen ‘Spiral’ dünyada en sık olarak tercih edilen aile planlaması yöntemlerinden birisidir. Etkinliği iki şekilde olmaktadır: Rahim içine ulaşan spermlerin ölmesini sağlayarak tüplere geçişini engellemek ve bir şekilde oluşmuş olan embriyonun rahim içinde yuvalanmasını önlemek.
#Spiral NedirSüt veren kadın, hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde, kendi vücut depolarından harcar. Bu da annenin sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olabilir.
#Emzirme