Güncelleme Tarihi:
Emziklilik dönemi; meme büyümesi, süt salgılanmasının başlaması ile başlar ve emzirmenin sona ermesinden bir süre sonra sona erer. Bu dönem, metabolik ve üreme hormonları ile denetlenir. Büyüme hormonu, kortikoidler, insülin ve tiroksin metabolik süreci etkilerken, östrojen, progesteron, prolaktin ve oksitosin süt salınımını düzenler.
Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş'e göre emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı, gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ve emzirme döneminden dolayı salgılanan hormonlar sayesinde doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. İhtiyacın üzerinde besin tüketimi olmazsa anne birkaç ay içerisinde gebelikte aldığı kiloları rahatlıkla geri verebilir.
Anne sütü üretimi için gerekli olan enerji nereden sağlanır?
Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır:
1. Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji,
2. Besin gruplarından gelen enerji.
Emzirirken yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir!
Süt veren kadın, hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde, kendi vücut depolarından harcar. Bu da annenin sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olabilir.
Emzirirken dikkat edilmesi önerilen 10 beslenme kuralı nedir?
Emzirirken;
1. Zayıflama diyeti uygulamayın. Zaten sağlıklı ve dengeli beslendiğiniz takdirde süt salınımınız için harcadığınız enerji, kendiliğinden zayıflamanıza destek olacaktır. Günlük enerji alımınız 1800 kalorinin altına düşerse, vücudunuz için gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alamazsınız.
2. Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri besin kalitesini ve emilimini artırabilmek için portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber ve taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketin.
3. Salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerini tüketmeyin.
4. Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolünüzü yaparak bu besinleri tüketilebilirsiniz.
5. Tarım ürünlerine haşere öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze ve meyveleri iyice yıkamanız önemlidir.
6. Sigara ve alkol kullanmayın. Alkol, B grubu vitaminlerin emilimini ve kullanımını azaltır, sütünüzle bebeğe geçer. Sigara ise C vitamini ihtiyacınızı artırır.
7. Doktora danışmadan ilaç kullanmayın. Aldığınız bütün besinler ve ilaçlar sütünüzle bebeğinize geçer.
8. Sütünüzle bebeğinizin ihtiyacını tamamen karşılayabildiğinizde, günde ortalama 700-800 mililitre süt salgılarsınız. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacını ek olarak almanız gerekir.
9.Emziklilik döneminde, suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Süt ve meyve suyu, aynı zamanda diğer besin öğelerinin emilimini de artırır.
10. Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, sütünüzün tadını değiştirebilir. Bu durum, bazı bebeklerde gaz ve emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yaratırken, bazı bebekler için hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi huzursuzluklar gelişirse, tükettiğiniz besinlerin içeriğini kontrol etmeniz gerekir.