Beslenmenin amacı, canlılığın devam ettirilmesi ve günlük aktivitelerimiz için enerji sağlanması. Ancak çocuklukların beslenmesinin, erişkinlerden farklı olarak önemli bir amacı daha var. Çocukluk yaş grubunun en önemli özelliği, süregelen büyüme. Büyüme ve beslenme arasındaki ilişki nedeniyle, çocuklarda beslenmenin en önemli amaçlarından biri de büyümenin çocuğun genetik potansiyeli doğrultusunda en iyi şekilde sürdürülmesi. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var. Beslenme her yaşta yaşamsal olup, çocukluk yaş grubunda büyümenin temelini oluştursa da, hiçbir besin çocuğu genetik potansiyelinin ötesine taşıyamaz.
#ÇocukLGS haftasında öğrenciler son tekrarlarını yaparken uzmanlar da ders çalışma programı kadar beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, özellikle adayların sınavdan önceki son üç gün açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmalarını, ev yemeklerini tercih etmelerini öneriyor.
#LGSOkula giden çocuklarıyla ilgili velilerin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında, beslenme çantaları geliyor. Küçük yaşta doğru beslenmenin büyüme ve akademik açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, beslenme çantasında süt ürünleri, et, sebze-meyve ve tahıl şeklinde sıraladığı dört besin grubunun ihmal edilmemesi konusunda velileri uyardı. Besinlerin konulacağı kutuların gıdaya uygun olduğunu belirten ambleminin bulunmasına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Büyükgebiz, velilere şu önerilerde bulundu:
#Beslenme ÇantasıÖğrencilere salı ve perşembe günleri 25 gramlık paketler halinde kuru üzüm veriliyor. Prof. Dr. Büyükgebiz, “Yeterli kalori alan çocuklar için düzenli olarak tüketildiğinde bu üzümün sağlayacağı 200 kalori obezite veya gürbüzlük riski de doğurabilir” diyor.
#BaşarıÖĞRENCİLERE ücretsiz süt dağıtımı öğrenci ve velilere şok yaşattı. Birçok ilden toplu zehirlenme haberleri geldi. Diyarbakır’da başlayan zehirlenmeler Sivas, Edirne, İstanbul, Adana, Konya, Trabzon, Samsun, Denizli ve Antalya’ya uzandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, zehirlenme haberleri için, “Sütler bayat değil kampanya devam edecek” dedi.
Egzersiz salonlarında yapılan pilates, ilk doğduğu yıllardaki gibi yeniden kliniklere girmeye başladı. Alman John Pilates tarafından 1918’de geliştirilen ve önce hastanelere yerleşen bu egzersiz disiplini, sonradan spor salonlarında yaygınlaştı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Işık Akgöl, pilatesi hem tedavilerinde uyguluyor hem de reçete ediyor
Çölyak, gluten adlı proteini içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf yenmesi sonucu mide-bağırsak sistemini bozan bir hastalık. Kesin tanısı için endoskopiyle incebağırsak biyopsisi yapılması gerekiyor. Ancak şimdi bir damla kanla yapılan ve 5 dakikada sonuç veren testle tanınması da mümkün.
Obezite çocuklarda giderek büyüyen bir sorun. Aslında nedeni yetişkinlerinkinden farklı değil. Kötü beslenme, hareketsizlik, aburcubur yemek kilolarına kilo katıyor. Daha oyun çağında obezite sorunu yaşamaya başlayan çocuklar, ailerinin, uzmanların baskısıyla bazen kendi kendilerine diyet yapmaya başlıyor. Peki çocukların bu kadar küçük yaşta diyete yönelmeleri doğru mu?
Çocukların beslenmesi ile büyümesinin arasındaki direkt ilişki tartışma konusu bile değil. Yetersiz beslenme, büyüme geriliğiyle sonuçlanıyor. Hayatın ilk beş yılı içinde büyümeyi etkileyen en önemli faktörün beslenme olduğu uzun zamandır biliniyor. Hormonların etkisi ise 5 yaşından sonra başlıyor. Dolayısıyla çocuklarda iştahsızlık "ne yapalım yemiyor" denilecek kadar basit birsorun değil. Üzerinde durulması gerekiyor.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iştahsızlık ve büyüme sorunlu çocuklara yönelik özel bir merkez açıldı. Büyüme ve İştahsız Çocuk Merkezi’nde, çocukların mide ve bağırsaklarının elektrosu çekilerek, çalışma hızlarına bakılıyor. Çocuğun annesiyle olan ilişkisi de değerlendiriliyor.