"Gelecek İçin Beslenmek" programıyla sağlıklı nesiller için çalışan Milupa’nın Bebek Yemekleri Yarışması sonuçlandı. Anneler, bebekleri için yaptıkları en doğru, sağlıklı ve lezzetli yemeklerle yarıştı.
Muhallebi yemeyeli uzun yıllar oldu. Ama verdiğim uzun ara, Milupa Bebek Yemekleri Yarışması’nda jüri üyesi olunca bir çırpıda kapandı. İki ay önce size bu köşeden duyurduğum Milupa Bebek Yemekleri Yarışması’nın finali geçen hafta İstanbul’da yapıldı. 15 çeşit bebek yiyeceğini mama kıvamında tadıp, değerlendiren jüriden biri de bendim. Finale kalan annelerin çoğunluğu Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden bebekleri ve eşleriyle birlikte gelmişlerdi.
Anneler mutfak önlüklerini giyip yemek hazırlarken, babalar çocuklara baktılar. Jürilik yaptığımda duygusallık ve objektifliliğimin zaman zaman birbirine karışmasından endişe duyuyorum. Kendime göre bir damak tadım var ama yine de "Acaba doğru mu değerlendirme yapıyorum?" diye yanımda oturan Prof. Dr. Benal Büyükgebiz’in değerlendirme kağıdına yan gözle bakmaktan kendimi alamadım. Prof. Dr. Büyükgebiz’le hemen hemen aynı puanları vermiş olduğumu görünce rahat bir nefes aldım.
Lezzet, kıvam, koku ve yaratıcılık kriterlerinin öne çıktığı yarışmada, 15 annenin kahvaltılar, meyveli karışımlar, çorbalar, muhallebiler ve gece lezzetleri kategorilerinde hazırladıkları yemekleri yarıştı. Kategorilerine göre birinci olan anneler eşleri ve çocuklarıyla birlikte Club Med Palmiye Kemer’de 1 hafta tatil kazandı, diğer annelere Milupa Bebek Yemekleri Seti hediye edildi.
Sağlık ön plandaydı
Yarışmanın hedefi anneleri "Gelecek İçin Beslenmek" sloganına uygun sağlıklı yemekler hazırlamalarına teşvik etmekti. Anneler de bu konuda hünerlerini sergilediler. Nehir’e yemek hazırladığım dönemde benim için sağlıklı yemek ne kadar önemliyse lezzet de aynı oranda önem taşıyordu. Bugün olsa lezzetli olsun diye yemeğine tuz veya şekeri asla koymazdım. "Benim yemediğimi çocuk nasıl yesin!" gibi yanlış bir anlayışla hareket edince tuzuydu, şekeriydi, ileriki yıllarda baharattı derken Nehir’i yetişkinlerin yemeklerine alıştırdım.
Şimdi çiğ yediği sebzeleri üzerine tuz atmadan ağzına koymuyor. Çay ya da sütünü en az 4 şeker olmadan içmiyor. Oysa çocuğa verilen ilk yiyeceklere tuz ya da şeker atılmazsa, çocuklar ne şekere ne de tuza ihtiyaç duyuyor. Eğer bebeğiniz yeni yeni çorba ve kahvaltıya geçtiyse aman ha! Gelecekteki sağlığı için hiçbir yararı olmayan bu iki maddeden durabildiğiniz kadar uzak durun.
Yarışmacı annelerin bazılarının hazırladığı yiyecekler o kadar lezzetliydi ki önümüze koysalar hepsini bitirebilirdik. Zaten anneler bize tattırdıkları yemekleri daha sonra kendi bebeklerine yedirdi. İlginç olansa iki saatten daha fazla süren yarışma süresince hiçbir bebeğin ağlama sesinin duyulmamasıydı. Ya bebekler çok sakindi ya da babalar bebekleri çok iyi oyaladı.
Sağlıklı birey olmak, sağlıklı beslenmek demek! Bebeğinizin sağlıklı birer yetişkin olmasını istiyorsanız bazı kurallara uyacaksanız!
Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönem. Bu dönemde beslenme konusunda bebekleriniz için mümkün olan en iyi başlangıcı yapmak istiyorsanız her yemek hazırlayışınızda bu kuralları hatırlayın.
Bunları unutmayın
Bebek yemeklerine tuz ilave edilmemeli.
Bebek yemeklerine şeker de ilave edilmemeli. Şeker yerine pekmez gibi doğal tatlar, havuç gibi daha tatlı olan sebzeler ve meyveler kullanılabilir.
Yetişkinler için hazırlanmış, katkı maddesi içeren ürünler kullanılmamalı
Yemeklerde sadece sıvı yağ kullanılmalı.
İnek sütü kullanılmamalı (Pastörize sütler bu gruba dáhil). Süt kullanılması gereken yerlerde (Dünya Sağlık Örgütü inek sütü önermediği için) bebeklerin ayına uygun, içeriği anne sütüne yakınlaştırılmış, bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen özel prebiyotikli devam sütleri tercih edilmeli.
Annelerin yaptığı bir hata da çok erken dönemde şeker içeren gıdalara başlıyor olmaları. Özellikle bisküvileri çok kullanıyorlar.
Bazı yiyecekleri vermek için zamanlama da çok önemli. Mesela bebeğe et ve yumurta sarısı 7. aydan sonra verilmeli.
8. aydan itibaren taze balık ve bakliyatlar kullanılabilir.
Bebek yemeklerinde patlıcan, çilek gibi alerjen gıdalar kullanılmamalı.
1 yaş öncesi tariflerde bal ve kepek ekmeği olmamalı. Kek, kurabiye gibi tarifler bebek tahılları ile yapılmalı.
Prebiyotik lif kaynağı olan enginar, Omega3 kaynağı olan ceviz, protein kaynağı olan bakliyatlar ile çoğunun antioksidan etkisi olan meyve ve sebzelere öncelik tanınmalı.