Tarih Vakfı yemek seminerleri düzenliyor. Romu Ristorante Ataköy’de; Ferida, Şaşkınbakkal’da açıldı. Sur Balık’ın menüsüne zerdeçallı-ballı balık, avokadolu karides gibi tatlar eklendi. Folks’un 1’inci yaş günü kutlaması ve Pizza Il Forno’nun Anneler Günü kampanyasıyla yeme-içme dünyasından haberler burada
#SuşiNeredeyse tüm Anadolu’da bayram tatlısı olarak bilinen baklava, yalnızca bayramlarda değil, ziyafet ve kutlama yemeklerinde de sofraların baş tacıdır. Her ne kadar zahmetli ve masraflı bir tatlı olsa da baklava yüzyıllardır itibarını koruyarak varlığını sürdürmüştür.
#BusaGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaYeni yıla günler kala gazete ve TV’lerde peş peşe kaçak alkol kullanımından ölümler, kaçak içki imalathaneleri ve ele geçirilen kaçak içki haberleri çıkıyor. İdeolojik nedenlerle de sık sık gündeme getiren alkol konusunu 54. Hükümet döneminin Turizm Bakanı Bahattin Yücel başka bir açıdan ele aldı. “Alkol deyip geçmeyelim” diyen Yücel’in turizmgazetesi’ndeki yazısında şöyle deniyor:
#YAZARPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...
#YazarGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaPriscilla Mary Işın son çalışması ‘Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi’nde 16 bölüm boyunca bir imparatorluğun ‘karnını’ gösteriyor bize. Saray mutfağına da sokuluyoruz, azınlık sofralarına da, askerlerin beslenmesine de uzanıyoruz, sokak satıcılarına da...
#Bereketli İmparatorluk