Günlük hayatımızda pek çok zararlı etkenle iç içe yaşıyoruz. Vücudumuzun temas ettiği bu zararlı etkenlerden, toksinlerden kurtulmak için doğal bir sistemimiz var; bu görevi üstlenen karaciğerimiz vücudumuzu temizlemek için çok çalışıyor. Ancak bazen toksinleri vücuttan atmak için karaciğere yardım etmek gerekebiliyor. İşte bu aşamada detoks içeriği yüksek gıdalara ihtiyaç oluyor.
#TurpHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıTatları ve görünümleriyle iştah kabartsalar da şekerli ve gazlı içeceklerin zararları saymakla bitmez. Vitamin ve mineraller bakımından da fakir olan bu içecekler yerine su, maden suyu, kefir, ayran ve şekersiz bitki çaylarını ön planda tutmamız daha iyi olur. Serinletirken tok tutan, leziz mi leziz, sağlıklı ve bir o kadar pratik soğuk içecek tariflerimle geldim.
#İçecekİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenDaha önce içilebilir besleyici bir kahvaltı denediniz mi? “İçilebilir, besleyici bir kahvaltı nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabını aradık ve bir tanesi elmalı yulaflı, biri zencefilli limonlu, biri de muzlu çikolatalı enfes içecekler hazırladık! Üstelik en güzel kahvaltı tarifleri arasında yerini alacak bu enfes içeceklerle hem güne enerji dolu başlayacak hem de pratik bir kahvaltının pozitif mutluluğunu yaşayacaksınız! Nasıl yapıldığını merak etmeye başladıysanız, işte Rüzgar Sünbül ile Lezizz Mutfağı’nda sizler için hazırladığımız birbirinden lezzetli, damakta iz bırakan tarifler...
#SmoothieYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıDenize doymanın en güzel yolu mavi yolculuk, en iyi zamanıysa güneşin etkisinin kırılmaya başladığı eylül ayı. Bir ömür boyu yetecek keşfe kapı açıyor kıyılarımız. El değmemiş koylarda yüzmek, kumsallara uzanmak, gece yıldızları izlemek, dilediğinde karaya çıkıp insanların ve eğlencenin içine karışmak mavi turun yaşattığı güzelliklerden sadece birkaçı. Şanslıyız ki bu efsanevi deniz seyahati bizim coğrafyamızda mümkün. Azra Erhat’ın dediği gibi “Bu tura çıkanlar başka bir insan olarak çıkacak karaya.”
#HürriyetŞeker, kullanmasak bile birçok besinle birlikte vücudumuza girmektedir. Buğday, patates, şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitkilerin nişastasından üretilen şeker bir karbonhidrat türüdür. Şeker, mutlaka ölçülü şekilde tüketilmesi gereken bir besin türüdür. Bir küp şeker kaç gram eder ve kaç kareden oluşur? Bir küp şeker kaç kalori yapar sizler için derledik.
Yazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#KavunPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇaySıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıLeziz bir yoğurt yapmanın pek çok püf noktası var. İyi bir süt bulmak, doğru sıcaklığı ayarlamak şart. Maya konusu da önemli. Yenebilir çiçeklerden de maya yapılabildiğini biliyor muydunuz? Ağaçlar çiçeklenmişken yaban mayası yapmanın bence tam zamanı.
#YogurtNihayet hasret bitti. Harika mavi yolculuklar, uzun bir kışın ve kasvetli pandemi günlerinin ardından yeniden başladı. Eğer yakın zamanda böylesi unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamayı düşünüyorsanız yaz başlamadan yola çıkmanızı öneriyoruz. Marmaris’te hava sıcaklığının 30 derecelere dayandığı bugünlerde hem fiyatlar daha uygun hem de cennet koylar ve balık lokantaları alabildiğine sakin.
#HürriyetKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#AtıkYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriGöz ve göz çevresinde yaşanan ağrı en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Sağ göz ağrısı ve sol göz ağrısı günlük hayattı olumsuz derece etkilerken baş ağrılarına da neden olabilir. Özellikle kontakt türündeki lensleri kullanan kişilerde göz ağrısı şikayetleri bulunuyor. Ağrıyla birlikte gözlerde şişkinlik, batma ve sulanmanın yanı sıra baş ağrısı da meydana gelebilir. Göz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle eve çözüm üretilebilir. Peki göz ağrısına ne iyi gelir? Evde göz ağrısı nasıl geçer? Göz ağrısı ve baş ağrısına ne iyi gelir? Patates göz ağrısına iyi gelir mi? Çay göz ağrısını geçirir mi? Migren ve göz ağrısı nasıl geçer? Göz ağrısı ve şişkinliğine ne iyi gelir? İşte göz ağrısının nedenleri ve göz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Göz Ağrısı Neden OlurHıçkırıkla birlikte boğazda ve göğüste oluşan yanma hissine mide yanması deniliyor. Bu durum yemeklerde özellikle baharatlı, yağlı ve asitli gıdaları yedikten sonra ortaya çıkabilir. Ancak mide yanmasına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki mide yanmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Mide yanması neden olur? Soda ve süt mide yanmasına iyi gelir? Mide yanmasına iyi gelen çaylar hangileri? İşte evde sürekli mide yanmasına iyi gelen yiyecekler ve bitkisel öneriler...
#Mide Yanmasıİzolasyon sürecinde her türlü sosyal aktiviteyi evlerimizde dijital ortamda gerçekleştirdik, dış dünyayla tüm iletişimimizi ekranlar aracılığıyla kurduk. Kafelerde buluşup kahve içmeyi, yemeğe çıkmayı, eğlenceye gitmeyi neredeyse unuttuk. Haliyle ‘çevrimdışı’ sosyalleşme becerilerimiz de büyük oranda köreldi. Bu durum bazı insanlarda sosyal anksiyeteye neden oluyor. Sevdiklerimizden destek almak, kademeli olarak sosyalleşmek, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, rahat ettiğimiz mekânlara gitmek işe yarayabilir...
#Gazetehaberleri