Paylaş
Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı beslenmenin önemini artık hepimiz daha iyi biliyoruz. Sağlıklı beslenme için sadece yediklerimiz değil, aldığımız sıvılar da büyük önem kazanmaktadır.
Ortalama olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının % 55- 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bu konuda da daha bilgili ve bilinçli olursak, bedenimizi daha mutlu ederiz. Her zaman önemlidir ama, özellikle havalar ısındığı zaman sıvı alımı daha da büyük önem kazanmaktadır.
Susamayı beklemeden düzenli su içilmeli
Bazı insanlar sıcak havada terlemez ve su içmeye gerek görmez. Ancak biz suyu deri yoluyla terleme dışında, akciğerlerden (nefes alıp-verirken), böbreklerden (idrar yoluyla) ve barsaklardan da kaybederiz. Bu nedenle de susamayı beklemeden ve düzenli su içmek yararlı olacaktır. İnsan vücudunun normal koşullarda ortalama günlük, deri yoluyla 500, akciğerlerle 300, böbreklerden idrarla 1500 ve bağırsaklardan 200 ml su kaybeder. Bu miktarlar iklim ve çalışma koşulları, hastalıklar diyetin içeriği ve hormon dengesine göre değişir.
Ne zaman içtiğiniz önemli değil
Genel olarak 8-12 bardak kadar tüketimin yeterli olduğu söylenebilir. Suyun ne zaman içildiği ise önemli değildir, yemekten önce, yemek sırasında ya da yemek sonrasında fark etmez. Aralarda da istediğiniz zaman içebilirsiniz. Yeter ki, su için.
Kalori diyince aklımıza hep yediklerimiz gelir. Ancak sıvı kaloriler de hiç farkında olmadan aldığımız çok yüksek kalorilerdir. Ayrıca sıvı kaloriler çok hızlı sindirildiği ve kana karışıp bize yağ olarak geri geldiği için, yiyecek kalorilerinden daha tehlikelidir. O nedenle, yaz aylarında çok şekerli ve kalorili içecekler yerine taze meyve veya sebze içeren elektrolit dengesi uygun seçimler daha doğru olur.
Yaz aylarında tüketebileceğiniz içecekler;
Maden suyu: Yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmekte zorlananlar için farklı lezzetleri bir araya getirme imkânınız vardır. Örneğin, şeftali püresi ve maden suyu: Bol buz ve biraz limon suyu da yakışacaktır.
Light limonata: Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir limonata hazırlayabilirsiniz.
Yeşil ayran: Dereotu veya naneyi blenderdan geçirip, üzerine çırparak ayran ilave edin. Yeşil ayranınızı bol buzlu içmek, hem serinletici hem de doyurucu olacaktır.
Light milkshake: 1 şeftali veya yarım muzu yarım bardak light süt ile blenderdan geçirin. Sonra üzerine 1 top light dondurma ekleyerek, çırpmaya devam edin. Afiyetle için.
Soya sütlü shake: Kolesterol probleminiz var ise veya vejetaryenseniz, yukarıdaki tarifi soya sütü ve meyveli dondurma ile yapabilirsiniz. Böylece hiç hayvansal protein, kolesterol ve yağ almamış olursunuz.
Kefir: Kefir sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir. Kefirdeki laktoz oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilirler. Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır, bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur, bağırsak geçirgenliğini azaltır, ishali önleyerek sağlığa yararlı olan bir içecektir.
Çay: Siyah, yeşil, beyaz ve oolong gibi tüm çay çeşitleri Asya kökenli küçük bir ağaç olan camellia sinensis bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor. Çay, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Flavonoidler olarak adlandırılan bu antioksidanların, anti bakteriyel özellikleri olduğu gibi, dişlerin asitlere karşı daha dayanıklı olmasını da sağlarlar.
Sıcak su yağları eritir mi?
Soğuk su ile sıcak su arasındaki terk fark mideyi terk etme hızlarıdır. Soğuk su mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su 80 dakikada terk etmektedir. Mide hacmini dolu tutmasını sağlayabilmek için düşük kalorili diyetlerde sıcak su verilmektedir yağ yakmayı sağladığı düşünülmemelidir.
Sıcak havalarda dikkatli ve bilinçli beslenin
Sıcak havalarda, sıvı alımının dengelenmesi gibi, besinlerin de dikkatli ve bilinçli tüketilmesi gerekir. Sizi taze ve canlı tutması için, aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şeklini tercih etmeniz faydalı olacaktır.
Akdeniz diyeti yaz dönemi için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata iyi bir yaz mönüsü seçimidir. Ayrıca sıcakla birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de önemlidir.
Günde 2-3 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve minarelleri karşılamaya yardımcıdır. Özellikle yeşil renkli sebzeler, folik asit potasyum ve özellikle c vitamininden zengin olduğu için, bol bol tercih etmek yararlıdır.
Hamur işi yerine sütlü tatlılar veya dondurma tüketilmeli
Tatlı tüketiminde hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tüketilmesi daha doğru bir seçim olacaktır.
Yaz meyve ve sebzelerinin su oranının yüksek olması doğadaki dengenin en önemli göstergesi ve armağanıdır bize… Bu sebzeleri kızartmak ya da kavurmak yerine, az yağ ile pişirmek veya çiğ yenilenleri o haliyle tüketmek en doğrusudur.
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak
Paylaş