Ankara-Atina hattında tansiyon bir süredir Yunanistan cephesinden gelen açıklamalar ile artıyor. Dünya Prag'daki zirve için geri sayıma geçmişken Yunan medyasından dikkat çeken bir haber geldi. Komşu basını Miçotakis'in Türkiye planını açıkladı...
#Prag ZirvesiCumhurbaşkanı Erdoğan TBMM açılışında, “Ekonomi politikamızda akıntıya kürek çekmiyoruz. Yılbaşında tüm ücretlilerin kayıplarını telafi edeceğiz” dedi ve Yunanistan geriliminden Ermenistan’la ilişkilere ve yerli otomobil TOGG’a kadar çok sayıda önemli mesajlar verdi...
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNATO, Türkiye'nin de dahil olduğu ve kuruluşu 1949 yılında kurulan, Kuzey Atlantik İttfakı (North Atlantic Treaty Organization) olarak adlandırılan örgüttür. Örgütün kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki karmaşa ortamında, özellikle Sovyet yayılmasının yarattığı gerilimi, “çevreleme (containment)” politikası ile engellemek gerekçesiyle temellendirilmişti. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. NATO 5. maddesi, herhangi bir saldırıya uğrayan üye için önlemleri göz önünde bulundurmaktadır. Peki, NATO nedir, ne işe yarar ve açılımı nedir? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#NatoNATO'nun 5'inci maddesi, Rusya ile Ukrayna arasında süren çatışmaları ile gündemde yer aldı. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi daha önce NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Bu maddeye göre Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinden birine yönelik savaş tehdidi gelmesinin, tüm pakt üyesi ülkelere gelmiş sayılması anlamına geliyor. Peki, NATO ne demek? NATO 5. madde ve 4. madde nedir? İşte, ayrıntılar.
#NATO 5. MaddeOniki ülkenin katılımıyla kuruluşu gerçekleşen NATO, Kuzey Atlantik İttfakı olarak adlandırılıyor. Örgütün kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki karmaşa ortamında, özellikle Sovyet yayılmasının yarattığı gerilimi, “çevreleme (containment)” politikası ile engellemek gerekçesiyle temellendirilmişti. Bu örgüt, 1948’de hem Batı Avrupa Birliği’nin temelini atan antlaşmayla hem de Mart 1948’de Brüksel Antlaşması’nın daha da genişletilerek bütün Kuzey Atlantik bölgesini kapsayan bir savunma ittifakına dönüşümüyle geliştirildi. Peki, NATO nedir ne demek? NATO 5. madde ve 4. madde nedir? İşte, o konuyla ilgili detaylar.
#NatoDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, balistik füze yayılmasının NATO'nun gelecek 10-15 yıllık dönemde karşı karşıya olduğu en önemli tehditlerden biri olarak kabul edildiğini belirtti. Davutoğlu, NATO'nun füze savunma sistemi oluşturulmasına yönelik ilke kararında sistemin hangi müttefik ülkelerde yer alacağının belirlenmediğini de kaydetti.
NATO’nun tarihinin en büyük zirvesi yarın Bükreş’te başlıyor. Devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki bir heyet temsil edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zirvede bulunmayacak. Oysa 2006 yılındaki Riga Zirvesi’ne Başbakan Erdoğan katılmıştı.
NATO'nun tarihinin en büyük zirvesi yarın Bükreş'te başlıyor. Devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki bir heyet temsil edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zirvede bulunmayacak. Oysa 2006 yılındaki Riga Zirvesi'ne Başbakan Erdoğan katılmıştı.
NATO'nun tarihi zirvesi, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da başladı. Programı, 'Yeni üyeler, yeni yetenekler, yeni ortaklıklar' başlığıyla sunulan iki günlük zirvenin ilk gününde, eski Doğu Bloku üyesi yedi ülkenin NATO'ya katılımları kabul edildi. Böylece İttifak, Rusya sınırlarına kadar genişlemiş oldu.
NATO'nun Prag Zirvesi'nde "NATO Acil Mukabele Kuvveti" (NATO Response Force-NRF) konusu da gündeme alınacak. NATO, 3 tugaydan oluşan, yaklaşık 21 bin askerlik Acil Mukabele Gücü oluşturmayı planlıyor. Prag Zirvesi, ittifakın uzun süredir eksikliğini hissettiği askeri yeteneklerin geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi açısından da önem taşıyor. Bu alanda çalışmalar devem ederken, Prag'da üye ülkelerin en üst düzey temsilcilerinin bazı taahhütlerde bulunmaları öngörülüyor.
NATO üyesi 19 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, ittifak tarihinde ilk defa, eski bir Varşova Paktı üyesi ülkede, Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde zirve toplantısına katılıyorlar. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in temsil ettiği zirve, ittifaka katılımı kabul edilecek yeni üyelerin isimlerinin resmen açıklanacak olması açısından büyük önem taşıyor.