2020 yılının bitimine sayılı günler kala hepimiz evlerimizde geçireceğimiz yılbaşı gecesi için hazırlıklar yapmaya başladık. Yılbaşı sofrasında her ne kadar dikkat etmeye çalışsak da bazen ipin ucu kaçabiliyor. “Yılbaşı sofrası ve yemekleri yüzünden bir akşam kaçamak yapmak, sağlıklı beslenme adına her şeyi bitirmek anlamına gelmez. Ama bir kronik hastalığınız varsa, kaçamak yapmak sağlığınızı riske atabilir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, kritik noktalardan bahsediyor.
#Yılbaşında Beslenmeİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda Güvenliğiİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkÇeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilUçuğa iyi gelen yağlar arasında hindistancevizi yağı, çay ağacı ve karanfil yağı vardır. Eğer hassas bir cildiniz yoksa bu yağları bir pamuk yardımı ile uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz. Uçuğu bağışıklık sisteminizi güçlendirerek de atlatabilirsiniz. Uçuğa iyi gelen şeyleri ayrıntıları ile derledik.
#Uçuğa İyi Gelen ŞeylerTansiyon yüksek ve düşük olarak ikiye ayrılır. Tansiyonun dengede tutulması için süt ve süt ürünlerini sıkça tüketmek ve aynı zamanda sebze, meyve tüketimini de dengede tutmak gerekir. Kronik bir tansiyon sorunu olmayan kişiler sağlıklı beslenerek bu durumun önüne geçebilir. Yüksek ve düşük tansiyona iyi gelen tüm besinleri sizler için derledik.
#Tansiyona İyi Gelen YiyeceklerAkıl sağlığımı korumaya yönelik tüm stratejiler arasında ilk önce doğru yiyecekleri yemek en önemli tedavi yöntemidir. Son zamanlarda, hangi gıdaların depresyonu engellediği ve hangilerinin limbik sisteminize (duygu merkezi) alarm gönderip iltihaplanmaya neden olduğu konusunda önemli araştırmalar yapılmıştır. Peki, Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#DepresyonSinir sisteminde yer alan beyin doğru karar vermemizi, hatırlamamızı ve düşünmemizi sağlayan organdır. Beyin sağlığını korumak için hem uyku düzenine hem de düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir. İşte, beyne iyi gelen bitkileri, meyveleri, kuruyemişleri ve içecekleri derledik.
#BeyinSağlıksız beslenme ve hızlı yaşam tarzı alışkanlıkları kalp sağlığımızı olumsuz bir şekilde etkiler. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için sağlıklı bir beslenme listesi oluşturulması gerekir. Kalp ve damar sağlığını korumak, ilerde yaşanabilecek çok ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur. Kalbe iyi gelen besinler nelerdir sizler için derledik.
#KalpYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARATropikal ananas meyvesinden sıkılan tatlı ve lezzetli bir meyve suyudur. Şeker açısından zengin bir meyve olsa da ananas suyu tatlı ve ferahlatıcı tadı sebebiyle oldukça ilgi görüyor. Özellikle ananas suyu kadın ve erkeklerde cinsellikte ne gibi bir etki eder merak ediliyor. Peki, ananas suyu cinsellikte ne işe yarar, cinsel gücü artırır mı? İşte, uzmanından cinsel gücü artıran yiyecekler hakkında bilgiler...
#Ananas SuyuHer erkek eşini veya partnerini cinsel anlamda tatmin etmek, mutlu etmek ister. Ama bazen çeşitli rahatsızlıklar, psikolojik sorunlar, kötü yaşam alışkanlıkları gibi nedenlerle cinsel performans düşebilir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi veya genel muayene için bana başvuran birçok hastam da şu sorunun cevabını merak ediyor: “Cinsel performansı doğru ve sağlıklı yoldan arttırmanın yolu nedir?”
#Cinsel PerformansSağlık konusunda önemli olan unsurlar içerisinde Laksatif etki geliyor. Pek çok kişi ise bu etkinliğin olduğunu merak etmekte ve öğrenmeye çalışmaktadır. Peki, Laksatif etki nedir? Laksatif etki gösteren yiyecekler ve laksatif etki zararları üzerine merak edilenler.
#Laksatif Etki Nedir?