Güncelleme Tarihi:
Potasyum, hücrelerinin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan bir mineraldir. Sodyumla birlikte vücut sıvı elektrolit dengesini sağlar. Hücrelerin işlerini yapmasına izin veren elektriğin oluşmasına yardımcı olur. Sinirleriniz ve kaslarınızın yeterince çalışması için gereklidir. Gereğinden az potasyum, kasları zayıflatarak sık yorulmaya, kramp ve kabızlığa; gereğinden fazla potasyum ise böbrekleri yorarak zarar görmesine neden olur. Kan basıncı düzeyinizden sodyum kadar potasyum da sorumludur. Potasyumun azı kalbinizin çalışmasını bozabileceği gibi; fazlası ise öldürücü olabilir.
Yaşa göre potasyum ihtiyacı şöyledir:
• 0 ila 6 ay: 400 miligram
• 7-12 ay arası: 700 miligram
• 1 ila 3 yıl: 3.000 miligram
• 4 ila 8 yıl: 3.800 miligram
• 9 ila 13 yaş: 4.500 miligram
• 14 yaş ve üzeri 4.700 miligram
• Emziren annelerin ise günlük ihtiyacı 5,100 miligram civarındadır
İnsanlar yaşlandıkça kemiklerin kırılmaya eğilimi artar. Özellikle et ve süt tüketiminde ölçülü bir beslenme programı izlenmiyor; fastfood tarzı besinler tercih ediliyorsa, vücutta gereğinden fazla asit oluşarak kemiklerin zayıflaması hızlanır.
Potasyum açısından zengin olan kuru fasulye, ıspanak, enginar, barbunya, mercimek, patates, kuru kayısı, yoğurt, mantar, muz, incir, kivi, kavun, şeftali gibi besinler tüketmek gerekir.
Kasların iyi çalışabilmesi için hücrelerin içinde potasyum, dışında da doğru miktarda sodyuma ihtiyaç vardır. Potasyum ve sodyum ihtiyacınızdan çok ya da az ise kaslarınızı zayıflatarak sağlık problemlerine neden olabilir.
Özellikle tuz tüketimine dikkat etmeyen kişilerde tuzdaki sodyum kan damarları ve damar duvarlarına zarar verdiğinden potasyum ağırlıklı beslenme sodyumdan kurtularak kan damarlarınızdaki gerginliği azaltmanıza yardımcı olur. Aynı şekilde inme kan akışı sınırlı ya da beyninizin bir bölümüne iletildiğinde, çoğunlukla bir kan damarı patladığında ya da tıkandığında oluşur. Yüksek tansiyonun rolü büyüktür. Bu nedenle yüksek tansiyonunuzu kontrol altında tutar ve doğru miktarda potasyum alırsanız tansiyonunuzu dengeleyebilir; inme riskinizi düşürebilirsiniz.