Güncelleme Tarihi:
Sodyum tüketimini azaltıp, potasyum tüketimini arttırmak felç riskini önemli ölçüde azaltır. Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olan potasyum besinlerin hücre içine taşınmasını sağlar.
İçeriğindeki potasyum oranı en fazla olan besinlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
BAKLAGİLLER: Potasyum bakımında oldukça zengin olan baklagiller aynı zamanda önemli lif kaynaklarıdır. Kuru fasulye ve mercimek potasyum içeriği en yüksek olan yiyecekler arasındadır.
BALIK: Güçlü bir potasyum kaynağı olan balık tüketiminizi arttırmak kalp ve damar sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Ton balığı ve somon balığı balık çeşitleri arasında en yüksek potasyum miktarına sahip olanlardır.
MUZ: Meyveler içerisinde potasyum oranı en yüksek olandır. Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat içeren muz açlık hissinin bastırılmasına ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Başlı başına bir potasyum kaynağı olan sütü içmekte zorlanıyorsanız peynir veya yoğurt tüketerek de ihtiyaç duyduğunuz potasyumu alabilirsiniz.
ÇİKOLATA: Formuna dikkat edenlerin ve diyet yapanların tüketmeyi pek tercih etmedikleri bir besin olsa da çikolata önemli bir potasyum kaynağıdır.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Her derde deva diyebileceğimiz yeşil yapraklı sebzeler potasyum bakımından da oldukça zengindir. Bu sebzeler içerisinde en yüksek potasyum oranına sahip olansa ıspanaktır.
PEKMEZ: Potasyum değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra kalsiyum ve demir yönünden de oldukça zengindir.
Potasyum eksikliği aşırı yorgunluk, kabızlık, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açar. Ancak her mineralde olduğu gibi potasyumun da fazla tüketilmesi başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere önemli sorunlara neden olur. Özellikle ileri yaştaki kişiler potasyum alımı konusunda çok daha dikkatli olmalıdırlar.