Poğaça kahvaltılardan akşam çaylarına, beslenme çantalarından piknik sepetlerine her zaman zevkle yediğimiz lezzet deposu bir hamur işi. Farklı, lezzetli, bayatlamayan ve en önemlisi kolay poğaça tarifleri arayanlara çeşit çeşit lezzetler derledik. Poğaça tarifi arıyorsanız daha uzağa gitmenize gerek yok. İşte seçeneklerimiz…
#Poğaça TarifleriPoğaça mutfaklarımızda en sık yapılan hamur işlerinden biri. Kahvaltılarda ve çay saatlerinde zevkle tüketilen bu lezzetin en büyük dezavantajı ise kısa sürede tüketilmediği durumlarda çabuk bayatlaması. Ancak bu sorunun önüne geçmek mümkün. Hamura ekleyeceğiniz birkaç malzeme ile poğaçanın dayanıklılığını artırıp ve bayatlamasını geciktirebilirsiniz. İşte yumuşak ve uzun ömürlü poğaça tarifleri…
#Poğaça TarifleriOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriBazen kalabalık misafirlere değil de sadece kendimize, birkaç adet kurabiye ya da poğaça hazırlamak istediğimizde, tarifi ikiye bölmek oldukça yorucu ve kafa karıştırıcı gelir. Sonunda da ya koca bir tepsiyi yemek zorunda kalırız ya da hiç yapmamayı seçeriz. Aslında tarifleri yarım ölçülü yapabilmenin birkaç basit yolu var. Neler mi? İşte paylaşıyoruz…
#Tarif‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#BeslenmeHepimizin mutfaklarının vazgeçilmezi olan fırınlarda pişen her şeyin tadı bir başka güzel olur. Börekler, kekler, çeşit çeşit hamur işleri… Ama çoğu zaman pişirme süresini düşününce ilk tercihimizi fırından yana kullanmayız. Peki size fırında aynı anda 4 farklı tarifi pişirebileceğinizi söylesek?
#BoschOnbir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile beraber, vatandaşların da iftar ve sahur hazırlıkları başladı. Sahurda tüketilmesi gereken yemekler, özellikle ev hanımları tarafından internet üzerinden araştırılan konular arasında yer alıyor.Peki, sahurda hangi besinler tüketilmeli? Sahur sofrasında neler olmalı? İşte, birbirinden pratik ve lezzetli sahur menüsü...
#Örnek Sahur MenüsüDaha önce hiç ‘PKU’ diye bir hastalık duydunuz mu? Üstelik Türkiye’de çok yaygın. Hatta PKU olduğunu bilmeyenler de bir hayli fazla. Akraba evlilikleriyle, kalıtsal olarak aktarılıyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, eğer durum fark edilip önlem alınmazsa gelecekte zihinsel ve fiziksel engellerle karşılaşabiliyor. Konu çok ciddi ve anlaşılması da çok güç. Ancak geleceğimiz için çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. Konuyu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı ile konuştuk.
#PKUTürkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 Fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun buluştuğu 3. PKU Kampı’nda, sosyal hayat içinde kendilerini ifade etme becerilerinden diyetini kendi düzenlemeye kadar pek çok alanda deneyimlerini paylaşan kampçılar, tıpkı diyetleri gibi ömür boyu sürecek dostlukların da temelini attı.
#Fenilketonüriİki gündür sayfamızda pratik, çok kısa sürede hazırlanan ama lezzetinden bir şey kaybetmeyen tariflere yer vermiştik. Bugünse mutfağa biraz daha zaman ayırmak isteyenler için üç ayrı lezzet paylaşacağız. Biri yarım saatte pişiyor, diğeri 40 dakikada... Sonuncu ise 2,5 saatle rekortmen tariflerden...
#Sahrap Soysal