Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Acıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıTerbiyeli karnabahar çorbası, karnabahar sevmeyenlerin bile sevebileceği türden bir çorba tarifi. İnsan bir çorbadan daha ne ister. Hem çok faydalı şifa deposu hem de yapımı kolay… Yiyen herkesten tam not alıyor, karnabahar sevmeyenlere bile karnabahar sevdiriyor.Bu sebze çorbasını denemeden geçmemelisiniz.
#İftar MenüsüÜzerine ne yazılsa, ne kadar yazılsa az kalır. Hem yanına yakışmayacağı sebze veya et yok hem de tek başınayken bile nefis! Bu hafta patatesin benim mutfağımdaki hallerini yazmak istedim. Fırında patates, patatesli yumurta veya baharatlı cips... Hepsi birbirinden kolay ve leziz.
#PatatesYemek yemek oldukça keyifli aynı zamanda insan yaşamının devam edebilmesi için bir ihtiyaçtır. Ancak yemekler bazı ek ürünler ile daha lezzetli ve hoş hale getirilebilir. Yemek sofraları şenlik katan mezeler, aperatif atıştırmalıklardır. Meze isimleri nelerdir? En çok sevilen meze çeşitleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Tavada pişen parmak kesim anne patatesi, bol yağda kızaran çıtır çıtır sokak versiyonu, tam sosa bandırmalık kabuklu iri elma dilimleri ya da incecik cipsi... Çocukluğumuzun vazgeçilmezi ‘köfte patates’ten hamburgere çoğu yemeğin en güzel eşlikçisi patates kızartmasının en iyilerini jürimiz seçti...
#Kızartma“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Gazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatSöz konusu İzmir olunca, kışın ortasında da olsa güneş yüzünü gösterdiği anda atar İzmirli kendini sokaklara. Sadece İzmir’e değil, şehrin yanı başındaki Urla, Güzelbahçe ve Kordon alır nasibini eve tıkılıp kalmaktan sıkılan İzmirlilerden. Bu kez, bir değişiklik yaparak tam ters tarafa rotayı çevirdim. Aydın’ın vazgeçilmezi Kuşadası, pek bir cazip geldi güneş bana göz kırparken. İşte size güzel lezzetler tadılacak mekanlardan gezilecek yerlere kadar Kuşadası gezi rehberi…
#AydınHellim peyniri, koyun, keçi ya da çiğ inek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Kıbrıs’la özdeşleşen hellim peyniri, genellikle kızartılarak tüketilmekte, makarnalarda, çorbalarda ve salatalarda da kullanılmaktadır. Peki, hellim peyniri nasıl kızartılır?
#Hellim Peyniri50 yıldır kalitesini koruyan restoranlar mı ararsınız, yaratıcı eserlerin sergilendiği galeriler mi, Amerikan usulü brunch’lar mı? Şu anda yaz mevsimini yaşayan Paraguay’ın başkentinde hepsini bulmak mümkün. Asunción restore edilmiş tarihi binaları, Arnavut kaldırımı sokakları, kentin kültürünü yansıtan kafeleri, modern otelleriyle kıymeti yeterince fark edilememiş büyüleyici bir şehir.
#36 Saatte AsunciónAnnie, 99 yaşında. Maceraperest, çılgın, enerji dolu bir kadın. Hayatın sonuna geldiğinin farkında, ölmeden önce yapmak istediği ne varsa gerçekleştirmeye çalışıyor. Çoğunu da gerçekleştirmiş aslında, sadece son bir isteği kalmış ama fazla çılgın olduğu için nasıl yapacak bilemiyor!
#FalafelÜç bir yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, mavi yengeçlerin üreyebildiği alanlara sahip. Protein yönünden zengin, lezzetli eti ile keyif veren kıskaçlı deniz canlıları, yemesi zahmetli olsa da sağlıklı yaşam için önemli bir besin kaynağı. Amerikanlar, mavi yengeçlerin dişi ve erkeklerini ayırt edebilmek için ilginç bir yöntem kullanıyor.