Pestisit haberleri sayfasında Pestisit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 451 Pestisit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son dönemde birçok gıdada pestisit tespit ediliyor. Pestisit zararları da bu sebeple araştırılıyor. Son olarak Hatay’da Dubai'ye ihraç edilecek limonlarda yapılan incelemede Türkiye'de kullanımı sonlandırılan yasaklı pestisit tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü muhafaza altına alınan limonların imha edildiğini bildirdi. Peki, Pestisit nedir, nerelerde kullanılır, öldürür mü? İşte detaylar…
#PestisitSon günlerin en çok konuşulan konuları arasında tarım ürünlerindeki pestisit tehdidi ilk sırlarda yer alıyor. Hatırlanacağı gibi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda son 3 yılda 250 bin pestist denetimi yapıldığını söylemişti. Pestisit riskiyle ilgili gündem devam ederken en çok merak edilip araştırılanlar arasında ise "Pestisit nedir? Pestisit zararları ve çeşitleri nelerdir?" sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Peki, pestist nedir, zararları nelerdir? İşte cevabı...
#PestisitTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda son 3 yılda 250 bin pestist denetimi yapıldığını söyledi. Bakan Yumaklı'nın açıklamaları sonrasında pestisitle ilgili ayrıntılar merak edilip araştırılmaya başlandı. En çok merak edilip araştırılanlar arasında ise "Pestisit nedir? Pestisit zararları ve çeşitleri nelerdir?" sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Peki, pestist nedir, zararları nelerdir? İşte cevabı...
#PestisitSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun DindarMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitSebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi için uygulanan "pestisit", yanlış ve bilinçsiz kullanıldığı takdirde hem çiftçiler hem toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Pestisitlerin meyve ve sebzelerden arındırılması hakkında tavsiyelerde bulunan Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Negin Azarabadi, “Meyve ve sebzelerin karbonatlı su ile yıkanması pestisitlerden arındırmada en etki yöntemlerden biri” diye konuştu.
#Dr. Öğr. Üyesi Negin AzarabadiMeyve ve sebzeler mikroorganizmaların yanı sıra tarımsal ilaçlar gibi kimyasal maddeler de içerebilir. Yiyeceğiniz taze meyve ve sebzeleri, akan suda yeteri kadar zaman harcayıp yıkamalısınız. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarını uzaklaştırmanın yollarını anlattı...
#PestisitPestisit, genellikle haşerelerden kurtulmak için kullanılan ve zehir ihtiva eden bir maddedir. Meyve ya da sebzeleri haşere saldırısında kurtarmak için kullanılan pestisit, her ne kadar gıda ürününün formunu korusa da, insan sağlığına da etkisi çok büyüktür. Peki, pestisit nedir ve zararları nelerdir? İşte, pestisitin zararları hakkında detaylı bilgiler
#PestisitPestisit kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de endüstriyel tarımda 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliyeyse 10 kez pestisit uygulanıyor yani zehir atılıyor. 88 kurum ve inisiyatif bir araya geldi; amaç, tarımda zehir kullanımını ortadan kaldırarak ‘Zehirsiz Sofralar’ kurmak.
#PestisitTarım ve Orman Bakanlığı, önceki gün 81 il müdürlüğüne ‘çok acil’ başlığı ile bir yazı göndererek tarımda kullanılan tehlikeli üç kimyasal maddeyi yasakladığını duyurdu. Böylece Türkiye’de artık her yıl pestisitler, yani tarım ilaçları yüzünden 150 bin kovan arı ölmeyecek.
#GazetehaberleriBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvarlarında, Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison tarafından Akdeniz ormanlarında yaşayan, orman örtüsüne ve diğer canlılara zarar veren çam kese kurdu adlı böcek türüne karşı doğal pestisit geliştiriliyor.
#ÜniversiteSon dönemde birçok gıdada pestisit tespit ediliyor. Pestisit zararları da bu sebeple araştırılıyor. Son olarak Hatay’da Dubai'ye ihraç edilecek limonlarda yapılan incelemede Türkiye'de kullanımı sonlandırılan yasaklı pestisit tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü muhafaza altına alınan limonların imha edildiğini bildirdi. Peki, Pestisit nedir, nerelerde kullanılır, öldürür mü? İşte detaylar…
#PestisitBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıTürkiye’nin ekonomi platformu Bloomberg HT’den Ceren Dilekçi Köseoğlu’na konuşan Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, 2024 yılında Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının 15.3 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın yüzde 23’lük bir artışı temsil ettiğini açıkladı.
#LONDRABakteriler üzerine araştırmalar yapan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’ın ‘Bakterin Kadar Yaşa-İçimizdeki Evren: Mikrobiyotamız’ adlı kitabı yayımlandı. Akın’la sağlığımız üzerinde çok etkisi olan bu mikroskobik canlıları konuştuk: “Bakterilerin ne kadar yararlı olduğunu, kansere iyi gelebildiğini, depresyonu yok edebildiğini ve mükemmel özelliklerini anlatmak gerekiyordu.”
#Hazan Aköz IşıkVedat Milor, el titremelerinin nedeninin parkinson değil ağır metal zehirlenmesi olduğunu açıkladı. Milor’un rahatsızlığına dikkat çeken uzmanlar, plastik su şişelerinden, konservelere kadar kullandığımız pek çok şeyde ağır metale maruz kaldığımızı söyledi ve korunma yollarını anlattı...
#Vedat MilorSon günlerin en çok konuşulan konuları arasında tarım ürünlerindeki pestisit tehdidi ilk sırlarda yer alıyor. Hatırlanacağı gibi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda son 3 yılda 250 bin pestist denetimi yapıldığını söylemişti. Pestisit riskiyle ilgili gündem devam ederken en çok merak edilip araştırılanlar arasında ise "Pestisit nedir? Pestisit zararları ve çeşitleri nelerdir?" sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Peki, pestist nedir, zararları nelerdir? İşte cevabı...
#PestisitTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANOrganik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda son 3 yılda 250 bin pestist denetimi yapıldığını söyledi. Bakan Yumaklı'nın açıklamaları sonrasında pestisitle ilgili ayrıntılar merak edilip araştırılmaya başlandı. En çok merak edilip araştırılanlar arasında ise "Pestisit nedir? Pestisit zararları ve çeşitleri nelerdir?" sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Peki, pestist nedir, zararları nelerdir? İşte cevabı...
#PestisitSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeGıda denetimlerini çok önemsediklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İnsanların ‘zehir mi yiyoruz’ diye hassasiyet göstermesi normal. Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor” dedi.
#Gıda DenetimleriAkdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiYediyol Holding’in bünyesinde yer alan Agrotermal, 2024 yılının ilk altı ayında yaklaşık 1.275 ton domates üretimi gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Bu önemli üretim hacmi, şirketin Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı ihracatla küresel pazardaki etkisini güçlendirdiğini ve tarım sektöründeki etkisini arttırdığını gösteriyor. Tarım alanındaki bu başarılı performansıyla hem yerel hem de uluslararası piyasalarda dikkat çekmeye devam ediyor.
#1Yerin 30 metre altındaki Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi, lüks restoranların tedarikçisi oldu. Şimdiye kadar 7 bin öğrencinin eğitim aldığı merkez, yatırımcıların da uğrak noktası haline geldi. İstanbul Kağıthane Belediyesi’ne ait otopark alanının -8’inci katında bulunan tesiste, mevsimsel şartlardan etkilenmeden sebze üretimi yapılıyor.
#Kapalı Dikey Tarım UygulamaSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuAB'nin tarım politikalarına tepki gösteren öfkeli çiftçiler, bin 200 traktörle Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) binasına gelerek yolları trafiğe kapattı. Belçika polisi alarma geçerken uluslararası ajansların yayınladığı görüntülerde AB Parlamentosu'nun önündeki meydanın traktörlerle dolu olduğu görüldü.
#Brüksel