Michelin yıldızlı Arkestra’ya çok ama çok bayıldım! Fransa, Lyon’daki Institut Paul Bocuse mezunu şef Cenk Debensason’un tabaklarında Fransız ekolünü fazlasıyla hissediyorsunuz. Ama öyle ağır soslara bulanmış proteinlerden bahsetmiyorum. Tam tersi, Fransız mutfak tekniklerinin biraz Uzakdoğu malzemeleriyle daha çağdaş halini düşünün…
#ArkestraBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaÜnlü Şef Ali Ronay, yeni projesiyle gündemde. Türkiye'nin önde gelen şeflerinin jüri koltuğunda oturduğu Şef Akademi’de en dikkat çeken isimlerden biri de Ali Ronay. Peki, Ali Ronay kimdir, nereli? İşte Ali Ronay’ın biyografisi
#Ali Ronay KimdirÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer ŞefÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer Sivrioğlu‘Yeni Mutfak’ akımı kendinden önceki mutfağın yemeklerini ağır ve sağlıksız buluyordu. Ama bu hep böyledir. En büyük değişimi, beklentileri yükselterek gerçekleştirdiler. Artık bir yemeği tadarken zihnimizde bir ampul yansın istiyoruz.
#YazarÜlkesinin en ücra köşelerinde özellikle Amazon ormanlarında ve dünyanın keşfedilmemiş pek çok noktasında dolaşıp kendi topraklarında hiç kullanılmayan binlerce malzemeyle yepyeni bir mutfak ortaya çıkaran, Yeni Brezilya mutfağını dünyaya anlatan, genç Brezilyalı aşçılara ilham olan, dur durak bilmeyen bir Amazon o. Futbol oynuyor, rock müzik yapıyor, dağcılıkla uğraşıyor, seyahat ediyor ve hiç vazgeçmediği amacının peşinden gidiyor. “Benim mutfağımdaki yemekleri Brezilya'nın yüzde 90’ı hiç tatmamıştır. São Paulo'daki ikinci restoranım Dalva e Dito, fiyat olarak daha ulaşılabilir ve iki Michelin yıldızlı restoranım D.O.M'dan daha çok kazandırıyor belki ama ben dünyaya mutfağımı, kültürümü, köklerimi bu yemeklerle anlatmak istiyorum” diyor. Time dergisi tarafından “Dünyanın en etkili 100 kişisi” arasında seçilmiş tek şef olan Alex Atala ile Brezilya mutfağını ve hayatını konuştuk.
#Alex AtalaYemeklerini ön plana çıkarıyorlar; yeni lezzet merkezleri, restoranlar açıyorlar; karşılığını da alıyorlar: Yemek düşkünleri bu şehirleri ya çoktan keşfetti ya da listelerinin başına yerleştirdi bile. Hızlıca bir dünya turu yapıp eksiğiniz var mı, bakalım mı?
#Marakeş YemekleriA Milli Futbol Takımımızın İzlanda’yla berabere kalarak 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gitmeye hak kazandığı akşamı, ülke olarak ne kadar sevindiğimizi hatırlıyor musunuz? O müsabakanın ertesi günü bir Türk, Avrupa Futbol Şampiyonası kadar değerli ve prestijli bir başka yarışmada ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Bugün size biraz bu Türk şefimizden ve bu yarışmadan bahsetmek istiyorum, yani Serhat Eliçora’dan ve Bocuse d’Or’dan.
#Bocuse D'orFransız mutfağında gelenekselliğin koruyucusu olan düzenlemelerden geçen hafta bahsetmiştim. Bu hafta sıra ülkede ‘yeni mutfak’ rüzgârlarının nereden esmeye başlayıp arada nasıl yön değiştirdiğinde... Bu süreçten hepimiz için öğrenecek çok şey var.
#YemeTürkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. HORECA sektörünün uluslararası buluşması bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d’Or ve dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden artizan ekmek olacak.
#Sirha İstanbulTürkiye'nin önde gelen şeflerinin jüri koltuğunda oturduğu The Taste Türkiye'de en dikkat çeken isimlerden biri de Ali Ronay. The Taste Türkiye jüri üyesi Ali Ronay'ın kim olduğu ve kariyeri, yarışmayı takip edenlerce merak ediliyor. Peki, The Taste Türkiye jüri üyesi Ali Ronay kimdir?
#Ali Ronay Kimdir?12 yarışmacının kıyasıya rekabet ederek şampiyonluğa ulaşmaya çalışacağı The Taste Türkiye'de heyecanla beklenen 2. sezon başlıyor. Alanında uzman isimlerin jüri koltuğunda oturacağı The Taste Türkiye'nin kadrosuna bu yıl yeni isimler katıldı. Peki, The Taste Türkiye jüri üyeleri kimler?
#The Taste Türkiye Jüri Üyeleriİstanbul Kongre Merkezi'nde 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul, dünyanın en önemli şef yarışması Bocuse d'Or'un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. Gastronometro’da düzenlenen ön elemelerde ilk 4 şef arasına giren Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır, 15 Kasım’da Sirha İstanbul bünyesinde yapılacak Türkiye seçmelerinde yarışacak.
#Bocuse D'orBu yıl 14–16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Sirha İstanbul, dünyanın en önemli gastronomi yarışmalarından Bocuse d’Or’un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. Seçmelerde dereceye giren şefler, Estonya Talin Avrupa finallerinde yarışacak. Burada da dereceye girenler 2021 yılında Fransa Lyon’da düzenlenecek Bocuse d’Or Dünya Finali’nde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanacak.
#Bocuse D'orEskişehir kuşkonmaz, Antakya zahter, Karaburun sarı kulak botarga, Kastamonu siyez, Mersin deniz yosunu ve havyarı, Fethiye ıstakoz, Manisa kuzu göbeği mantarı, Karayaka kuzu, Artvin Gorcola peyniri, Erzincan deri tulum, Edirne eski kaşar, Trakya, Kapadokya, Ankara ve Ege’den şaraplar, sanat yapıtı gibi kadehler... Ve güncel sanatın önde gelen isimlerinden Ardan Özmenoğlu’nun küçük bir sanat objesi olarak hazırladığı menü kartı.
#Müge Akgün