Şef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl Kurutulurİtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye sırıkla atlamada ilk madalyasını getiren Ersu Şaşma hem ülkenin gururu oldu hem de adını tarihe yazdırdı. Şaşma'nın başarı öyküsünü annesi Suzan Şaşma, Hürriyet'e anlattı.
#Ersu ŞaşmaTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarHavalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#PiknikAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılGeçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeYılbaşı sofrası kurmak, alışveriş telaşı veya yoğun çalışma temposu gibi nedenlerle gözümüzde büyüyebiliyor. Marinasyonu, iç malzemesi, sosu derken epey zahmetli ama çok lezzetli ve görüntüsü de bir o kadar haşmetli bir hindi için mutfakta mesai harcamak istemeyenler için çözüm eve sipariş verebileceğimiz ya da gidip teslim alabileceğimiz hazır seçeneklerde...
#Yılbaşı SofrasıYine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...
#İç Pilavlı KabakMasterChef birbirinden lezzetli yemekleri ekranlara getirmeye devam ediyor. Bu kez kuru dolma tarifi ile ana kadroya 2. yedek olarak girmeye çalışacak olan yarışmacılar, en iyi kuru dolma tarinini hazırlayarak, şeflerden geçer not almaya çalışacak. Peki, kuru dolma nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, patlıcan, biber kuru dolma tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef Kuru DolmaSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro Türkiyeİnsanlar zayıflamak için veya sağlıklarını korumak için diyet yaptıklarında yedikleri ürünlerin besin değerlerini bilmek istemektedir. Diyet yapan insanlar az kaloriye sahip diye patlıcanı oldukça sık tercih etmektedir. Patlıcan kaç kaloridir? Patlıcanın besin değerleri nedir? Patlıcanla yapılan yemekler kaç kaloridir? Sizler için patlıcan ve patlıcanla yapılan yemeklerin kaç kalori olduğunu derledik.
#Patlıcanİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge AkgünSöylencelerin gerçeğe dönüştüğü, üç büyük dinin kutsal kabul ettiği mekânların ev sahibi, efsanevi Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın gözdesi Tarsus, Türkiye’de turizmin vitrinine çıkmaya hazırlanıyor. Nasıl mı? Müthiş lezzetleri, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle…
#Tarsus