Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kuru patlıcan dolması mı kuru biber dolması mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 70’i kuru patlıcanı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Kuru patlıcan dolmasını evde yapar mısınız? İç harcına bulgur, kıyma, pirinç gibi malzemelerden hangilerini katmayı seversiniz? En iyi patlıcan dolmasını hangi adresler yapıyor? En iyisini nerede yediniz? Kuru biber veya patlıcanlarınızı nereden alırsınız? Kuru mu yoksa yaş biberden yapılan dolmayı mı daha lezzetli buluyorsunuz?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@sevgiozbatur: “Kuru patlıcanın etlisini de zeytinyağlısını da severim.”
@ayenkmu: “İkisinde de tercihim zeytinyağlı ve etsiz olması. Özellikle kuru patlıcan dolmasına bulgur çok yakışıyor. Yanında yoğurt mutlaka...”
@semraaz: “Biber dolması tercihimdir, daha çok kıymalı olarak pişiririm.”
@gulizozbekcollini: “Patlıcan! Çiya’da ve Güneydoğu seyahatlerimde yediğim geliyor aklıma.”
@selahattinkirik1907: “Biber dolması tercihim ama güzel bir mutfaktan çıkmışsa patlıcana da hayır demem.”
@mercanesrin: “Etlide kuru patlıcan, zeytinyağlıda acı biber elbette.”
@zmrtsykn: “Kuru biberi pirinç ve zeytinyağlı pişiririm. Kuru patlıcanıysa küçük parça etli ve bol ekşili severim.”
@savasdincbas: “Yaş patlıcan-biber tercihim. Kurularıyla barışamadım.”
@hatininmutfagi: “İkisini birlikte severim. Pirinçli, kıymalı ve ekşili tercihim. İlk tercihimse patlıcan olur.”
@arzugi: “Genelde ikisinin birbirinden ayrılmaz olduklarını düşünüyorum ama tercih gerekirse kuru patlıcan dolması derim. Kıymanın içinde bulgur olmalı ve nar ekşili sosla pişmeli. Yanında yoğurt kesinlikle olmalı. Evde çok sık olmamakla birlikte yapmışlığım var. Hatay ve Antep’te de yemiştim.”
PÜF NOKTALARI
Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’den...
KURU PATLICAN DOLMASI
◊ Dolmalar pişerken üzerine mutlaka bir ağırlık yerleştirmek gerekir.
◊ İçlerini doldurduğunuz patlıcanların ağzını da elinizle bastırarak kapatın.
◊ Pirinç de bulgur da yakışır. Harcında kullanacağınız salçanın kalitesi lezzete yansır.
◊ Pişmeye yakın içine limon suyu, koruk ekşisi veya sumak ekşisini sulandırarak katabilirsiniz.
KURU BİBER DOLMASI
◊ Kuruluklarda kendine has bir koku olabilir. Hafif haşladıktan sonra 10-15 dakika soğuk su içinde bekletip süzmeyi deneyin. Bu işlemi 2-3 defa tekrarlarsanız gün kurusu kokusu kalmayacaktır.
◊ Eğer patlıcanlarla birlikte pişirecekseniz patlıcanları tencerenin altına, biberleri üste yerleştirin.
◊ Dolmaları yerleştirdikten sonra pişirmek için ilave edeceğiniz su ılık olsun.