Patateslerin kabuklarını sebze soyacağı yardımıyla çıkarıp irice doğrayın. Doğradığınız patatesleri tencereye alıp üzerlerine tuz ve 2 bardak kadar su ekleyin. Kapağını kapatıp kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğanı kıyın. Tencereyi ocağa alıp ısıtın. Isınınca zeytinyağının yarısı ve kıydığınız soğanları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Salçayı da ilave edip karıştırın. Pişen patatesleri derin bir kaseye alıp üzerlerine bulgur, kavurduğunuz salça ve soğan, zeytinyağının diğer yarısı, kimyon, kırmızı toz biber ve sumak ekleyin, çırpıcı yardımıyla ezerek karıştırın. Kabın üzerini streç filmle kapatıp kenara alın. Dereotu ve maydanozları kıyın. Hazırladığınız köfte harcını geniş bir kaba alın, üzerine kıydığınız yeşillikleri ekleyip yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şeklini verin ve servis tabağına yerleştirin.
#Patatesli Bulgur KöftesiMuş ili geçmişi dönemde pek çok küçük devletin başkenti olmuştur. Bu nedenle çeşitli toplumlar ile birlikte iletişime geçmiştir. Muş ilinin sevilen yemekleri hakkında sık sık sorular sorulmaktadır. Bu soruların başında Muş Yemekleri - Muş’ta ne yenir ve neyi meşhur? Muş mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Muş YemekleriTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#Çiğköfteİskenderun’da doğmanın şüphesiz en güzel yanlarından biri, leziz tatlılarından tutun da ünü sınırlarımızı aşan yemeklerine ve tariflerine hakim olmaktır. Ben de bu yöresel yemeklerimizi hazırlamaktan ve sizlerle paylaşmaktan ayrı bir keyif alıyorum. Bu nedenle size oldukça besleyici özelliği bulunan bir köfteden bahsedeceğim; patatesli yağlı bulgur köftesi. Bu tarifte kıyma köftenin içine değil, servis edilirken tabağın ortasına konuluyor. İskenderun’da çok yapılan bu tarif için herkesin kendine özgü bir usulü bulunuyor. Kimi maydanoz koyarken kimi hiç tercih etmiyor, kimi kıymasına soğan eklerken kimi dahil etmemeyi seçiyor. Ben soğan koymayanlardanım ama siz dilerseniz yağda kuru soğan kavurup ekleyebilirsiniz.
#Patatesli Yağlı Bulgur KöftesiKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonAdının yanına hemen bir ‘kebap’ eklemeye alışkınız. Haksız da sayılmayız, kebabı insanın aklını başından alabilir. Ama Adana mutfağını kebapla sınırlamak da çok yanlış. Bulgurun, unun, sebzenin önemli bir yeri var bu şehirde. Çeşit çeşit çorbaları, damak çatlatan köfteleri ve ilginç tatlılarıyla lezzet başkentlerimizden biridir Adana...
#Adana YemekleriEge’nin incisinde yeme-içme mekânlarını anlatmak çok zor. Sayıları o kadar fazla ki hepsinde lezzetlerin tadına bakmak yıllar ister. Üstelik bu yerlere her yıl onlarca yenisinin katıldığını da düşünürseniz güçlüğünü daha iyi anlarsınız. Ben size bugüne kadar keyifle yemek yediğim lezzet duraklarını anlatacağım.
#BodrumŞimdi Bozcaada’nın zamanı. Ege’nin başlangıcındaki bu küçük ada, bağları, turkuvaz koyları, berrak denizi, çiçekli sokakları, sokak arası meyhaneleri, lezzetli şarapları, serin serin esen poyrazı ile tam bir Egeli. Bangır bangır müzik gürültüsünden uzakta, sakin ve keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız bu yıl size Bozcaada’yı öneriyorum.
Neden özellikle erkekler, barbekü, mangal yapmaya meraklıdır sizce? Çünkü ilk çağlardan itibaren avcı olan erkeklerdir. Sonra da avladıkları hayvanların etlerini açık havada ateş üzerinde ilk pişirenler de yine erkeklerdir. Ateş yakarak bir taraftan eşlerini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumuşlar bir taraftan da ateş üzerinde et pişirerek onlara yiyecek temin etmişler. Aynı zamanda eşleri bir yerini yakar, yaralanır endişe ve korkusuyla da onları ateşten uzak tutmayı amaçlamışlar.