Yemek kültürümüze sahip çıkalım

6 Şubat depremlerinde ne yazık ki pek çok restoranımız da yıkıldı. Bu nedenle bu hafta bölgenin o muazzam mutfaklarından iki tarif vermek istedim. Reçetelerimizi korumak hepimizin görevi olmalı...

Haberin Devamı

PATATESLİ ANTAKYA KÖFTESİ (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1 kg patates

- 2 su bardağı ince bulgur

- 2 su bardağı esmer bulgur

- 250 gr biber salçası

- 1.5 yemek kaşığı soğan (yemeklik doğranmış)

- 1 yemek kaşığı kimyon

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı Kıyma harcı için

- 1/2 kg kıyma

- 4-5 soğan

- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 1/2 demet maydanoz

- 1 kâse ceviz içi

- Tuz, karabiber, kırmızı biber

Yemek kültürümüze sahip çıkalım

NASIL YAPARIM?

- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Macun kıvamı alana kadar ezin.

- Bulguru, biber salçasını, tuzu, soğanı, kimyonu bir kaba alıp karıştırın. Üzerini çıkacak kadar sıcak suyu ekleyip yoğurun.

Haberin Devamı

- Bulgurlu karışıma patatesi ekleyip yoğurmaya devam edin.

- Çok az zeytinyağı ilave edip son kez yoğurduktan sonra elinizle sıkarak şekil verin. Mercimek köftesi formunda olmalı.

- Servis tabağının ortasını boş bırakıp köfteleri tabağın kenarına dizin.

- Kıyma harcı için kıymayı yağsız bir tavaya alıp kavurun. Çok ince kıyılmış soğanı, tereyağını ve zeytinyağını kıymaya ekleyip soteleyin.

- Baharat çeşitlerini, kıyılmış ceviz ve maydanozu da ilave edip karışımı ocaktan alın. ◊ Kıyma harcını servis tabağının ortasındaki boşluğa koyun. Üzerini biraz kıyılmış maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz.

EKŞİLİ KAHRAMANMARAŞ ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1 su bardağı kırmızı mercimek

- 1 demet semizotu (veya pazı)

- 1/2 su bardağı pilavlık bulgur

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- 2 tatlı kaşığı biber salçası

- 2 yemek kaşığı sumak ekşisi (2 limonun suyu da olur)

- 6 diş sarımsak

- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 10-12 su bardağı içme suyu

- Tuz

- 1 yemek kaşığı kuru nane

- 2 çay kaşığı pul biber

Yemek kültürümüze sahip çıkalım

NASIL YAPARIM?

- Yıkanmış kırmızı mercimek, salça, bulgur ve haşlanmış nohudu büyükçe bir tencereye koyun. Suyu ilave edip arada sırada karıştırarak mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişerken üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.

Haberin Devamı

- Kaynayan çorbaya yıkayıp incecik doğradığınız semizotunu, zeytinyağını ve ezilmiş sarımsakları ekleyin.

- Kuru nane, pul biber ve yeterince tuz katın.

- Son olarak sumak ekşisini ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın, sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları