Neden özellikle erkekler, barbekü, mangal yapmaya meraklıdır sizce? Çünkü ilk çağlardan itibaren avcı olan erkeklerdir. Sonra da avladıkları hayvanların etlerini açık havada ateş üzerinde ilk pişirenler de yine erkeklerdir. Ateş yakarak bir taraftan eşlerini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumuşlar bir taraftan da ateş üzerinde et pişirerek onlara yiyecek temin etmişler. Aynı zamanda eşleri bir yerini yakar, yaralanır endişe ve korkusuyla da onları ateşten uzak tutmayı amaçlamışlar.
Ayrıca bazı kadınların ‘duman kokan’ erkekleri çok daha ‘maskülen’ ve çekici buldukları söylenir.
Püf Noktası
Renkli Türk Mutfağı’nın bol yağlı, bazen çok acılı, fazlaca hamurişli, kırmızı et ağırlıklı mutfağımızın iyice irdelenip, günümüzdeki sağlıklı beslenme ilkelerine uygun hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Kuru domatesli makarna
6 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 paket penne makarna (veya herhangi bir cins olabilir)
10 adet kurutulmuş domates
2 adet yeşil taze soğan
1 çay kaşığı kuru fesleğen veya 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
3 diş sarımsak (dövülmüş)
5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Kurutulmuş domatesleri 1 saat sıcak suda bekletin.
Tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın.
Dövülmüş sarmısak ve kurutulmuş domatesi kızdırdığınız bu yağda 2 dakika kadar soteleyin.
Yeşil soğanı, domates salçasını, fesleğen, karabiber ve tuzu ekleyin.
Tekrar 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı makarnanın haşlama suyundan ilave edip, orta ısılı ateşte 10 dakika kadar sosu pişirin.
Öte yandan büyük bir tencereye 8-10 bardak su doldurun. İçine tuz koyup kaynatın.
Kaynayan suya makarnaları atıp 8-12 dakika haşladıktan sonra süzün.
Hazırladığınız sosu makarna tenceresine dökün.
Kısık ateşte, sos makarnaya iyice karışana kadar (1 dakika kadar) karıştırıp, üzerine rende peyniri serpiştirip sıcak servis yapın.
Patatesli sini köftesi
8 kişilik Hazırlama süresi 35 dakika Pişirme süresi 30 dakika
Üzeri için
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı zeytinyağ
Malzeme listesi
3 adet iri boy patates
250 gr. orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı margarin
4 adet kuru soğan
3 adet patates
5 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
Patatesleri soyup haşladıktan sonra rendeleyip, bir kenarda bekletin.
Bir taraftan derin bir kabın içine bulguru aktarın, üzerine 2 bardak sıcak su döküp 10 dakika bekletin. İçine çok ince kıyılmış soğanı ve rendelenmiş patatesi koyup yoğurun. Biber salçası, un, yumuşamış margarin, yumurta, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip yumuşak bir bulgur hamuru tutun.
Öte yandan bir tavada kıymayı, yemeklik doğradığınız soğanla kavurup içine karabiber ve tuz atın. Kıymayı soğuması için bekletin.
Bulgur hamurunu iki eşit parçaya bölün. Orta boy ve kenarları yüksekçe bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayıp, bulgur hamurunun bir parçasını tepsiye incecik yayın. Kıymalı harcı bulgurlu hamurun üstüne döşeyip, kalan diğer bulgurlu hamuru üstüne yayın. Üstüne zeytinyağını gezdirin ve baklava şeklinde kesin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Turp salatasıyla servis yaparsanız lezzetli olur.
Yemekçinin notu: Elinizi soğuk suya batırırsanız, bulgurlu hamurla elinize yapışmadan rahatça işlem yapabilirsiniz.
Elmalı krema kubbesi
6 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 25 dakika
Melzeme Listesi
3 adet orta boy golden elma
6 bardak süt
9 yemek kaşığı tozşeker
1 adet vanilya
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı un
1 bardak krema
Tencerenin içinde 6 yemek kaşığı şekerle birlikte un ve buğday nişastasını karıştırın.
Üzerine sütü ilave edin, muhallebi kıvamına gelip, kaynayıncaya kadar pişirin. Vanilya da ekledikten sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Hazırladığınız karışımın içine kremayı aktarıp mikserde 10 dakika çırpın.
Küçük kapların içini soğuk suyla ıslatın. Bu kaplara çırpılan kremayı paylaştırın. 1 gece kadar buzdolabında bekletin.
Öte yandan küçük bir tencereye kalan 3 yemek kaşığı tozşekeri koyun, orta ısıllı ateşin üzerine oturtun. Şeker iyice eriyince, rendelenmiş elmaları içine ekleyin ve karıştırarak 5-6 dakika pişirip, ateşten alın.
Şimdi de servis tabağına önce elmalı sostan koyun. Tabağın ortasına gelecek şekilde pudingi ters çevirin. İstediğiniz şekilde süsleyerek servise sunun.