Bulgurun tadı var

Güncelleme Tarihi:

Bulgurun tadı var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Lezzet Dergisi, Anadolu’nun sofraya yansıyan yüzü bulgurdan yapılan özel yemek tariflerini okurlarına sunuyor. Anadolu’da hemen her yemekte kullanılan bulgur, lezzeti ve besleyici özellikleri nedeniyle bütün mutfakların ‘‘olmazsa olmazı’’ haline gelmiştir. Sağlık için de çok yararlı olan bulgur zafiyeti önlüyor ve bünyeyi güçlendiriyor. İşte bulgurlu yemeklerden birkaç lezzetli örnek...

Sebzeli bulgur pilavı

Malzemesi

3 soğan 4 çarliston biber 3 domates 2 yemek kaşığı tereyağı 100 gr mantar 1 havuç 1 su bardağı bezelye 3 su bardağı et suyu 2 su bardağı bulgur 1/2 demet dereotu 1 tatlı kaşığı karabiber tuz

Hazırlanışı

Soğan, çarliston biber, mantar ve havucu küçük küçük doğrayın. Tencerede tereyağını eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Çarliston biber, mantar, havuç ve bezelyeyi sırayla ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.

Domatesi küp şeklinde doğrayıp dereotunu ince kıyın. Kavrulan karışıma ilave edin. Bulguru ve et suyunu ekledikten sonra suyunu çekinceye kadar kısık kısık ateşte pişirin. Demlenmeye bırakın.

Yoğurtlu bulgur köfte

Malzemesi

3 su bardağı köftelik bulgur 1 kahve fincanı un 1/2 su bardağı su 5 diş sarmısak 2 yemek kaşığı tereyağı 4 su bardağı yoğurt 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Hazırlanışı

Bulgur, un ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyerek yoğurun. Hamurdan küçük küçük yuvarlaklar yapıp ortalarını hafif çukur yapın. Bir tencerede 6 su bardağı suyu kaynatıp köfteleri 15-20 dakika haşlayın. Suyunu süzüp bir kaba alın.

Sarmısağı dövüp yoğurda ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı köftelerin üzerine dökün. Ayrı bir kapta tereyağını kızdırıp kırmızıbiberle karıştırın. Nane ilave edin. Yoğurtlu köftelerin üzerine gezdirerek dökün.

Analı kızlı

Malzemesi

2 su bardağı ince bulgur 3 patates 1 yumurta 1 çay bardağı un 2 çay kaşığı biber salçası 1 su bardağı haşlanmış nohut 250 gr kıyma 1 soğan 4 yemek kaşığı tereyağı 2 çay kaşığı karabiber nane, tuz

Hazırlanışı

Bulgurla üzerine ilave ettiğiniz 1 su bardağı sıcak suyu 20 dakika ağzı kapalı olarak bekletin.

Patatesleri haşlayıp bulgurun üzerine rendeleyin. Undan iki kaşık ayırıp kalanını serpiştirin. Yumurta, tuz, 1 çay kaşığı biber salçası ve karabiberle yoğurun.

2 yemek kaşığı tereyağını kızdırıp doğradığınız soğanlarla kavurun. Kıyma, karabiber, tuz ilave edip 5 dakika daha kavurun. 20 dakika bekletin.

Yoğurduğunuz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayın. İşaret parmağıyla içini oyup aldığı kadar kıymalı içten ilave edin. Kapatıp yuvarlayın. Köfte harcının bir kısmını ise içi boş olarak fındık büyüklüğünde yuvarlayın.

Bir tencerede kalan 2 kaşık tereyağını eritip ayırdığınız iki kaşık unu 5 dakika kavurun. Daha sonra içine 5 bardağı su, kalan 1 çay kaşığı biber salçasını, nohut, tuz ve hazırladığınız köfteleri ilave edin. 15 dakika pişirip üzerine nane serperek servis yapın.

Patatesli bulgur köftesi

Malzemesi

250 gr kıyma 6 patates 3 su bardağı sıvıyağ 5 su bardağı köftelik bulgur 1 soğan 1 demet maydanoz 4 diş sarmısak 4 su bardağı yoğurt 1 tatlı kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı karabiber tuz

Hazırlanışı

Bulguru 3 su bardağı sıcak suda 20 dakika bekletin ve süzün. Patatesleri haşlayıp sıcakken ezin ve bir kaba alın. İçine bulguru ekleyip kapağı kapatın.

Soğanı ince doğrayıp maydanozu ince kıyın. Sarmısağı havanda dövün. Bulgur karışımına maydanoz, soğan, kıyma ve baharatları ilave edip yoğurun. Köfte şekli verin.

Tavada yağı kızdırıp köfteleri kızartın. Dövülmüş sarmısağı yoğurtla karıştırın. Kızarmış köfteleri servis tabağına alıp üzerine veya yanına sarmısaklı yoğurdu ilave ederek servis yapın.

Turşulu bulgur salatası

Malzemesi

1 su bardağı zeytinyağı 3 su bardağı bulgur 5 lahana turşusu 5 salata turşusu 3 pancar turşusu 4 biber turşusu 1\2 demet maydanoz 1 yemek kaşığı acı biber salçası 2 soğan 1 havuç turşusu 1 limon tuz

Hazırlanışı

Bulguru 2 su bardağı kaynar suda kapağı kapalı olarak 20 dakika bekletin. Ayrı bir kapta bütün malzemeyi doğrayın.

Bulgura acı biber salçası ilave edip karıştırın. Doğradığınız malzemeleri ve tuzu ekleyip takrar karıştırın. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirip servis yapın.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!