Çemen kahvaltılarda sık karşımıza çıkan bir sosun yanı sıra pastırmanın dış yüzeyini kaplayan ve lezzet veren malzemenin de adı. Son dönemde pastırma fiyatlarının artmasıyla birçok kişi evde kendi pastırmasını yapmaya başladı. Evde yapacağınız pastırmanın lezzetli olması açısından, çemenin kalitesi ve lezzeti de çok önemli. Evde pastırma yapacaklar için enfes bir çemen tarifi hazırladık. Püf noktalarını da derlediğimiz pastırma için çemen yapılışı içeriğimizde…
#Çemen Nasıl YapılırSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKayseri ili pek çok medeniyete başkentlik yapmış ve oldukça önemli bir şehir olmaktadır. Bu şehir birçok kültür etkisinde kaldığı için farklı yemek çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle ziyaretçilerim en çok sordukları soruların başında Kayseri Yemekleri - Kayseri'de ne yenir ve neyi meşhur? Kayseri mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Kayseri YemekleriKapısından girip yaşadığımız yerden, kafamızdaki iş güçten uzaklaştığımız, menüsünden isim seçmeyi eğlenceli bir tadım oyununa çevirebildiğimiz, zarif ama bir o kadar rahat ve konforlu bir restoran bulmak kolay mı? Bomonti’de yeni açılan Saku; servisi, ortamı ve lezzetleriyle işte tam da bunu yapıyor. Yetenekli şeflerinden bekleneni fazlasıyla karşılıyor...
#SakuMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaPastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde de pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
#Evde Pastırma Nasıl YapılırÖn kurutma işleminden sonra özel çemen harcına sarıp asarak dinlendirilen pastırma bize özel çok kıymetli bir şarküteri ürünümüz. Kimi kahvaltıda, kimi kâğıtta pişirerek seviyor. Kuru fasulyeye, pideye, göz yumurtaya, böreklere de çok yakışıyor. Etinin çeşidi, çemenin harcı, kurutma şekli ve süresiyle nasıl dilimlendiğiyse onu şehirden şehire farklılaştırıyor.
#Pastırma‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#HürriyetÇemen otu, sağlık açısından yararlı bitkilerden biridir. Hem yaprakları hem de tohumu tüketilebiliyor. Uzak Doğu kültürünün vazgeçilmez baharatlarından olan çemen otu tohumu, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Çemen otu tohumunun ne işe yaradığını, faydalarını sizler için derledik.
Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerVedat Milor, sosyal medyadan “Kayseri pastırması mı yoksa Kastamonu pastırması mı daha çok öne çıkıyor” diye sordu. İki pastırmanın tarafları sert bir gastronomik tartışmaya girdi. Anket sonucunda Kayseri pastırması kazansa da Milor, “Benim için şampiyon Kastamonu pastırması” dedi.
#GazetehaberleriSahurda ve iftarda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, uzun saatler süren oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ramazan ayında ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. Çorbadan ana yemeğe, hamur işinden tatlıya kadar her gün farklı lezzetlerle iftar hazırlamak isteyenler için alternatifleri bir araya getireceğiz. İşte, tarifleriyle 8 Mayıs iftar menüsü...
#İftar MenüsüPastırma Orta Asya’da yaşayan atalarımızın at üzerinde geçirdikleri uzun süreler boyunca yanlarında taşıdıkları etlerin bozulmasını önlemek için yaptıkları koruma işlemleri sonucu ortaya çıkmış bir lezzet. Hatta pastırma kelimesinin kökü olan ‘bastırma’nın etlerin atların eyerleri altında bastırılarak saklanmasıyla ilgili olduğu da söyleniyor. Peki bu has öz Türk yiyeceğini, evinizde yapmayı hiç düşünmüş müydünüz? İşte tuzuyla çemeniyle tadına doyum olmayan bir pastırma tarifi ve pastırma yapımının püf noktaları…
#PastırmaKayseri denince herkesin aklına önce pastırma ardından da mantı üşüşür. İkisi de vazgeçemeyeceğim sevgilidir. Onların damağımla cilveleşmesi çok keyif verir bana. Yaşamımı lezzetlendirir. Ama Kayseri mutfağını, bu iki yiyecekle sınırlamak büyük bir haksızlık! Öylesine lezzetli yemekler var ki, insanın aklı başından uçup gidiyor. Geçen hafta Kayseri’ye gidip bu zengin mutfakla hasret giderdim.
#Yemek