Çemen Otu Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Çemen Otu Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Çemen Otu Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar Çemen Otu Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 18:37

Çemen otu, sağlık açısından yararlı bitkilerden biridir. Hem yaprakları hem de tohumu tüketilebiliyor. Uzak Doğu kültürünün vazgeçilmez baharatlarından olan çemen otu tohumu, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Çemen otu tohumunun ne işe yaradığını, faydalarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Çemen otunun Latince adı Trigonella Foenum Graecium'dur. Halk arasında çemen otu, boy otu, buyotu, çaman otu olarak adlandırılıyor. 

Çemen Otu Tohumu Nedir? 

Çemen otu, doğada kendiliğinden yetişen baklagiller familyasından otsu bir bitkidir. Görünüm açısından semiz otunu andırıyor. Mısır tanesine benzeyen tohumları, yeşil yaprakları bulunuyor. Yapraklarının tadı acımsı ve aromatiktir. 

 Bitkinin anavatanı Yakın Doğu'dur. Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'de sıklıkla yetişiyor. Türkiye'de ise en çok Akdeniz Bölgesi'nde görülüyor. Yozgat, Tokat, Kayseri mutfağında sıklıkla kullanılıyor. 

 Çemen Otu Tohumu Ne İşe Yarar? 

 Çemen otu tohumu, Türk mutfağında daha ziyade çemen tozu adı altında kullanılıyor. Kahvaltılık bir çeşit olan çemenin etken malzemesidir. Tohum toz haline getirilerek baharat olarak kullanılıyor. Baharat olarak sos, kahvaltılıklar, pastırmalara ekleniyor. Aromatik tat katması amacıyla et yemeklerine, turşulara, çorbalara katılıyor. 

Haberin Devamı

 Çemen Otu Tohumu Neye İyi Gelir? 

 Çemen otu tohumu baharat olarak kullanılmasıyla birlikte, şifa niyetine de kullanılıyor. Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. 

 Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir. 

 Çemen Otu Tohumu Faydaları 

 1- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

 2- Gaz ve şişkinliğin giderilmesinde etkilidir.

 3- Kan şekerini düzenler.

 4- Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

 5- Kronik öksürüğün sonlandırılmasını sağlar.

 6- Kadınların menopoz dönemlerini rahat geçirmelerine yardımcı olur.

 7- Kalp krizi riskini azaltır.

 8- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yara ve iltihapların kısa sürede iyileşmesini sağlar.

 9- Kandaki yağı, karaciğerdeki toksinleri temizleyerek, cilt hastalığına yakalanma riskini azaltır.

 10- İçinde barındırdığı demir sayesinde kansızlığa iyi gelir. 

Haberin Devamı

 Çemen Otu Tohumu Zararları 

 Çemen otu tohumunun bilinen bir zararı ve yan etkisi bulunmuyor. Sonuçta bütün bitkisel kullanımlarda olduğu gibi çemen otu tohumunu da kararında kullanmanız gerekiyor. Herhangi bir alerjik durumunuz, rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır. 

 Çemen otu tohumu östrojen hormonlarını artırdığı, kanı sulandırdığı için cerrahi işlemlerden önce kullanmamanız tavsiye ediliyor. Çocukların, hamilelik dönemindeki kadınların, kronik hastalığı olanların çemen otu tohumu kullanmamaları ya da doktor kontrolünde kullanmaları önemlidir. 

 Çemen Otu Tohumu Özellikleri 

 Çemen otunun 3-5 mm çapında olgun tohumları bulunuyor. Tohumlar sert köşeli, üzeri ince pürtüklüdür. Esmer kırmızı veya sarı esmer renklidir. Görünüm bakımından mısıra, mısır kavurgasına benzer. Tohum taze haldeyken kokusuzdur. Hoş olmayan bir lezzeti vardır. 

Haberin Devamı

 Tohumlar kurutulup, dövüldüğünde hoş bir aroma yayarlar. Kendine özgü, kuvvetli bir kokusu vardır. 

 Çemen Otu Tohumu Nasıl Kullanılır? 

 Çemen otu tohumu kurutulup, toz halinde kullanılıyor. Kullanım alanı çok geniştir. Gıda sanayinde fırın ve et ürünleri, alkollü içecekler, şekerlemeler, çeşni ürünleri, dondurma, şurup ve şekerli soslar, jelatin, pudingler, çikletler, şekerli kremalarda kullanılıyor. Pastırma kaplamasındaki karışımın etken maddesidir. 

 Mutfaklarda; güveçlerde, et yemeklerinde, çorbalarda, salatalarda, soslarda, turşularda baharat olarak kullanılıyor. Bazı yörelerde tohumlar kavrularak çerez niyetine yeniliyor. 

 Çemen Otu Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli? 

Haberin Devamı

 Çemen otu baharat, çerez, çay olarak tüketilebilir. Kullanım amacınıza bağlı olarak ister toz isterseniz tohum halinde kullanabilirsiniz.

 1- Sindirim ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanacaksanız toz halinde, günde bir çay kaşığını geçmeyecek,

 2- Balgam sökmek, öksürüğü kesmek, kan şekerini düşürmek, anne sütünü artırmak için kullanacaksanız günde 2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde toz halinde kullanabilirsiniz. 

 Kullanırken dikkat etmeniz gereken husus kronik alerjiniz, rahatsızlığınızın olup olmadığını gözetmektir. Düzenli kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!