52. İstanbul Müzik Festivali Gülsin Onay’ın ‘Veliahdım’ dediği 15 yaşındaki piyanist İlyun Bürkev konseriyle başladı. ‘Harika çocuk’ olarak küçük yaşta piyano eğitimi alan Gülsin Onay “Ülkemizin temsili için gençlerin destek alması önemli. Müthiş yetenekli gençlerimiz var” diyor, Bürkev ise “Bazı insanlar karşınıza çıkar ve bunu ömrünüz boyunca asla unutamazsınız. Sevgili hocam da benim için öyle”...
#52. İstanbul Müzik FestivaliBeynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur TüreAnkara’ya kent kimliğini kazandıran yapılar arasında bazıları var ki, gerek mimari yapısı gerekse arz ettiği önemle diğerlerinden ayrılıyor. Bunlardan biri olan Cebeci’deki Ankara Devlet Konservatuvarı (şu anda Mamak Kültür Merkezi), müzik ve sahne sanatları alanında yetiştirdiği sayısız sanatçı ile sadece Ankara ve Türkiye’de değil, dünya çapında da büyük bir saygınlık kazanıyor. Öyle ki, kabul edilmesi neredeyse imkânsız olan Paris Konservatuvarı, 1960’lı yıllarda yapılan protokolle dünyada sadece Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan gelenlere kapılarını doğrudan açıyor.
#Ankara Devlet Konservatuvarı"Harika Çocuk" olarak yeteneği küçük yaşta tespit edilen Suna Kan hayatını kaybetti. Acı haberi devlet sanatçısı Gülsin Onay duyurdu. Suna Kan hayatı ve biyografisi de bu olaylar birlikte araştırılmaya başlandı. Babası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı olan Suna Kan beş yaşından itibaren babasından keman eğitimi almaya başladı. Peki, Suna Kan kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü?
#Suna KanTürkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak tanınan ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Suna Kan'ın yakın dostu bir başka devlet sanatçımız Gülsin Onay duyurdu...
#Suna KanGeçen hafta kaybettiğimiz Ayşegül Sarıca, Türkiye’nin önemli uluslararası yarışmalarda ödül kazanan ilk piyanistiydi. Tevazuyla perdelenmiş yaşamının bilinmeyen pek çok ayrıntısından biriydi bu. 1950’lerde başladığı uluslararası konser kariyerini 50 yıl, dört kıtada sürdürüp dünya basınındaki övgüleri arşivinde saklamıştı.
#Ayşegül SarıcaGeçen pazar Türkiye için özel bir gündü. Dünyaca ünlü piyanistimiz, Türkiye’nin önemli bir değeri İdil Biret’in 80’inci yaş günüydü. Böyle bir yaş dönümü, bu müzik dehasının ortaya koyduğu olağanüstü başarıyı alkışlamak ve yarattığı bütün zenginliklerden dolayı ona ne kadar müteşekkir olduğumuzu ifade etmek için bir vesile olmalıdır.
#İdil BiretDünyaca ünlü piyanist Süher Pekinel, üvey çocuklarının, Alzheimer hastası olan eşi Ömer Pekin Baran’a ait şirketin içini boşaltıp bir yük gemisini de sattıklarını ileri sürerek savcılığa başvurdu. İddialar ardından Süher Pekinel'in hayatıyla ilgili bilgiler merak konusu oldu. Süher Pekinel, Güher Pekinel ile birlikte 2021 yılının Ocak ayında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmişti. Peki, Süher Pekinel kimdir?
#Süher PekinelDevlet sanatçısı, ünlü piyanist Gülsin Onay, bugün uluslararası alanda müstesna bir Chopin icracısı kabul ediliyor… Altı yaşında verdiği ilk konserinde de repertuvarında Chopin varmış! O günden bugüne 2 bin 500’e yakın konser verdi, onlarca albüm kaydı yaptı, ödüllere layık görüldü. Son dönemde sosyal medyadaki ‘çevrimiçi’ konserleriyle milyonlarca izleyiciye ulaştı. En son ‘Bir bu eksikti’ diye girdiği ‘Clubhouse’da da büyük ilgi gören piyanistimizle müzik sesi eksik olmayan çocukluğuna gittik. Onay klasik müziğe giriş için bir tarif de verdi: Her sabah kahvaltıda bir doz Mozart!
#Gülsin OnayParmakları tuşlara ilk defa üç yaşında değdi, beş yaşında konserlerde konuk sanatçı olarak yer almaya başladı! TBMM’nin çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi. 16 yaşından itibaren dünyanın en büyük orkestraları ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi. Dünyaca ünlü piyanistimiz, devlet sanatçısı İdil Biret ile geçmişe yolculuk yaptık… Bize ABD Başkanı Kennedy’nin suikasta uğradığı gün ve saatte Boston’da verdiği Amerika’daki ilk konserini, komşuların şikâyeti üzerine icat ettiği ‘sessiz piyano’sunu anlattı...
#GazetehaberleriCumhuriyet’in ilk ‘Harika Çocukları’, piyano sanatçısı İdil Biret ve keman sanatçısı Suna Kan, geçen hafta yeni ‘Harika Çocuklar’ yararına düzenlenen konserde bir araya geldi. İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ile aynı fotoğraf karesinde yer alan sanatçıların bundan 74 yıl önce, 1946’da İsmet İnönü ile çekilmiş benzer bir fotoğrafı bulunuyor.
#Gazetehaberi47. İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran’da TEKFEN Filarmoni’nin konseriyle açılıyor. Orkestranın solisti 2015’teki son Chopin Yarışması’nın birincisi Seong-Jin Cho. Beethoven’in birinci piyano konçertosunu seslendirmek üzere İstanbul’a gelecek 25 yaşındaki Koreli müzikçinin yıldızı ödülden sonra aniden parladı. Yılda 120’ye yakın konser veriyor, önde gelen orkestralar, şeflerle sahneye çıkıyor. Prestijli Deutsche Grammophon firmasından birbiri ardına CD’leri yayımlanıyor. Washington konserinden dönüşte Berlin’deki evinde, Berlin Filarmoni salonunda vereceği iddialı resitale hazırlanırken yakaladığımız Cho, piyanistin kişiliğini gösterme çabasını tehlikeli buluyor, “Özgünlük doğal olarak ortaya çıkmalı” diyor.
#Seong-Jin ChoTürkiye'nin öğrenci inisiyatifiyle kurulmuş ilk ve tek orkestrası olan Boğaziçi Filarmoni Orkestrası Hüseyin Sermet ile Geleceğin Prömiyeri konserinde çalışmalarına devam edebilmek için sizlerin desteklerini bekliyor. Beethoven'ın 248. doğum yılında Boğaziçi Filarmoni Orkestrası Hüseyin Sermet ile vereceği Beethoven Konserler Dizisi'nin ilkini gerçekleştiriyor.
#ÜniversiteAnadolu topraklarında tarihi zenginlik ve çeşitlilik olduğunu söyleyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, “İşte bu bizim ana kaynağımız olacak. Biz Avrupa’da ve dünyada olmayan bu melodik zenginlik, çeşitlilik içerisinde, uluslararası formlarda eserler ortaya koyup Avrupa’ya Türk operasını tanıtmalıyız” dedi.
#Opera