21. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiPankreas, hastalanana kadar ismini çok da duymadığımız küçük bir organımız. Ortalama 100 gram ağırlığı, 20 cm boyu var. Pankreas, kan şekerinin düzenlenmesi ve sindirime yardımcı olan yapıların salgılanmasından sorumlu. Ülkemizde her yıl yaklaşık 8.500 kişinin pankreas tanısı aldığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Gönenç, pankreas kanseri tedavisi hakkında merak edilen 10 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PankreasProf. Dr. Mert Erkan, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki işinden “genel ahlak ve edep dışı tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlamasıyla çıkarıldı. Fakülteye dava açan Erkan, “hileye ve iftiraya” uğrayarak ahlak dışı bir yöntemle kovulduğunu öne sürdü.
#Mert ErkanGünümüzde en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında 4. sırada yer alan pankreas kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Uzun süre hiçbir belirti vermeyip sinsice ilerlediği için hastalık sıklıkla son evrede tespit edilirken, buna bir de toplumdaki yanlış inanışlar eklendiğinde hem erken teşhis oranı azalıyor, hem de ileri evrede tespit edilen hastalığın tedavisi zor hale geliyor.
#Pankreas KanseriGörülme sıklığı giderek artıyor, sinsi bir şekilde ilerlediği için hemen belirti vermiyor, bu nedenle de tanısı geç konuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 4 bin 500 yeni pankreas kanseri tanısı konduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Gönenç, "Ancak tıptaki gelişmeler sayesinde pankreas kanseri tedavilerinde yaşam süresi giderek uzuyor. Dolayısıyla, pankreas kanseri eskiden düşünüldüğü kadar çaresiz bir kanser tipi değildir” diyor.
#Pankreasİşte 45. Yarım Kalan Hayatlarla karşınızdayım. Yine müthiş bir doktor. Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Profesör Yalçın Polat. Merkez, üçbuçuk yıl önce kuruldu. Kurulduğundan beri İstanbul’da en çok organ nakli yapan yer. Başarı oranları dünya standartlarının üzerinde. Bugüne kadar 342 karaciğer nakli ve 123 böbrek nakli gerçekleştirdi. 2014’te organ nakli sayılarında, İstanbul birincisi oldu. Bu yıl ilk verilere göre, Türkiye ikincisi konumunda. Özel hastaneler arasında da birinci sırada. Başında da yaptığı işe inanılmaz tutkuyla bağlı olan biri var…
Fark edilmesi çok zor ve genellikle çok geç olan, bu nedenle de yaşam sürelerinin çok kısa olduğu pankreas kanseri vakalarında, tıp çok yavaş ilerliyor. En umut verici gelişme ise ameliyat sonrası hayatta kalma oranlarını belirgin biçimde artıran, klinik deney aşamasındaki aşılar, özellikle de GVAX adlı, yeni geliştirilen bir aşı...
Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkAntalya'da 5 yıldır kalp yetmezliği yaşayan Kerim Gökkurt'a (54), trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen Osman Başpınar'ın (24) kalbi nakledildi. Gökkurt, "Kalbi bağışlayan duyarlı aileye çok teşekkür ederim. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.
#AntalyaToplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarakta tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygun hastalardır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.
#1EKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Türker Karabuğa, yapılacak testlerde pankreas rezervi yeterli olan kişilerden vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzerinde iken kontrolsüz diyabeti olan kişilere veya VKİ 35 ve üzerinde iken diyabeti bulunan kişilere diyabet cerrahisinin önerildiğini söyledi.
#1AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 2021 yılında 204 böbrek, 56 karaciğer, 2 kalp, 1 rahim ve 1 çift kol nakli olmak üzere toplam 264 nakil yaptıklarını açıkladı.
#AntalyaSeren Serengil, 2016 yılında mide küçültme ameliyatı olduktan sonra sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bunun üzerine İzmir’de başka bir doktora giderek mide by-pass ameliyatı oldu. İkinci ameliyatının ardından ‘Dumping Sendromu’na yakalanan Seren Serengil, hızla kilo kaybetmeye başladı. Son olarak ise yaşadığı sorunlar nedeniyle boyunun kısaldığını ve ölümle karşı karşıya olduğunu belirten Serengil, sevenlerinden dua istedi.
#Mide AmeliyatıDiyabet cerrahisinin insülin salgısını artırmadığını, vücudun insüline olan ihtiyacını azalttığını belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, yapılacak testlerde pankreas rezervi yeterli olan kişilerden vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzerindeyken kontrolsüz diyabeti olan kişilere ve VKİ 35 ve üzerindeyken diyabeti bulunan kişilere diyabet cerrahisini önerdi.
#İzmirAşırı şişmanlık, yani obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezite cerrahisinin daha önce diyet ve sporla kilo verememiş kişiler için uygun olduğunu söyledi.
#İzmirKanser ağrısı uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kanser olmak her zaman ağrı çekmek anlamına gelmez. Kanser ağrıları en şiddetli ağrılar arasındadır ve yüzde 60 ila 95 arasında tedavi edilebilir. Kanser hastaları hiçbir zaman umutsuzluğa ve ıstıraba terk edilmemeli ağrı tedavisi bu hastaların en doğal hakkıdır” dedi.
#Prof. Dr. Haci Ahmet AlıcıVücut yağ oranının erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 25’in üzerinde olması obezite ile ilişkilendiriliyor. Çağın hastalığının ‘ölümcül’ olarak nitelendirilen morbid obezite olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, obezitenin tehlikelerine dikkat çekti.
#Vücut Yağ Oranı