Pek çok kişi depremin yıktığı şehirlere gidip destek olmak istiyor. Ama yardım etmeyi planlarken oradakilere yük olmamak gerekiyor. Medyadan fikir sahibi olunsa da afet bölgesinde zannedildiğinden daha zor şartlarla karşılaşılabiliyor. Sahadaki deneyimlerimizden yola çıkarak bir liste hazırladık...
#Depremİzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem, deprem çantasında neler olması gerektiği konusunu akıllara getirdi. Peki deprem sonrası hayati öneme sahip olan deprem çantası nedir? Deprem çantasının nasıl hazırlanmalı? Deprem çantasının içinde neler olmalı? İşte deprem çantası listesi...
#Deprem ÇantasıNormalleşme sürecinde bebek ya da çocuğunuzla uçak yolculuğu yapacak mısınız? Yeni önlemler nedeniyle uçuş öncesi evde, havaalanında ve uçuş sırasında dikkat etmeniz, önceden hazırlık yapmanız gereken pek çok ekstra düzenleme var. Yakın zamanda çocukla seyahat edecekseniz bu liste yolculuğunuzu kolaylaştıracak.
#SeyahatTürk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "16 Eylül'den itibaren okul kantinlerinde 'Okul Gıdası' logosu olmayan hiçbir ürün satılamayacak. Buna rağmen kaçak olabilir yani logosu olmayan ürünün de kantinde satışı arz edilebilir. Orada da bizim çocuklarımız, gönüllü elçilerimiz olacak. Logo var mı yok mu ona bakacaklar. Yoksa kesinlikle almayacaklar ama sırf denetimi sürdürebilmek ve belirli bir merciye şikayet edebilmek için logosu olmayan ürünü anne, babaya götürecek" dedi.
#OkulAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeMegan Tjelle, 10 yıldır popüler diyetleri deneyip biraz kilo verse de verdiği kiloları sürekli geri alıyordu. 30’uncu yaş günü yaklaşırken kendine olan güvenini kaybetmişti ve bir değişiklik yapması gerekiyordu. Bu sefer sabırlı davrandı ve bir yıla yakın süreçte 55 kilo vermeyi başardı. Megan Tjell, Business Insider’a ise 55 kiloyu nasıl verdiğini anlattı. İşte 55 kilo verdiren reçete…
#SağlıkTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarHamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeKurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatil planları da hız kazandı. Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkması, okulların da yaz tatiline girmesiyle birlikte yurt içi pazarın da hareketlendiğini söyledi. Sektör temsilcileri, bayramın otelciler için can suyu olacağı görüşünde.
#ANTALYAAnne ve babasının sağlık sorunlarıyla boğuşurken bunalıma giren diş hekimi Ayşe Musulluoğlu (58), 15 yılda 150 kiloya çıktı. 2022’de zayıflamaya karar veren Musulluoğlu, diyet, spor ve azimle 71 kiloya indi. Yaza 65 kilo ile girme hedefi bulunan Musulluoğlu, “Adeta yeniden doğdum” diyor.
#Murat YılmazDepremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Kırıkhan, Hatay’ı ziyaret ederek orada tanıdık tanımadık tüm depremzedelerin yanlarında olduğumuzu hissettirmek, Bursa’dan dost elimizi uzatmak ve sarılmak, izleyerek değil yerinde görerek ve anlamak için duyarlı birkaç arkadaşımızla birlikte deprem bölgesindeydik.
#BursaBir seferberlik ruhuyla tüm Türkiye deprem bölgesine yardım etmek için günlerdir çalışıyor. Başta AFAD olmak üzere kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları bölgeye koordineli şekilde yardım ulaştırmak için işbirliği içinde. Biz de müdahale ve iyileştirme çalışmalarına destek vermek için ayni ve nakdi bağış yapabileceğimiz kurumları, yardım gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.
#DEPREM9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıOruç tutmak için önce vücudumuzu, aç kalacağımız saatleri düşünerek doğru hazırlamamız gerekir. Sahurda iftardan kalan tuzlu, bol yağlı ve kalorili yemeklerden vazgeçin. Yumurta tok tutar, domates ve salatalık su ihtiyacınıza cevap verir, yoğurt ve süt sinirleri gevşetir...
#Oruç