Bu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanBu hafta sonu Zorlu PSM’de elektronik müziğin dünyaca ünlü isimleriyle Sónar Istanbul coşkusu devam ediyor. Ayrıca Uluslararası Dünya Caz Festivali kapsamında İngiliz elektronik caz topluluğu Portico Quartet Blind’da, Selen Beytekin Galataport’ta, gitarist Mert Pekduraner Babylon’da sahneye çıkacak. Haftalık programınızı yapmadan önce konser, sergi, tiyatro, atölye önerilerimize göz atmayı unutmayın.
#Uygar TaylanBu hafta Melike Şahin ve Can Güngör, Zorlu PSM’de konser verecek. Keman virtüözü Nigel Kennedy, CSO Ada Ankara’da klasik müzik sevenlerle buluşacak. Sezonun en çok alkış alan oyunlarından ‘Balina’, ‘Bernarda’ ve ‘Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı’ farklı sahnelerde izleyici karşısında.
#Uygar TaylanBilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirYaz geldi; plajlarda, restoranlarda çocuk çığlıkları baş gösterdi. Pek çok kişi çocukların gürültüsünden sık sık rahatsız oluyor ve bunu dile getiriyor. Gizem’le Melis ne yapılması gerektiği konusunda pek anlaşamıyor ama sonuçta saygı ve sevgi noktasında buluşuyorlar…
#ÇocukAntropolog ve sosyolog David Le Breton belli ki yürümeyi, hakikaten, çok seviyor; öyle olmasa hakkında üçüncü kitabı yazmazdı. Yürümenin bir kendini keşif eylemi olduğunu söyleyen yazar, kimselerin pek yürümediği günümüzde, felsefi anekdotlar eşliğinde harikulade bir yürüme rehberi oluşturmuş.
#Hayatı YürümekHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliVincent van Gogh'un başka bir tablosunun arkasına gizlenmiş ve bugüne kadar hiç görülmemiş bir otoportresinin 135 yıl sonra ortaya çıkması, sanatçının soru işaretleriyle dolu 37 yıllık hayatının bir kez daha mercek altına alınmasına yol açtı. Üstelik ortaya yeni sorular da atıldı. İşte bir asrı aşkın zamandır sanat tarihçilerini meşgul eden van Gogh muamması ve bitmeyen tartışmalar...
#Vincent Van GoghSanatçı Ayşe Erkmen, Dirimart’taki ‘Israr’ başlıklı yeni sergisinde, beş yıl önce yine aynı galeride açtığı ‘Kıpraşım’da kullandığı eski alçıpan levhaları, bir duvar boyası kataloğundan seçtiği 64 renge boyayarak ‘monokrom tablolar’ oluşturuyor. Dolapdere’nin yapısını adeta sökerek, geri dönüşümcü bir ruhla yeniden önümüze koyan Erkmen, “Beş yıl önceki düşüncemden vazgeçmiş değilim” diyor.
#Ayşe ErkmenOsmanlı sanat hayatında derin izler bırakmış Şehzade Abdülmecid Efendi, çoğu ilk kez yan yana gelmiş seçkiyle Sabancı Müzesi’ne (SSM) konuk oluyor. Resmin yanı sıra hat, müzik ve edebiyatla da ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini yarın açılıyor. Sabancı Holding’in desteğiyle açılan sergi 1 Mayıs 2022 tarihine kadar sürecek.
#Şehzade’Nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid EfendiKendisi de resim yapan Sultan Abdülmecid tarafından gönderildiği Paris’te, ressam Fernand Cormon’un atölyesinde çalıştıktan sonra İstanbul’a dönen ve 1914 Kuşağı adı verilen ressamlar grubunun en önemli isimlerinden sayılan Hüseyin Avni Lifij’in Pierre Loti’deki mezarı, seyyar satıcılar tarafından işgal edildi.
#Hüseyin Avni LifijResimleriyle bir anlamda içinden geçtiği zamanın güncesini tutan Türk resminin büyük ustası Neş’e Erdok, son iki yılda ürettiği 30’a yakın tabloyla Yapı Kredi Bomontiada’ya konuk oluyor. Uzun bir hastane sürecinin ardından pandemiyi yaşayan Erdok, “Resim yapmasaydım çokkötü olabilirdim” diyor.
#Neşe Erdok16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan Barok sanat akımı, Klasisizm akımının yeniden yorumlanması olarak da bilinir. Bu akımın klasisizmden en önemli farkı ise, resmedilen figür ve portrelerin daha canlı ve hareketli bir görünüme sahip olmasıdır. Barok sanatçılar ise, Klasist ressamlardan daha farklı olarak ''mükemmel olanı'' değil de ''gerçek olanı'' resmeder. Barok dönemi nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Barok Dönemi Nedir?