Distopik kurgunun en kıymetli örneklerinden ‘Otomatik Piyano’, April Yayıncılık tarafından yeniden basıldı. Bu kitap bir anlamda Kurt Vonnegut’un İkinci Dünya Savaşı’ndan marazlı ruhunu sağaltma, dünyaya barışın ve anlamlı bir ömrün kıymetini anlatma çabasıdır...
#Otomatik PiyanoÇağdaş Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden Kurt Vonnegut, 84 yaşında öldü. Hapishane Kuşu, Kedi Beşiği, Şampiyonların Kahvaltısı gibi tüm dünyada büyük ilgi çekmiş birçok esere imza atan Vonnegut, Manhattan’daki evinde düşerek başından yaralanmış ve beyin sarsıntısı geçirmişti. Vonnegut, kaldırıldığı hastanede önceki gün yaşamını yitirdi.
Ebeveynler bazen sosyalleşsin diye, bazen de sadece etraflarındaki akıma kapılarak çocuklarını her hafta sonu bir kurstan diğerine sürükleyebiliyor. Yeteneği ya da ilgisi olmadığı alanlardaki kurslarsa hem çocuğu hem de ebeveynleri maddi-manevi yıpratabiliyor.
#ÇocukKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa illerinde bulunan ve aşağıda yer alan birimlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin B fıkrası uyarınca 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8 inci maddesi kapsamında görev yapmak üzere belirtilen branş ve sayıda sözleşmeli sanatçı alınacaktır. Takip eden yıllarda, durumları uygun olanlar ile; ihtiyaç, başarı, disiplin, pozisyon vize durumu ve Bakanlıkça gerek görülen diğer kriterler yönünden yapılacak değerlendirmeye göre yeniden sözleşme yapılabilecektir.
#KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI‘Alt beyin salaktır’ diyecek kadar cesur ve onun üstesinden gelebilecek kadar da zeki biri Barış Muslu. Yaşadığımız olayların, anların, tepkilerin hangi organımızın hangi işlevini tetikleyip, engellediğini çözmüş. Tüm bunları yapan orkestra şefi de ‘beyin’. Beynin bir suçu yok, o sadece gelen topu en iyi şekilde karşılamaya bakıyor ve bedeni ayakta tutmaya çalışıyor ama zamanla bunlar vücutta hastalık olarak çıkabiliyor. Barış Muslu burada devreye giriyor. O anı buluyor ve geliştirdiği Neuroformat ile rahatsızlığa çözüm getiriyor.
#1Kaybım Var, Ağlaya Ağlaya çok sevdiğimiz şarkılar. Anladınız Tekir’den bahsediyorum. Genç sanatçı dinleyiciyi chillebesk yani çilebesk ile tanıştırdı. Çilebesk chillhop, lo-fi alt yapılarına ince ince işlenmiş arabesk sözlerle hızlıca kana karışıyor. Tekir şarkıları dinleyiciyi çabucak etkisi altına alıyor. Ben de Ağlaya Ağlaya’yı radyoda her duyduğumda Tekir’le bir röportaj yapsam diye diye sonunda bu röportajı yaptım. Tekir’in hikayesi çok etkileyici ve ilham verici... “Tek bir çizgim var o da çizgisizliğim tek bir ismim var o da isimsizliğim tek bir yere aitim o da hiçbir yer” diyen Tekir sorularımı tüm içtenliğiyle yanıtladı.
#Tekirİngilizce sözlü parçalarla Los Angeles’ta kariyerine başlayan şarkıcı/besteci Yigzi, Yanımda Yoksun’la 11 Kasım’da köklerine dönerek dinleyicisiyle buluştu. Bu röportaj bir müzisyenin biraz meşakkatli yolculuğuna dair. Dinleyici bir platformu açıp bir şarkıyı albümü dinleyip geçiyor. Ama o çalışma oraya ulaşana kadar çok yol kat ediyor. İşte Yigzi ile Yanımda Yoksun şarkısı vesilesi ile hem şarkıyı hem de müzikle ilgili tutkusu sayesinde girdiği yolları konuştuk.
#Yigziİlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika AkbarÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, dünyaca ünlü Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda ikinci kez ödül aldı. 2014’te kendi tasarımı mikrotonal gitarla ödül alan Çoğulu, bu yıl da oğlu Atlas’ın fikri olan lego mikrotonal gitarla ödüle layık görüldü.
#GazetehaberleriGüzel, yetenekli ve başarılı. Canlandırdığı farklı karakterlerle başrollerin aranan ismi. Özellikle doğallığıyla dikkat çekiyor ama “Dişilikle daha barışığım” diyor. Kanal D’nin yeni dizisi ‘Camdaki Kız’ın başrol oyuncusu Burcu Biricik’le buluşuyoruz, mutlu giden evliliğinden aşka, hayata ve yeni işine uzanıyoruz: “Mutlaka benim de perde arkasında ve çocuklukta travmalarım var.”
#Burcu BiricikAhu Kahraman Yıldırım’ı, üç yıl önce daha bebekken kalp nakli olan Kartal’ın “Müzisyen Annesi” olarak tanıdık. Türkiye’nin dört bir yanından 19 saatte toplanan rekor bir bağış sonrası yeni kalbiyle hayata tutunmayı başaran Kartal, şimdi üç buçuk yaşında ve tedavisine Almanya’da devam ediliyor. Ahu Kahraman Yıldırım ise edindiği misyonla organ bağışı ve nakli için farkındalık oluşturmak adına mücadeleye devam ediyor. En büyük hayalinin doğumla birlikte otomatik organ bağışı sisteminin getirilmesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Türkiye’de organ nakli ücretsiz ama bağışçı çok az olduğu için bekleme süreleri çok uzun. Nakil bekleyen bebeklere takılması gereken cihazlar da yok. Şu anda diğer çocuklar için de mücadele ediyorsam kendi çocuğumun sağlıklı ve güvende olduğunu bildiğim içindir” dedi.
#Bursaİlk hayali dünya çapında bir piyanist olmaktı... Yıllar geçti, çikolata fabrikası kurmayı düşlemeye başladı. Ve bugün... Ailesinin piyanisti, iş dünyasının önde gelen ismi. Aynı zamanda birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif olarak yer alan, “İyi planlarsan her şeye zaman ayırabilirsin” diyen Demet Sabancı Çetindoğan’dan yüksek tempoya kısa bir mola vermesini rica ettim. Oturduk hayallerden dev projelere, Amerikan menülerine giren menemenden Sabancı soyadının ağırlığına her şeyi konuştuk. İşte o keyifli buluşmadan geri kalanlar...
#Tülay Demir