Pizza İtalya'da doğdu, hepimizin sevgilisi oldu. Bugün dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde bir pizzacı ya da menüsünde pizza bulunan bir restoran kolayca bulabilirsiniz. Bu pizza restoranlarında satılan çeşit çeşit pizza arasında gelmiş geçmiş en tartışmalı olan ise Hawaiian diye bilinen ananaslı pizza olsa gerek.
#Ananaslı PizzaDünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan korona virüsüne yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek doğal ürünleri aramaya yöneltti. Yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan, Ege Bölgesi'ne özgü şifalı otlar da birçok kişinin ilk tercihi olurken, Prof. Dr. Nazan Turhan, nefes darlığından tansiyona, kan dolaşımından mide rahatsızlığına kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen hibiskus, ısırgan otu, arapsaçı, cibez, turp otu, zeytin yaprağı, sarmaşık gibi şifalı otların faydalarını tek tek anlattı, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
#Ege Otları‘Kızını tedavi ettirmiyor’ gerekçesiyle Ceren Hindistan’ı yargıya ihbar eden ve mahkemeden küçük kızın koruma altına alınmasını talep eden hastane, bu kez de Hindistan’ı savcılığa şikâyet etti: 'Doktorlarımıza iftira atıyor, bize hakaret ediyor, yargıyı etkilemeye çalışıyor.'
#Ceren HindistanYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaMasterChef'te ödül oyunu için Mavi ve Kırmızı Takım yarışmacıları bu akşam kıyasıya rekabet etti. Ödül oyununda yarışmacılar çay saati menüsü ile ünlü şeflerin karşısına çıktı. Masterchef'te ödül oyununu kazanan takım arasında bir yarış daha oldu ve üç isim ödüle hak kazandı. Peki, MasterChef ödül oyununu kimler kazandı?
#MasterchefYurtdışında hiçbir yerde kuru nane bulamayınca dolmadan çorbaya pişirdiğim çeşit çeşit yemeği çocuklara bir türlü beğendiremedim gitti. Ama elimdeki taze naneleri kurutmayı beklerken de boş durmadım; bol otlu bir baklagil ve peynirli pancar salatalarını, limonlu kısırı, buzlu yeşil çayı taze naneyle tatlandırdım...
#NaneGalataport’ta mart sonunda açılan, benim ancak geçen hafta gitme fırsatı bulduğum Muutto Tapas Bar kapısından girdiğiniz anda pozitif enerjisiyle insanı sarıp sarmalayan bir yer. İç mimar Erhan Sağır alanı çok iyi değerlendirmiş ve ortaya dekorasyonuyla, açık mutfağıyla ve muhteşem manzarasıyla etkileyici bir mekân çıkmış.
#Müge AkgünMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanPortakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaEylül sonbaharın değil sarı yazın başlangıcıdır Bodrumlular için. Dört gözle kalabalığın çekilmesini bekler, sarı yazı kendilerine saklar Bodrumlular. Çünkü bir başkadır Bodrum’un sarı yazı… Hava sıcaktır ama bunaltmaz, hatta bazen öyle tatlı bir rüzgâr eser ki insanın içi ürperir. Deniz bir başka keyiflidir, hafif ılıktır ama yine de serinletir. Güneş bir başka batar mesela, gökyüzü sarı ile kırmızı arası alacalı bir renge bürünür, caddeleri sokakları turuncuya çalan mandalinaların, sararmaya başlayan limonların kokusu kaplar, yağan yağmurun bile kokusu bir başka olur. Balık yemenin tam zamanıdır mesela… Ege’nin çipurası, dil balığı, barbunu takılmaya başlar ağlara. Sarı yaz bunca güzellik sunuyorken, size kalan sadece bu güzelliklerin ve Bodrum’un keyfini çıkartmaktır.
#BodrumVedat Milor, geçtiğimiz haftalarda YouTube’da “Rehber” adını verdiği ve “Bir Gastronomi Belgeseli” olarak nitelendirdiği bir video yayınladı. Edebiyat atıflarından tema seçimine kadar baştan sona severek izlediğim bir belgesel oldu. Başta Vedat Milor ve Besim Hatinoğlu olmak üzere emeği geçen herkesin eline sağlık! Mide Lobisi topluluğu olarak kendileriyle geçtiğimiz günlerde bir söyleşi de yaptık, belgeselin devamının geleceği konusunda ümitlerimiz arttı.
#Vedat Milor