Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlıkİki buçuk yaşındayken otizm tanısı alan Cemal Levent Sezgin (13), internette gördüğü videolar ile ebru sanatına başladı. Azmi, yeteneği ve hayal gücü sayesinde birbirinden farklı çalışmalar yapan Sezgin, eserlerini, Altındağ Belediyesi Güneş Sanat Galerisi’nde ‘Kalpte Engel Olmasın’ adlı sergide beğeniye sundu.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVEROtizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk Yazarİstanbul'da 9 yaşındaki otizmli Harun Duman, ailesi fark etmeden 13 küçük mıknatıs yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailenin hastaneye götürdüğü çocuk, ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası Harun'un bağırsaklarından birbirine yapışmış halde 13 mıknatıs çıkarıldı. Baba Ali Duman, 'Acilen ameliyata aldılar. Biz de şok olduk o esnada. Yattığı battaniyeyi ısırıp yuttuğu oldu. Biz böyle bir şey çıkmasını hiç beklemiyorduk.' ifadelerini kullandı.
#İSTANBULTürkiye Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı Pervin Sabur, otizmli öğrencilerin eğitimde yaşadığı sorunları ve eğitimdeki ihtiyaçlarını Hürriyet Ankara’ya anlattı. Sabur, otizmli çocukları hayata kazandırmanın tek yolunun erken tanı ve yoğun eğitim olduğunu belirtti.
#Türkiye Otizm FederasyonuOtizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukOtizm spektrum bozukluğu yaşamın ilk yıllarında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Otizm, bireyleri iki temel alanda etkiliyor: sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinde sınırlılıklar ve tekrarlı/takıntılı davranışlar ya da ilgiler. Otizmli bireyler işaret edilen yöne bakmama, göz teması kurmama, akranları ile iletişim kurmada zorluklar yaşama, birinin sözel övgüsüne tepki vermeme, bazen konuşmanın geriden gelmesi ve sohbeti sürdürememe gibi sosyal iletişim ve etkileşim sorunları yaşarlar.
#Konuk YazarOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yapılan son araştırmaların günümüzde her 44çocuktan birinin otizm tanısı aldığını gösterdiğinisöyleyen Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “Otizm, bilimsel,klinik ve halk sağlığı alanında önemli bir hastalık.Ailelerin çocuklarının gelişim sürecinde farkettiği küçük sorunlarında bile bir uzmana başvurması hayati önem taşıyor” dedi.
#121 yaşındayken kendisine otizm tanısı konulan Birsen Başar’ın yazdığı tez Hollanda Otizm Vakfı tarafından yılın tezi seçildi. Birsen Başar, tezinde otizmli çocuğu olan ailelerin yaşadığı stresi konu alarak ailelerin bu süreçte nasıl güçlü kalabileceğini konu aldı.
#Otizm2 Nisan 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' nedeniyle bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocukların özelliklerini dikkate alarak öğrenme ortamlarını zenginleştirmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordine pek çok çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
#Dünya Otizm Farkındalık GünüÇocuklarda otizm görülme oranı 1985 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 kat arttı. 1985’de 2 bin 500 çocuktan 1’inde görülen otizm, günümüzde her 44 çocuktan birinde görülüyor. Veriler, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 2021 istatistiklerinde yer alıyor. Uzmanlar bu büyük artışın en önemli nedeninin otizm ile ilgili farkındalık çalışmalarından kaynaklandığını belirtiyor.
#Otizm Spektrum BozukluğuMerhabalar sevgili okurlar. 2021 hepimiz için zor bir yıl oldu. Pek çok sağlık problemleri ve beklenmedik kayıplar yaşadık. Yeni bir yıla merhaba demeye hazırlanırken, 2020’den beri süre gelen pandeminin neden olduğu acıların sona ermesini, sağlıklı ve mutlu günlerimize geri dönmeyi umuyoruz.
#LÖSEVMerhabalar sevgili okurlar. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Bu farklılığın beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmBaşkent’te 11 yıl önce kurulan Otizm Vakfı, İncek’teki eğitim ve yaşam merkeziyle otizmli çocuklara umut oluyor. “Her çocuk bir başarı hikâyesi” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, “Düşünün bisiklete binemeyen bir çocuğun burada bisiklet sürmeyi öğrenmesi ailesi için büyük bir mutluluk oluyor. Küçük görünse de onlar için büyük bir adım” diyor.
#Murat YILMAZPrison Break'in yıldızı Wentworth Miller, kendisine bir yıl önce bir otizm teşhisi konulduğunu açıkladı. Prison Break dizisinde Micheal Scoifeld karakteri ile dikkat çeken Miller, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bu değiştireceğim bir şey değil... Hemen otistik olmak kim olduğumun merkezinde yer alıyor. Başardığım/anlattığım her şey için."
#ScoifeldOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmÇocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#Otizm