otizm nedir haberleri sayfasında otizm nedir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 222 otizm nedir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#OtizmDünya Otizm Farkındalık Günü sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aralarında sanat, siyaset ve spor dünyasından isimlerinde olduğu binlerce kişi başta sosyal medya olmak üzere çeşitli mecralarda Otizm Farkındalık Günü'nün anlam ve önemini anlatan mesajlar paylaşıyor. Peki, Otizm nedir? Otizm belirtileri neler? İşte Otizm ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtları ve sosyal medyada en çok beğeni alan Otizm Farkındalık Günü mesajları...
#Otizm NedirDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#MIT RaporuMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduDoğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan otizme karşı farkındalık son yıllarda dizi ve sinema projelerinin de katkısıyla arttı. Araştırmalar otizmin çocuk yetiştirme tarzı ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını ortaya koymuştur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğu her toplumda, farklı coğrafyalarda, ve ailede görülebilmektedir. Peki, Otizm nedir? Otizm Farkındalık Günü ne zaman?
#OtizmOtizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirBugün, Otizm Farkındalık Günü. Çeşitli etkinliklerle geçecek olan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, Peki, otizm nedir?
#Otizm Farkındalık GünüOtizm, doğuştan ortaya çıkan ve eğitim seviyesinin ve dozajının doğru ayarlanması halinde etkileri azaltılabilecek bir spektrum bozukluğudur. Otizm belirtileri ne kadar erken tespit edilirse eğitim süreci o kadar etki sağlayabilmektedir. Peki, otizm nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, otizm nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sorusu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Otizm Nedir?Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizm, sosyal davranış bozuklukları, iletişim kurma güçlüğü ve tekrar edici hareketlerle seyreden bir bozukluk olarak biliniyor. Peki, otizm nedir? Otizm belirtileri neler?
#Otizm Nedir?Otizm nedir sorusu birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Otizm ilk belirtilerini bebeklik ya da çocukluk döneminde gösteren, ancak remisyon ya da relaps göstermeden düzenli seyir izleyen bir beyin gelişme bozukluğudur. İşte, Otizm hakkında bilinmeyenler.
#Otizm2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler (BM) otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için bu günü ilan etti. Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre, dünyada her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yine dernekten alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş grubu arasında okul çağındaki çocuk ve gençler. Ancak okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Oysa otizmin tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim. Peki, bu eğitime ulaşmak o kadar kolay mı? Hayır. Farkındalık günlerinde yükselen duyarlılık maalesef bu çocuklar okul kapısına geldiğinde kayboluyor. Ailelerin eğitim mücadelesi yıllar sürüyor. Okul ve adliye kapılarını aşındırarak bu mücadeleyi veren ve diğer otizmliler için de yol açan ailelerle konuşuk.
#OtizmNisan ayının yaklaşmasıyla birlikte Otizm Farkındalık Günü için de hazırlıklar başladı. Ülkemizde de sayısı oldukça fazla olan otizmliler için nisan ayı boyunca bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Peki Otizm Farkındalık Günü ne zaman? Otizm nedir?
#Otizm Farkındalık GünüOtizmli çocuklar, beyin ve sinir sisteminin farklı yapısı ve işleyişi nedeniyle iletişim problemi ve konuşmada zorluk yaşayabiliyor. Bunun için de kişiselleştirilmiş özel eğitimlere ihtiyaç duyuluyor. Bilgisayar mühendisi iki gencin oluşturduğu Tolkido konuşma kartları eğitim sürecini oyunlaştırarak özel yetenekli bu çocukları konuşmaya teşvik ediyor. Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda fonlamaya açılan Tolkido, destek bekliyor.
#TolkidoOtizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “3-4 yaştan önce haftada en az 20 saat yoğun özel eğitim alan çocukların yaklaşık yarısında otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.
#OtizmOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
30 yaşına merdiven dayayan TV yıldızı, otistik olduğunu yeni öğrendi ve bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu. 26 yaşındaki yıldız, yaptırdığı psikolojik test sonucu ortaya çıkan durumunu açıkladıktan sonra takipçilerine otizm ile ilgili kısa bilgiler de verdi.
#Demi BurnettYaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve kendini sınırlı ilgi alanları ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizm, toplumun büyük bir bölümü tarafından bilinmeyen bir konu. Anne babaların evde özel olarak uygulayabilecekleri bir yöntem olan Nöroplay’i geliştiren ekiple buluştuk, otizmi ve geliştirdikleri yöntemi konuştuk.
#Ömür KurtÇocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#OtizmAtipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının düzeltilebiliyor olmasıdır. Atipik otizm sorunu yaşanan kişilerde iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, konuşmalarda tekrarlama, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur. Peki, atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
#Atipik OtizmAşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
#AşıDünya Otizm Farkındalık Günü sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aralarında sanat, siyaset ve spor dünyasından isimlerinde olduğu binlerce kişi başta sosyal medya olmak üzere çeşitli mecralarda Otizm Farkındalık Günü'nün anlam ve önemini anlatan mesajlar paylaşıyor. Peki, Otizm nedir? Otizm belirtileri neler? İşte Otizm ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtları ve sosyal medyada en çok beğeni alan Otizm Farkındalık Günü mesajları...
#Otizm NedirDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#OtizmDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#MIT RaporuMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduDoğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan otizme karşı farkındalık son yıllarda dizi ve sinema projelerinin de katkısıyla arttı. Araştırmalar otizmin çocuk yetiştirme tarzı ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını ortaya koymuştur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğu her toplumda, farklı coğrafyalarda, ve ailede görülebilmektedir. Peki, Otizm nedir? Otizm Farkındalık Günü ne zaman?
#OtizmOtizm Spektrum Bozuklukları (OSB), çocukluk çağı nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir klinik tanı grubudur. Genellikle yaşamın ilk üç yılında saptanabilen otizm spektrum bozukluğunun, duygusal, sosyal gelişmede, sözel veya sözel olmayan iletişimin gelişiminde gecikme ya da sapmalara neden olabilir.
#Otizm Spektrum BozukluklarıOtizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirBugün o gün; Babalar Günü. Bütün iyi ve sorumlu babaların Babalar Günü kutlu olsun! Şarkıcı Özgün Uğurlu da onlardan biri... Down sendromlu oğlu Ediz’le maceralarını, onunla ilgili paylaşımlarını sosyal medyada severek takip ediyorum. Bence çok değerli bir şey yapıyor. Pek çok baba gibi o da durumu yok sayabilirdi, bu topa hiç girmeyebilirdi, oğlunu yine çok sevebilir ama kafasını kuma gömebilirdi! Oysa o neredeyse bütün down sendromlu ailelerin sözcüsü olmuş gibi. Bu Babalar Günü’nde onunla konuştum.
#EdizBugün, Otizm Farkındalık Günü. Çeşitli etkinliklerle geçecek olan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, Peki, otizm nedir?
#Otizm Farkındalık GünüOtizm nedir? Otizm tanısı nasıl konur? Otizmin nedenleri nedir? Otizmli çocuklar neler yapabilir? Otizmli çocuklar neler yapamaz? Otizmli çocuklar nasıl eğitim almalı? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor? Otizmli çocuğu olan ailelere öneriler neler?
#OtizmOtizm, doğuştan ortaya çıkan ve eğitim seviyesinin ve dozajının doğru ayarlanması halinde etkileri azaltılabilecek bir spektrum bozukluğudur. Otizm belirtileri ne kadar erken tespit edilirse eğitim süreci o kadar etki sağlayabilmektedir. Peki, otizm nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, otizm nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sorusu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Otizm Nedir?Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizm, sosyal davranış bozuklukları, iletişim kurma güçlüğü ve tekrar edici hareketlerle seyreden bir bozukluk olarak biliniyor. Peki, otizm nedir? Otizm belirtileri neler?
#Otizm Nedir?“Beraber çalmamıza engel yok! Otizm eksiklik değil, sadece farklılıktır” diyerek bundan dört yıl önce kurulan ve dünyada bir ilk olarak üniversitelerle otizmli gençlerin birlikte yer aldığı ‘Otizm Orkestrası’ bu kez annelerine özel bir konser vererek duygu dolu anlar yaşatacak.
#Otizmli GençlerOtizm nedir sorusu birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Otizm ilk belirtilerini bebeklik ya da çocukluk döneminde gösteren, ancak remisyon ya da relaps göstermeden düzenli seyir izleyen bir beyin gelişme bozukluğudur. İşte, Otizm hakkında bilinmeyenler.
#OtizmBugün Dünya Otizm Farkındalık Günü... Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak Kampanyası (Light It Up Blue) bu yıl Türkiye’de de gerçekleştirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, otizm konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye'nin dört bir yanını otizmin simgesel rengi olan ‘mavi’ ile ışıklandıracak. Peki otizm nedir? Otizm Farkındalık Günü ne zaman ortaya çıktı?
#Otizm Ne Demek2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler (BM) otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için bu günü ilan etti. Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre, dünyada her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yine dernekten alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş grubu arasında okul çağındaki çocuk ve gençler. Ancak okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Oysa otizmin tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim. Peki, bu eğitime ulaşmak o kadar kolay mı? Hayır. Farkındalık günlerinde yükselen duyarlılık maalesef bu çocuklar okul kapısına geldiğinde kayboluyor. Ailelerin eğitim mücadelesi yıllar sürüyor. Okul ve adliye kapılarını aşındırarak bu mücadeleyi veren ve diğer otizmliler için de yol açan ailelerle konuşuk.
#OtizmNisan ayının yaklaşmasıyla birlikte Otizm Farkındalık Günü için de hazırlıklar başladı. Ülkemizde de sayısı oldukça fazla olan otizmliler için nisan ayı boyunca bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Peki Otizm Farkındalık Günü ne zaman? Otizm nedir?
#Otizm Farkındalık Günü