Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarBeşir Ayvazoğlu, ‘Öteki Canlar’da Cihat Burak’ın şahane bir resmi çerçevesinde kedi, köpek, eşek, karga, leylek, güvercin adlı canlardan söz ediyor. Daha doğrusu başka yazarlar, şairler, âlimleri de katarak onlar üzerinden hikâye ediyor ama kendi hikâyelerini de anlatarak.
#Öteki CanlarMahir Ünsal Eriş, 2017’de yayımlanan ‘Öbürküler’de başladığı tekinsiz hikâyesini ‘Diğerleri’nde sürdürüyor. M.K. Perker’in illüstrasyonlarıyla renklenen bu iki kısa roman edebiyatımızın en cılız damarı olan korku-gerilim türüne çağdaş bir açılım getiriyor. ‘Hüzünlü mağluplar’ın, pırıltısız hayatların peşine düşen Eriş, anlattıklarına çok yakışan yalın bir üslupla, ekonomik bir dille yazıyor. Süssüz; ama gözünü diktiği hayatların da süsü yok zaten.
#Mahir Ünsal ErişCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kürtlerin tamamının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvencesi altında olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti, hepimizin devleti. Kimse Kürtlere devlet aramasın. Kürtlerin devleti, Türkiye Cumhuriyeti devletidir” mesajı verdi.Diyarbakır mitingindeki konuşmasına “Sağa bakınca keyfim geliy Diyarbakır” diyerek başlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokDünya edebiyatının dâhi yazarı Nikolay Gogol, karamizahla ördüğü Palto, Burun gibi eserlerinden sonra Nikitsiy Bulvarı’ndaki bir evde inzivaya çekilmişti. Yazmayı bırakmıştı. 42 yaşında hayata veda etmeden St. Petersburg’da olduğu gibi Moskova’da da pek çok iz bırakmıştı.