5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuÖtanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırma durumudur. İşte, ötanazi nedir, ne demek sorusuna yönelik bazı detaylar
#ÖtanaziDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonSon ayların sıkça tartışılan konularından sokak hayvanları kanunu Resmi Gazete'de son dakika yayınlandı. Kamuoyunun bir süredir yakından takip ettiği sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos tarihli resmileşti. 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Sahipsiz sokak köpekleri ötanazi olacak mı? sorusu bir süredir tartışmalara neden olurken, sokak hayvanları yasası 5. maddesinde detaylar yer aldı. Peki, sokak hayvanları yasası 5. maddesi nedir? Sokak hayvanları yasası yürürlüğe girdi mi? İşte, Sokak hayvanları kanunu maddelerinin tamamı.
#Sokak Hayvanları Kanunu MaddeleriSokak hayvanları yasa tasarısı maddeleri ve içeriği son dakika haberleri ile takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Son dakika haberine göre kamuoyunun gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını açıkladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ötenazi tartışmaları başlarken, köpekler uyutulacak mı? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Kabul edilen maddelere göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Peki, Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasası maddeleri ve içeriği neler? İşte, sokak hayvanları yasa tasarısı son durum gelişmeleri...
#Sokak Hayvanları YasasıSokak hayvanları yasa tasarısı ile ilgili önemli değişiklik yapıldı. AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını, Bunun yerine; veterinerlik hizmetleri kanunun 9. maddesi 3. fıkrasında yer alan hükümler uygulanır hükmünün ekleneceğini bildirdi. Açıklama sonrası Veterinerlik Hizmetleri Kanunun 9. Maddesi 3. Fıkrası, kamuoyunun gündemine geldi. Kanuna göre hayvanlara ötenazi yapılmasına yönelik belirli şartlar yer alıyor. Peki, Veterinerlik Hizmetleri Kanunun 9. Maddesi 3. Fıkrası nedir? Ötenazi maddesi kaldırıldı mı? İşte, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu maddesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Sokak Hayvanları YasasıTartışma yaratan sokak hayvanlarıyla ilgili taslak metin konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel bir sunum yapıldı. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, “Tedbir alalım ama ölçüsünü de iyi koruyalım. Bu haliyle çalışın. Diğer arkadaşlarla da görüşüp bana son halini getirin” dedi.
#AK PartiÖnümüzdeki ay sokak hayvanlarıyla alakalı Meclis’e gelmesi beklenen taslak kanun teklifi hayvanseverleri ayaklandırdı. Uyutarak, ilaç verme yöntemiyle köpeklerin öldürülmesini öneren teklifi Hayvan Hakları Konfederasyonu’na sorduk. Federasyon çözümün, kısırlaştırmak ve rehabilitasyon olduğunun altını çiziyor.
#Köpekİsmail Güzelsoy, yeni kitabı ‘Süslü Hatıralar Sahnesi’nde kardeşliğin dokunulmaz ve mahrem yaralarını açıyor. Kısmen kendisini de anlattığı kitapta biri ne yaparsa, diğeri de onun izinden giden hatta aynı kadınlara âşık olan iki kardeşin hazin hikâyesini okuyacaksınız.
#İsmail GüzelsoyKolon kanseri olan Fatih Biricik çektiği acılara dayanamayınca babasına “öldür beni” diye yalvardı. Hayatını oğluna adayan baba tetiğe bastı. Baba Salim Biricik, tutuklanıp cezaevine gönderilirken, avukat talebinde bulunmadı. Kocaeli Barosu tarafından atanan avukat Fatma Didem Dönmez ise, "Biz savunmamızı Türkiye’de var olan ötanazi yasağının aileyi bu noktaya getirdiğiyle ilgili hazırlayacağız. Bu davanın Türkiye’de ve dünyada gelişecek süreçte bir örnek teşkil etme durumu var" dedi.
#Fatih BiricikLondralı eski fotomodel Dorian Thomson (41), altı yıl çektiği diş ağrılarına dayanamayıp intihar etti. Altı yıl önce, ‘Ehlers Danlos Sendromu’ adı verilen genetik hastalığa yakalanan ve dişlerindeki ağrılar için bir ortodontiste giden Danlos, tedavilerden deva bulamadı.
Normal şartlarda, yani hayatta beklenmedik keskin virajlar almasalar, zor kararlar vermek zorunda kalmasalar, hastalıklarla uğraşmasalar yolları kesişmez, yan yana gelmezlerdi. Aktivist Derek Humphry (78) ve eski Washington Valisi Booth Gardner (71) şu anda ABD’de çok tartışılan bir kampanya yürütüyorlar. Kampanyanın adı "Onurlu Ölüm, Bu Benim Kararım!" 14 yıl önce Parkinson hastalığına yakalanan Gardner ve 30 yıl önce acı çekmesin diye kanserli karısının ölmesine yardım eden eski gazeteci Humphry’nin amacı, ABD’nin sadece Oregon eyaletinde yürürlükte olan doktor yardımıyla intihar yasasının başta Washington diğer eyaletlere de yayılması ve kapsamının genişletilmesi. Humphry’yle bir aktivist olarak yolculuğunu, kampanyanın detaylarını ve doktor yoluyla intihar kavramının tartışmalı yönlerini konuştuk.