Almanya’da ölüm hakkı yasalaştı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ölüm hakkı yasalaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 21:15

Uzun süredir ülke çapında tartışılan ‘ötanazi hakkı’ Almanya Federal Meclisi’nde ya- salaştı. Yasaya göre ötanazi, ağır durumlarda, sıkı şartlar altında uygulanabilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA Federal Meclisi 1 yıldır tartışılan ağır hastalara ölüm hakkı tanınmasına ilişkin tasarıyı yasalaştırdı. Önceki yasanın boşluklarını kapatmayı hedefleyen yeni yasayla, ticari ötanazi desteği yasaklandı. Ağır durumlarda ötanazi sıkı şartlar altında uygulanabilecek. Almanya’da kişinin kendi arzusu ile ölümüne destek vermek suç kapsamında. Ancak intihar ve intihara yardımcı olmak suç değil. Yeni yasaya kadar bazı organizasyonlar hastalara ‘ölüm yardımlarında’ bulunuyor ve faaliyetlerine intihara yardım etmenin suç kapsamında olmamasını dayanak gösteriyorlardı.

Tasarıyı farklı partilerden vekiller birlikte hazırladı. Partiler grup kararı almadı. Tasarı, 602 milletvekilinden 360’ının ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

TÜRKİYE’DE YASAK

Türkiye’de ise 1998 yılında yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği’nin ‘Ötanazi Yasağı’ başlıklı 13’üncü maddesine göre, ötanazi yasaklanmış durumda.

Haberin Devamı

NERELERDE UYGULANIYOR?

Dünyada, Belçika, Hollanda, Lüksemburg’da ötanazi yasal olarak serbest. Hatta Hollanda ve Belçika’da 12 yaşından büyük çocuklar için de uygulanıyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde de aktif ötanazi uygulanabiliyor.

ÖTANAZİ NEDİR?

Yunancada ‘iyi, güzel ölüm’ anlamına gelen ötanazi, tıp terimleri sözlüğünde şöyle tanımlanıyor: “Acı çekmeksizin ölüm, ağrısız ölüm; hayatından ümit kesilen veya tedavisi imkânsız hastanın, ağrı ve acı duymaksızın ilaçla öldürülmesi.” Wikipedia’da ise şöyle ifade ediliyor: “Bir kişinin yaşamını, yaşamının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!