Eğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluJosé Ortega y Gasset “Kitlelerin Ayaklanması” eserinde, “Tarihin tüm erkeksi çağlarından” bahseder ve şöyle der: “Tarihin tüm erkeksi çağlarının özelliğinin, kadına karşı ilgisizlik olduğunu söylemek zorundayım. Kadın yaşamın dibine itilmiştir, öyle ki uzaklardan bakmak durumunda olan tarihçi onu belli belirsiz görür.”
#Kadın HaklarıŞule Öztunç, Letonya Büyükelçisi olarak atanmasının ardından kariyeri ve hayatı ile merak edilen isim oldu. Şule Öztunç, Brüksel Amerikan Lisesi'ni bitirmiş, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olmuştur. Madrid Complutense Üniversitesi'ne bağlı Ortega y Gasset Enstitüsü'nde Uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yapmıştır. İşte, Şule Öztunç hakkında bazı bilgiler
#Şule ÖztunçFransız yazar Annie Ernaux çok kişisel gibi görülen romanlarında yaşadığı çağın olaylarını, sınıf çatışmalarını, düşünce biçimlerini ve bunların, özellikle kadınlarda yarattığı sancıları anlatıyor. Ernaux, art arda yayımlanan iki anlatı kitabında bir kez daha kişisel tarihi ile toplumsal tarihi birleştirmiş. ‘Babamın Yeri’nde yoksulluk, sınıf atlama, aile bağları, yaşlılık ve ölüm temaları öne çıkarken ‘Yalın Tutku’da kadın özgürlüğü, tutku ve cinsellik ön planda. Ernaux, söz konusu meseleler üzerinden 20’nci yüzyıl Fransa’sının siyasi, toplumsal ve kültürel değişimini -kendi duygu ve düşünceleri eşliğinde- sergiliyor.
#Annie ErnauxYazılar manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olarak ikiye ayrılır. Düz yazılar da kendi içerisinde ''Olay yazıları) ve (Düşünce yazıları) olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. 8. sınıflar için köşe yazısı, makale ve deneme konusunu anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Köşe Yazısı Makale Ve Deneme Konu AnlatımıEnternasyonalizm, insanları ''dünya milleti'' olarak tanımlayan ideolojik bir disiplindir. Diyalektik materyalizmde de önemli yer tutan bu kavram günümüzde daha çok sosyalizmi tanımlamak için kullanılır. Enternasyonalizm nedir ve temel ilkeleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Enternasyonalizm Nedir?Elitizm, ülkenin belli başlı niteliklere sahip kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini savunan bir ideolojidir. ''Seçkincilik'' adıyla da bilinir. Oligarşi, Aristokrasi ve Faşizm gibi yönetim biçimlerinin temelinde seçkincilik vardır. Elitizm akımının özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? İşte, tüm detaylar.
#Elitizm Nedir?Bunun için onunla 10 dakika konuşmak yeterli midir? “Yetersizdir” diyenlere soruyorum, “Onu gerçekten iyi tanıyorum” cümlesini kurabilmeniz için sizce ne kadar süredir iletişim içinde olmalısınız? Altı ay? Bir yıl? Yedi yıl? 10 yıl? Daha az? Daha fazla? Gelin biraz düşünelim...
#Sünger BobEdebiyat, kültür ve siyasi tarihin edebi metnin içinde eridiği, iyi bir roman: ‘Viva’. Yazarı Patrick Deville akışkan bir kurgu paralelliği içinde bize hem “şiirsel düzyazı sanatında devrim yapmak isteyen”, ‘Yanardağın Altında’nın yazarı Malcolm Lowry’yi hem de ‘sürekli devrimci’ Troçki’yi anlatıyor.
#Patrick DevilleOrtega y Gasset, insanların seçimleriyle, kişiliklerinin temel özelliklerini ortaya koyduklarını yazıyordu. Eski sevgiliyi ‘arıza’ olmakla suçlarken acaba kendimize de dönüp bir bakmamız gerekiyor mu? Arıza tiplerin çekimine karşı koyamama sebebimiz, bizim de arızalı olmamız mı? Düşünürken başlıkta yazan Sertab Erener şarkısını da dinleyin isterseniz...
#Sertab ErenerDeniz Seki’nin eski nişanlısının açıklamalarını okudum. Özel bir ilişkinin ardından, iki kişi arasında olup biten her şeyin, çoğu kez kirli çamaşırlar kılığında önümüze dökülmesini pek yadırgamıyoruz aslında. Çünkü ‘insan doğası’ diye bir şey var. Ama şunu unutmayın; ikili ilişkide, bir tarafın mutlak haklı, diğer tarafın mutlak haksız olması diye bir durum söz konusu olamaz.
#Deniz SekAltı günlüğüne İspanya’nın Endülüs bölgesindeyim. Burada kadınlar yaşamın dışında değil, odak noktasında. Eğlence de bazı ülkelerde olduğu gibi kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda... Mimari ve kent planlaması buna çok uygun; trafiğe kapalı sokaklar, dışarı kurulmuş masalar... Mutfak derseniz, o da ağzınıza layık!
#İspanyaHayatta ne yaptıysam bir kadının gözüne girmek için yaptım. Anneannem, annem ve ablamdan başlayarak, ilkokul öğretmenime ve sonra varlıkları sayesinde hayatımı güzelleştiren kadınlara kadar. Yaşamımıza giren bazı kadınlar iz bırakmakla kalmaz, ‘kafanıza çivi çakar’. Böyle bir kadını tanımak için onunla flört etmek gerekir.
#EğridereSevgili hanımlar, klişelere kendinizi kaptırmayın. Türk, Fransız, İtalyan, Arap, Çinli, Koreli deyip geçmeyin: Yakışıklı, karizmatik, eğlenceli erkek sayısı, dünyanın bir köşesinde ne ise öbür köşesinde de odur. Önemli olan şu: Siz ne aradığınızı biliyor musunuz?
#Adriana LimaYargıtay, eski sevgilisinin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından kaldırmayan sanığın 1 ile 4 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanması gerektiğine karar verdi. Meğer bu, ‘kişisel verileri’ izinsiz kullanma suçu oluşturuyormuş. Oysa ayrılık sonrası ilk zamanki kötü duyguları geride bıraktığında o fotoğraflar iyi duygular uyandırır içinde. Çünkü sevip de kaybetmek, hiç sevmemiş olmaktan çok daha iyi bir duygudur!
#FacebookSon olarak Şeyma Subaşı’yla gündeme geldi ama o tek de değil, ilk de. Sosyal medyada hiç tanımadığı insanlara hakaret etmek için yanıp tutuşan öyle çok kişi var ki... Ruh durumlarını anlamak için araştırmalara ihtiyaç var tabii ama genellemelerle bazı tahminlerde bulunmak da mümkün.
#Şeyma Subaşı