orta kulak haberleri sayfasında orta kulak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3652 orta kulak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bebeklikten yetişkinliğe kulak ağrısı ciddi sonuçlar doğurabilen ve ciddiye alınması gereken bir ağrıdır. Aniden başlayabilen ve şiddetli seyredebilen kulak ağrıları enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi farklı nedenleri de olabilir. Özellikle kulak ağrısı, çocuklarda sıkça rastlanan bir sağlık problemi olup hem çocuğun hem de anne-babaların huzursuz olmasına neden olur. Peki, kulak ağrısı neden olur, nasıl geçer?
#ÇOCUKHalk arasında iç kulak kireçlenmesi olarak bilinen otosklerozun nedeninin belli olmamasına rağmen kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Özbek, hastalığın izlenmesinde meslek ve yaşın önemli olduğunu söyledi. Özbek, "İçme suyundaki florun az olduğu bölgelerde de daha fazla görülüyor" dedi.
#Orta KulakOrta kulak iltihabı çocuklarda en sık görülen sağlık problemlerinden biri. Bu hastalığın belirtileri genellikle bir veya her iki kulakta ağrı ve beraberinde ateştir. Orta kulak iltihabı küçük çocuklar ve bebeklerde huzursuzluk yaratabilir. Duymama ya da işitme kaybının çocuklarda en sık görülen sebebi budur. Peki, orta kulak iltihabı nedir?
#Orta Kulak İltihabıKulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar doğumsal işitme kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda çocukluk çağı hastalıkları olan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea (kulak salyangozu) ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir” dedi.
#ÇocukSonbaharda hava sıcaklıklarındaki dengesizlik, kalabalık ortamlar, polenler ve hava kirliliği ile birleştiğinde üst solunum yolu hastalıklarına kolayca davetiye çıkarıyor. Son haftalarda soğuk algınlığı, grip, farenjit, sinüzit, alerjik rinit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle kliniklere çok sık başvuru yaşandığını belirten Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek “Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda; konuşma, öksürme ya da hapşırma esnasında etrafa saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşıp hastalıkların kolayca yaygınlaşmasına yol açıyor” dedi.
#SağlıkOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#Tinnitusİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripUçak yolculuğu sırasında dünyaya gelen bebekler çok ama çok nadir vakalar olsa da haklarında pek çok şehir efsanesi dolanır durur. Peki bunların ne kadarı doğru? Uçakta doğan çocuklar dünya vatandaşı oluyor mu, ömür boyu ücretsiz yolculuk ediyor mu? İşte o bebeklerden birinin hikâyesi ve çok şaşırtıcı rakamlar...
#Uçak YolculuğuOkul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.
#1Devam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris VaryantıBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1Emzirme oranlarının istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken TEMAS Gönüllüleri Derneği Başkanı Melek Kılıç, anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az hastalığa yakalandığını ve okul başarılarının da daha yüksek olduğunu söyledi.
#TEMAS Gönüllüleri DerneğiDış kulak iltihaplanmasına havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda daha çok rastlanıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Bunun nedeni deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir. Temas sonrasında çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. Daha çok sıcak havalarda rutubet olan bölgelerde karşımıza çıkan kulak enfeksiyonu, bakteri ve mantarlar ile kulakta şiddetli ağrılar oluşturabilmektedir” dedi.
#1ALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Ülkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıKızamık aşısının ilk dozu çok uzun yıllardır bebeklere bir yaşında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarda yaşanan artış ile bu aşının ilk dozunun 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Ülkede bir kızamık salgını mı söz konusu? En önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı?
#KızamıkUzun yıllardır bebeklerde kızamık aşısının ilk dozu 12'nci ayda yapılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı son dönemlerde bu aşının 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Bir yanda bebeklerde ölümcül olabilen kızamık salgını korkusu, diğer yanda erkenden yapılan aşının olumsuz bir sonuç doğurup doğurmayacağı endişesi aileleri kararsız bırakıyor. Peki ülkede bir salgın var mı? Sağlık Bakanlığı neden aşı ayını öne çekti ve en önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı? Uzmanlar ne diyor?
#KızamıkTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıSon zamanlarda en çok gözlemlenen sorunlardan biri olan kulak çınlaması, Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen deprem bölgesi illerinde sıklıkla rastlanıyor. Başlangıçta pek fazla üzerine düşülmese de uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin ileri dönemlerde tehlikeli hale gelebileceğini vurguluyor. KBB Bölümü Uzman Dr. Dastan Temirbekov, kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görüldüğünün altını çizerek, eşzamanlı olarak bu hastaların psikiyatri hekimleri tarafından da gözlemlenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Peki, deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzman Dr. Dastan Temirbekov 8 soru 8 yanıtta kulak çınlaması şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi.
#Kulak ÇınlamasıSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluYalova'da bademcik iltihabı ile orta kulak enfeksiyonu teşhisi konulup, bademcikleri ve geniz eti alınması, kulaklarına ise tüp takılması planlanarak ameliyata alınan Abdülhamit Cihangir Tosun'un (3,5) 6 saat süren operasyona rağmen bademciklerinin alınmadığı ortaya çıktı. Baba Neyfel Tosun (45) hastane ile operasyonu yapan doktordan şikayetçi oldu. İddiaları reddeden doktor H.B. ise iltihaplı olduğu gerekçesiyle bademcikleri almadığını öne sürdü.
#YalovaSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#Prof. Dr. Alper Şener