Paylaş
KALITIM ÇOK ÖNEMLİ
Alerjik hastalıkların bazılarında kalıtım önemli rol oynar (atopik alerjik hastalıklar). Aile büyüklerinde alerjik nezle veya alerjik astım varsa, çocuklarda da aynı hastalıkların ortaya çıkma riski vardır. Alerjik hastalıklarda etkilenen organlara göre şikayetler ortaya çıkar. Birçok kez birden çok organa ait şikayetler birlikte olur. En sık cilt ve solunum yolları etkilenir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve şişme olabilir. Solunum yollarında burunda kaşıntı, sık hapşırma, su gibi bol miktarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sinüzit, kulaklarda kaşıntı, orta kulak iltihabı, boğazda kaşıntı ve gıcıklanma, öksürük, hırıltılı nefes darlığı olabilir. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişme olabilir. Dolaşım sistemi ile ilgili olarak çarpıntı, tansiyon düşmesi ve şok olabilir. Mide barsak sisteminde karın ağrısı, kusma, ishal olabilir.
Alerjik hastalıkların önemli bir özelliği, benzer klinik tablonun alerji olmadan da ortaya çıkabilmesidir. Kronik seyirli rinit veya astım alerjik olabilir veya olmayabilir. Şikayetlerin bir alerjen ile karşılaşma durumunda ortaya çıkması (şikayetlerin polen mevsiminde, kedi ile veya toz ile karşılaşılınca olması) durumunda alerji akla gelmelidir. Toz akarlarına karşı alerjisi olan hastalar kendilerinin sık grip olduğunu düşünürler. Ancak ateşin olmaması şikayetlerin uzun süreli olması alerjiyi düşündürmelidir. Alerji uzmanları şikayetlerin alerjik olup olmadığını cilt testleri ile veya kan tahlilleri ile belirler.
İLAÇLAR ŞİKAYET GİDERİR
Şikayetlerin alerjik olup olmadığının belirlenmesinin önemi nedir? Kronik nezle veya astım durumunda kullanılan tüm ilaçlar şikayet giderici olup, kullanıldığı sürece etki ederler. İlaç kullanılmadığında şikayetler tekrar başlar. Daha önemlisi geleceğe yönelik faydası yoktur. Alerjik kişiler zamanla daha önce alerjik olmadığı alerjenlere karşı alerjik hale gelir. Bu durumda şikayetlerin süresi uzar, şiddeti artar ve ilaçlardan elde edilen fayda giderek azalır. Ayrıca alerjik nezle astıma ilerler. İlaçlar bu tip gelişmeleri önlemez. Şikayetleri gidermede kullanılan antihistamin adı verilen ilaçların uyku hali yapma, iştah açarak kilo aldırma gibi yan etkileri ile sık karşılaşılır.
AŞI TEDAVİSİ DE SEÇENEK
Kronik nezle ve astım alerjik ise ilaç tedavisi dışında alerjik olunan alerjenlerden korunmak ve aşı tedavisi gibi iki ayrı seçenek devreye girer. Alerjik nezle, alerjik astım veya arı alerjisinin esas tedavisi aşı tedavisidir. Aşı tedavisi hastaların alerjik olduğu, karşılaştıklarında alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açan alerjenlerle yapılan kişiye özel bir tedavi şeklidir. Aşı tedavisi kişinin bağışıklık sistemine etki eder. Diğer bir deyişle hastalığın kökenine etki eder. Hem alerjik hastalıkların belirtilerini ortadan kaldırarak tedavi edici etkiye hem de şikayetlerin ilermesini ve astım gelişmesini önleyerek koruyucu etkiye sahiptir.”
Paylaş