Türkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak deneyimli uzman ve ileri teknoloji-altyapı ile nakil başarısı çok yüksek olsa da, Türkiye’deki hastaların önünde kocaman engel var: Kadavradan yeterli organ bağışı olmaması!
#Organ NakliKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazOrgan, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EksizyonHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkÜlkemizde, organ yetmezliği nedeniyle sağlıklı bir yaşam süremeyen binlerce kişi var ve hayatta kalmaları için tek çare organ nakli olmaları. Peki, organ bağışı nasıl yapılır, ailemizin onayı gerekiyor mu? Bağış yapan herkesin organı kullanılabilir mi? Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle bu soruların peşine düştük. Üç bağışçıyla konuştuk. 42 yaşındaki bağışçı Ebru Gür: “Kim bilir, belki benim duran kalbim bir annenin bedeninde yeniden çarpar; çocuklarının mezuniyetini, düğününü görebilmesini sağlar. Ben annemi kalp nakli olamadığı için kaybettim. Umarım ben öldükten sonra birinin hayatına dokunup, kalbimi dünya üzerinde bırakıp bir aileyi mutlu edebilirim.”
#Organ BağışıYalova'da Ahmet Kıral'ın (55) ameliyatla alınıp, hastalık nedeninin belirlenmesi için İstanbul'a gönderilmek istenen dalağın kargoda kaybolması ile ilgili başlatılan soruşturmada İl Sağlık Müdürlüğü, özel hastaneye 3 bin lira idari para cezası uyguladı. 'Standart kargo' seçeneği ile gönderilen dalağın tıbben uygun olduğu yönündeki rapora tepki gösteren Ahmet Kıral'ın oğlu Ünal Kıral, "Herkes elini vicdanına koysun" dedi.
#YalovaRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirAferez kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir. Tıbbı terim olarak dilimizde bu şekilde yer almıştır. Yunanca dilinde ise aferez ayırma, geri alma ve uzaklaştırma anlamlarına gelmektedir. Tıpta aferez ile eş anlamlı kullanılan kelime hemaferezis sözcüğüdür. Sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak aferez nedir, nasıl yapılır, nasıl uygulanır, hangi tedavilerde kullanılır konularını derledik.
#Aferez Nedir Nasıl Yapılır Ve Uygulanır?Yalova'da, ‘dalak büyümesi’ teşhisi konularak ameliyat edilen Ahmet Kıral'ın (55) dalağı, hastalık sebebinin belirlenmesi için İstanbul'daki bir hastaneye gönderildiği sırada kayboldu. Konu ile ilgili olarak Yalova İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı. Yaşanan süreçle ilgili konuşan Kral, “Dalağımın biraz şiş olduğunu hissettim. Doktor, muayene etti, film çektiler. Ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ameliyat olduktan sonra dalağımı, patolojiye gönderdiler. Karton kutu içerisine koyup, kargoya vermişler. Dalak, karton kutu içerisinde patlayınca çöpe atılmış. Benim dalağım şimdi nerede?" dedi.
#YalovaKarın ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede dalağı alınan Ahmet Kıral’ın organı hastalığının belirlenmesi için İstanbul’daki patoloji servisine kargolandı. 15 gün geçmesine rağmen patoloji sonuçlarını alamayan Kıral, dalağının kargoda kaybolduğunu öğrendi. Hastanenin, dalağı yönetmelikte belirtildiği gibi değil sıradan bir eşyaymış gibi gönderdiği iddia edildi.
#GazetehaberleriYalova'da ‘dalak büyümesi’ teşhisi konularak ameliyat edilen Ahmet Kıral'ın (55) dalağı, hastalık sebebinin belirlenmesi için İstanbul'daki bir hastaneye gönderildiği sırada kayboldu. Dalağın Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen kargo yerine başka bir kargo şirketiyle 'standart kargo' ibaresiyle gönderildiğini öğrenen ve hastane yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunan Kıral, 'Dalağım nerede?' diyerek duruma tepki gösterdi. Kıral’ın avukatı Musap Nayman ise "Yönetmelikte patolojik incelemeye gönderilecek organlarla ilgili 3 aşamalı paketlenme şartı bulunmaktadır. 2238 sayılı kanuna göre de organ nakli veya taşıması Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Onaylı kargo şirketleri tarafından yapılır’ ibaresi vardır. Gönderilen kargo şirketi, bakanlık tarafından izin alınmış bir şirket değildir” dedi.
#YalovaEn anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
#AIDSe-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçti. Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ve riskli kişilere aşının kasım ayında yapılacağını bildirdi. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı? İşte, grip aşısı e nabız sorgulama listesi.
#E-NabızMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideTıpta uzun zamandır kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan kök hücre tedavisinin ne olduğu ve kök hücre tedavisi nasıl yapılır sorusunun insanlar tarafıdan merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Kök hücre tedavisi nedir, Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?
#Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?Hepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit Cİç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Özkan, multipl miyelom tanısının ağırlıklı olarak 65-70 yaşları arasında konduğunu belirterek, "Sebze ve balık ağırlıklı beslenenlere oranla hayvansal yağ ağırlıklı beslenenlerde ve şişman kişilerde bu hastalık daha sık gözlenebiliyor" dedi. Peki nedir bu multipl miyelom hastalığı?
#Multipl MiyelomYüksek ateşiniz mi var? Yutkunma güçlüğü mü çekiyorsunuz? Boğazınızın çevresinde ağrılı bezeler mi elinize geliyor? Karnınızın üst tarafında dolgunluk ve ağrı mı hissediyorsunuz? Aynı zamanda bulantı, iştahsızlık ve kilo kaybı mı yaşıyorsunuz? Bu belirtiler varsa çok korkmanıza gerek yok, öpücük hastalığı geçiriyor olabilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, öpücük hastalığı ile ilgili bilgi verdi.
#SağlıkDöküntüler ile başlayarak çeşitli bulaşıcı hastalıklarla karıştırılabilen beşinci hastalık, sıklıkla 5-15 yaş arası çocuklarda görülür. Yanaklarda oluşan döküntülerden dolayı ‘tokatlanmış yanak sendromu’ adıyla da bilinir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Aykol, beşinci hastalık nedenleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Beşinci Hastalık