Eksizyon nedir? Nasıl ve hangi durumlarda yapılır? Eksizyon biyopsi ameliyatı ne kadar sürer?

Güncelleme Tarihi:

Eksizyon nedir Nasıl ve hangi durumlarda yapılır Eksizyon biyopsi ameliyatı ne kadar sürer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 04:29

Organ, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Eksizyon, tıp alanında sık şekilde kullanılan ve duyulan bu tabir cerrahi önemli müdahalenin başında gelmektedir. Hastalık diğer türlerin bir kısmının veya tamamının kesilip alınması anlamına sahip bir kelimedir.

Eksizyon Nedir?

Kişinin tümör, kemik, doku, organ gibi hatalığının veya naklinin cerrahi müdahale ile kesilmesi alınması anlamındadır. Tıp alanında profesyonel şekilde doktorlar tarafından kişilere operasyon olarak uygulanmaktadır.

Nasıl ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu işlemin yapılması kişinin derisinin tıp araçları ve ürünleri ile kesilerek yapılmaktadır. Profesyonel şekilde yapılan bu işlem hastalık ve çeşitli rahatsızlıkların tıbbi müdahale ile alınması gerektiğinde uygulanmaktadır. Özellikle tümör ve organ nakli sırasında detaylı şekilde işlem yapılabilmesini sağlamaktadır. Ağır şekilde hastalık ve nakil yapılması durumunda cerrahi profesyonel müdahale ile bu işlem yapılmaktadır. Bu işlemin yapılması ilk önce antiseptik solüsyon ile temizlenir ve daha sonra lokal anestezi uygulanıp kontrol edilir.

Haberin Devamı

Daha sonra belirli bir süre geçtikten sonra vücudun üzerinde kesi işlemi yapılarak operasyon tamamlanır böylelikle vücuttaki bulunan kesme işlemi yapılarak çıkarılacak olan parçaya ulaşılır. Daha sonra parça alındıktan sonra vücudun kesilen yeri dikiş yapılarak kapatılır. Bunun yanı sıra hastanın operasyon yapılan yerden belirli aralıklarla muayene ve pansuman işlemi gerçekleşmektedir. Kesilen yere belirli aralıklarda mikrop kapmaması için tıbbi ürünler ile temizlik yapılmakta ve geri kapatılmaktadır. Bu işlem hastanın tam iyileşmesine kadar belirli süreçte devam etmektedir. Dikişin alınması sonrası bu işlem son bulur.

Eksizyon Biyopsi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bu işlemin yapılması günümüzde sık şekilde tercih edilmemektedir. Çünkü iğne yolu ile ağrısız şekilde yapılan biyopsiler daha sık şekilde tercih edilmektedir. Ve bu işlemlerin sürmesi 5-10 dakika arası sürmektedir. Bu işlem günümüzde daha basit ve kolay olduğu için sık şekilde tercih edilip kullanılmaktadır. Bu işlemin yapıldığında iğne yolu ile tanı konmasının doğruluk oranı oldukça yüksektir. %95 oranında tanının konması ve doğruluk oranı yer almaktadır.

Haberin Devamı

Ağrısız ve pratik olarak cerrahi uygulamadan ziyade bu işlem günümüzde sık şekilde yer almaktadır. Komplikasyon durumunun daha düşük olması bu işlemin tıp alanında daha fazla kullanılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden iğne operasyonunun daha sık ve tıp alanında daha çok tercih edildiği görülmektedir. Eksizyon işlemi hastalarda daha zahmetli ve yorucu şekilde olmasından dolayı özellikle yaşı ileri olan ve kronik birçok rahatsızlığı olan kişilerde tercih edilmemektedir. Bu yüzden daha basit ve riski az olan iğne yolu ile daha basit işlemler uygulanarak gerçekleştirilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!