Hareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#Dijitalİlk adımı 2006’da Kocaeli’de butik bir anlayışla kurduğu resim atölyesinde atmış. Bu adıma 2017’de Bodrum halkasını eklemiş. Kader Aktü, işine tutkuyla bağlı bir sanat eğitimcisi olarak devam etmiş. “Bu tutkumu; tecrübelerim, gözlemlerim ve aldığım eğitimlerle desteklediğim, kendine has öğrenme ve öğretme yöntemleri olan bir sistem ağına dönüştürdüm” diyen Aktü, bir yandan da 3’üncü kişisel resim sergisi için hazırlıklarını sürdürüyor.
#İzmirİstanbul Modern’in ‘Sanata Sarıl’ mottosuyla hazırladığı etkinliklere katılımda rekorlar kırıldı. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “2019 yılında toplam 390 bin kişi müzeyi gezerken, 2 aylık pandemi döneminde 220 binden fazla kişi müzeyi sanal ortamda gezdi” dedi.
#GazetehaberleriHayatımızı 10 Mart’tan öncesi ve sonrası olarak ayıran koronavirüs tüm hayatı etkilediği gibi resim sanatını da oldukça etkiledi. Sergi ve galerilerin online olarak gerçekleşmeye başlaması resmi nasıl etkileyecek? Sanatçılar bu konuda neler düşünüyor? Yasaklar bitince sergi gezebilecek miyiz ne dersiniz?
#Pandemi Ve SanatResim, fotoğraf, heykel ve dijital baskı alanlarında eser üreten sanatçılar ile sanatseverleri pazaryeri modeliyle online ortamda bir araya getiren SanatBulur, son dönemlerin dikkat çeken girişimleri arasında yerini aldı. 1000’den fazla eserin satışına aracılık eden girişimin iş modeli ise komisyona dayanıyor.
#StartupSanat platformu kurmak üzere kurumsal işlerini bırakmış 4 genç profesyonel... Kendilerinin bile beklemediği kadar hızlı bir başlangıç yapmışlar ve bu ara dünyaya açılmak için yatırımcılarla görüşüyorlar. Yeni sanat platformları ile hem kendi hayallerini gerçekleştiriyorlar hem de sanatçı ve sanatseverlerin hayallerini. Girişim hikayelerini diğer cesaret edip de yapamayanlar için anlattılar!
#SanatOğlu Alican Özbaş’ın kendisinden habersiz evlendiği Meltem Cumbul hakkında önce “Oğlum herhalde annesini özledi, o yüzden annesi yaşındaki bir kadınla evlendi” diyen ardından bu sözlerinden pişman olup genç çifte Kuşadası’nda sahibi olduğu otelde düğün yapan damadın babası Erol Özbaş, Nişantaşı’ndaydı.
İstanbul’da bienal koşuşturması başladı. Entelektüel yerli ve yabancı turistler çoktan şehirde. 17 Eylül’de açılacak 12. İstanbul Bienali ‘İsimsiz’in hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, diğer galeriler de yeni sergilerini açmaya başladı. Amaç belli, bienal için gelenlerin galerilerine de uğramasını sağlamak. Bu sayede çoğunda önemli isimlerin işleri yer alacak. Bakın hangi sanatçılar son serilerini bizlerle paylaşacak...
Bazıları için çok iyi bir haberim var. Bazıları için ise, kötü bir haber. Rahatı bozulacak bazı yat sahibi zenginler ile sıkı bir disipline girmek zorunda kalacak olan günübirlik tekneleri bu gelişmeyi önlemeye çalışacaklar. Ancak başaramayacaklar. Nihayet, Göcek ve Bodrum koylarının bir sahibi olacak onun adı da TURMEPA...